Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

LIEMPDENAREN KUNNEN HUN LOL NIET OP MET KOLDERTHEMA

Creativiteit Ploegers ging als vanêiges

PÅL JANSEN

Het thema van prins Joost d'n Echte en zijn adjudant Tom leverde tal van creatieve uitspattingen op tijdens de optocht van Ploegersland. Zondag bewezen jonge en volwassen Ploegers dat hun artistieke leutigheid geen grenzen kent. Dat er hard gewerkt is aan de inzendingen, kon niet anders. Maar toch leek het de normaalste zaak van de wereld. Alsof het allemaal vanêiges ging...

Het druilerige weer op zondag voorkwam niet dat de deelnemers de tijd namen voor de optocht in Liempde. Ze stoven op het aanwezige publiek af met datgene wat ze te bieden hadden. Zoals de vrouwen van Voorspellend Flexibel, die op de een of andere manier met hun benen in hun nek kleine folders uitdeelden. ,,Ik doe geen joga, maar vanavond gao g't vanêiges", zei een van de lopers dan ook.

KLOKKENSPEL

Ondanks dat de lopers en wagens hun aandacht investeerden in het publiek, was de optocht gevoelsmatig weer veel te snel voorbij. Buurtvereniging De Hezelaar had hier al voor gewaarschuwd. De 'tijd tikt vanêiges', zeiden de als klokken verklede Liempdenaren. Maar terug in d'n ted gaan, was geen optie, benadruktje Vadertje Tijd, die meeliep met de buurtclub. Toch kon hij nog wel herinneringen ophalen: ,,De tijd begon met een big bang. Dat weet ik, want daar was ik zelf nog bij. Was dat voor jou ook zo, dat jouw tijd begon met een big bang? Heb je het je ouders gevraagd? Moet je doen!", zei de echtgenoot van Moedertje Natuur.

Overigens was laatstgenoemde ook volop aanwezig: diverse deelnemers hadden een act over tuinieren bedacht; een verwijzing naar het beroep van prins Joost d'n Echte, die naast kolderregent ook hovenier is. ,,Alsjeblieft, gelukzaadjes. Die moet je in de grond stoppen en dan groeit het vanêiges", zei een werknemer van de Liempdse Groenvoorziening. Op de vraag of het geen oplichterij was, net zoals de toverbonen, moest de gelukzaadjesverkoper echter het antwoord schuldig blijven. ,,Joost mag 't weten."

MOOI GENAAID

Op allerlei manieren werd er gespeeld met het door de Liempdse kolderregent geïntroduceerde thema. Maar de loopgroep Ons Ploegske liet met 'We zijn mooi genaaid' het prinselijke motto eenvoudig los. Dat lukte onderling echter minder goed: zij zaten de gehele optocht aan elkaar genaaid.

Voor carnavalsvereniging Van De Kaart was het afwijken van het thema ook een gepaste actie: de club vier immers haar eerste lustrum. En na vijf jaar van de kaart, zijn zij ondertussen elf miljoen waard: in een prachtige Postcodeloterij-truck, een presenterende Gaston Starreveld en enkele tientallen lopers met evenzoveel gouden koffertjes, konden tal van mensen uit het publiek rekenen op een fantastische hoofdprijs.

OP EIGEN HERT GEMUNT

Een andere mooie prijs was die voor een stukje edelhertenbiefstuk: 11,11 euro per maaltijd. Een van de groepen had het namelijk Op Eigen Herten Gemunt. Deelnemer Jurgen van Haaren: ,,Mensen krijgen de keuze: bijvoederen of afschieten!"

Zo cru verliep het uiteindelijk allemaal niet in Ploegersland: daarvoor zat de leut er te goed tijdens de optocht van 2019. Datzelfde geldt voor mevrouw Van Roosmalen, die al veel leuke dingen voorbij had zien komen. ,,Maar ik wacht op mijn kleinkinderen. Die komen zo voorbij. Dat is jeugd-adjudant Tim. En onze Iris is dansmarieke." Driftig zwaaide de Liempdse grootmoeder dan ook naar haar kleinkinderen op de prinsenwagen, die als een van de laatste wagens de rij sloot. Helaas voor Van Roosmalen, en de rest van het publiek, kende de optocht een groot nadeel: hij ging vanêiges weer voorbij...

GROTE FOTO BOVEN: Ons Ploegske was mooi genaaid! En daar waren de leden zo trots op, dat ze de straten van Ploegersland op zochten.

De Vliegmennekes hadden de wind in de rug en dan 'goa g't vanêiges. De eerste prijs bij grote loopgroepen junioren was dan ook hun buit.
Wie verlegen zat om een theezakje, kon bij deze mevrouw terecht. Niemand kwam thee te kort tijdens de optocht in Ploegersland.
In deze gezellige groene wagen groeide alles van êiges. De Liempdse Tuinmannen wonnen de hoofdprijs bij de kleine loopgroepen junioren.
Tevreden kijken de (jeugd)regenten en hun gevolg over Ploegersland uit: de deelnemers zetten een skeune optocht neer waarin alles van êiges ging.