CV De Oggelleuters nam het publiek op muzikale wijze mee 'Trug in d'n Téd'. De zeemansliederen oogstten veel bewondering van het publiek.
CV De Oggelleuters nam het publiek op muzikale wijze mee 'Trug in d'n Téd'. De zeemansliederen oogstten veel bewondering van het publiek. Foto: Albert Stolwijk

VER TERUG IN DE TIJD TIJDENS CARNAVAL IN OGGELVORSENPOEL

Flintstones en Romeinen in Esch

Met een thema als 'Trug in d'n téd' konden toeschouwers weten dat er een gevarieerd schouwspel werd opgediend. En deelnemers kunnen binnen dit thema hun creativiteit de vrije loop laten. Dat hebben de verschillende carnavalsverenigingen in Oggelvorsenpoel dan ook gedaan. De geschiedenis kwam in Esch letterlijk tot leven met bezoek van historische figuren, bekende artiesten uit vroeger tijden en zelfs attributen uit grootmoeders tijd. Ruim anderhalf uur in de regen staan tijdens de optocht op zondagmiddag, bleek het natte pak meer dan waard.

KLEDINGWINKELTJE

Hoewel de organisatie vooraf besloot om dansjes of toneelstukjes onderweg alleen nog op bepaalde plekken toe te staan om daarmee de tijdsduur in te korten, werd het publiek toch nog zo'n anderhalf uur vermaakt met acts. Er werd zelfs een echte show opgevoerd door CV De Geldwolfjes. De groep liet Sugar Lee Hooper, de smurfen en Madonna tijdens hun Miniplaybackshow schitteren op het podium. Dit televisieprogramma was een ware hit in de jaren negentig. Zelfs het bekende kledingwinkeltje van presentator Henny Huisman was nagebouwd en natuurlijk ontbraken juryleden Jacques d'Ancona en BarrieStevens niet. Zijn advies aan de deelnemers? ,,Vooral doorrrrgaan!"

ALCOHOLTEST

Dat het dorp Esch Romeinse roots heeft, is welbekend. Logisch dus dat dit tijdens een leutstoet met als leus 'Trug in d'n téd' uitgebreid aan de orde kwam. CV De Goudzoekers behaalde met haar prachtige arena de tweede plaats. De groep had de lachers op de hand toen prins Thomas d'n Urste mee moest doen aan een wedstrijd om zo de hand van de dochter van de Romeinse keizer te winnen. De kolderregent won en mocht op de praalwagen plaatsnemen tussen koukleumende dames.

Maar het publiek werd nóg verder terug in de tijd genomen; naar de prehistorie. The Flintstones kwamen in hun wereldberoemde loopauto naar Oggelvorsenpoel waarbij Fred natuurlijk volop de kreet Yabba-Dabba-Doo liet horen. Naast Fred waren natuurlijk echtgenote Wilma, buren Barney en Betty te zien. Zelfs huisdier dino en dochter Pebbles ontbraken niet.

Drinken en rijden was in de prehistorie al verboden, zo bleek tijdens een alcoholtest die door de politie bij Fred werd afgenomen. ,,Yabba-Dabba-Doo! Zoveel heb ik niet gedronken", riep Fred. Wilma: ,,Nou..." waarnaar de glazen nog maar eens werden bijgevuld.

PIEPERDIENST

Een van de absolute blikvangers was de wagen van CV Bacchuskorps: de club behaalde niet voor niets de eerste plaats. De grote ladderwagen met zelfs een bewegende én spuitende brandweerman erop, oogstte volop bewondering onder het publiek. Ook nam de carnavalsvereniging op ludieke wijze allerlei brandweertermen op de hak. Zo had een van de leden pieperdienst, terwijl hij rondliep met een bak aardappels. Ook het lopende vuurtje en een hondenhok (Fikkie) zorgden voor veel hilariteit.

CV De Oggelleuters nam de bezoekers mee op een muzikale vaartocht door de tijd. In prachtige bootjes bracht het orkest allerlei zeemansliederen ten gehore die bij de oudere Esschenaren ongetwijfeld herinneringen opriepen.

PANTERPRINTJE

Ook de Blauwe Kousen kregen volop lof voor hun deelname. Lopend op klompen voerden zij een mooie dans uit. Al moest een van de leden daar erg aan wennen. In onvervalst Jordanees dialect vertelde ze wat meer over haar levensloop: ,,Ik verhuisde naar Esch en mijn vriendin zei dat ze daar nog op klompen lopen. Gelukkig kon ik bij AliExpress een paar leuke exemplaren met panterprintje op de kop tikken." Het publiek werd betrokken bij de act en moest meedoen aan een dans op het liedje 'Twee emmertjes water halen'. ,,Hoezo water? Ik heb liever bier", riep een carnavalvierder langs de route.

Hoewel de optocht van Oggelvorsenpoel misschien niet de langste in de regio is, doet dat aan de originele vondsten niets af. De Esschenaren maakten weer duidelijk: de optocht in Oggelvorsenpoel is leuk, afwisselend en een bezoek meer dan waard.

Uitslag optocht Oggelvorsenpoel

Wagens: 1. Bacchuskorps; 2. Goudzoekers; 3. Nooit Zat.

Individueel: De Helmpjes.

Loopgroepen: 1. Vur de Vefde Keer; 2. Oggelleuters; 3. Blauwe Kousen; 4. Roze Sokskes; 5. Pinternationals; 6. Geldwolfjes; 7. Flintstones; 8. Paarse Panty; 9. Deurdouwers.

De Miniplaybackshow beleefde een revival. CV De Geldwolfjes had tal van bekende artiesten bereid gevonden op te treden in Oggelvorsenpoel.
Klompen hoeven helemaal niet saai te zijn. Roze klompen zijn hartstikke hip.
De Tostiband bracht een muzikale act. Trommelen op een Turks brood!
De blikvanger was van CV Bacchuskorps: een heuse brandweerwagen.
De Romeinen zetten wederom voet aan de grond in Esch.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding