De straatprijs is gevallen. (Foto: Gerard Schalkx).
De straatprijs is gevallen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

'VURIGE' OPTOCHT TREKT DOOR GEMONDE

Tropische verrassing steelt de show

JAN HERMENS

Een wit spoor, dat is al wat er rest van de Gemondse optocht. Wel handig, want ik hoef de snippertjes maar te volgen om mijn auto terug te kunnen vinden. Die is brandweerrood. Ik had dan ook zo aan kunnen sluiten bij de 'vurige' optocht in Gemonde.

Gimde Brandt Los was het thema. Verschillende deelnemers hadden zich vol overgave op dit onderwerp gestort en er een creatieve draai aan gegeven. De kleine kunstschilders bijvoorbeeld. Zij speelden met de naam van onze grootmeester uit de Gouden Eeuw: Rembrandt.

GEMONDS NIEUWS

De Langste Weg kwam ook met een humoristisch idee. Voor deze loopgroep geen brandweerkleding maar een journalistenkostuum, voor zover dat bestaat. Onder het motto 't Gaat als 'n lopend vuurtje verspreidden zij het Gemonds Nieuws. Overigens maakten zij hun leus niet helemaal waar, want zij lieten binnen de kortste keren een gat in de reut vallen van minstens tweehonderd meter. De verslaggevers doken geregeld het publiek in om een vrijwilliger te zoeken voor hun rubriek De knapste van Gemonde: ,,Kom meneer, wilt u op de foto?" Dat zorgde voor wat oponthoud, maar leverde wel een hele serie aardige kiekjes op.

LIMBODANSEN

Carnavalsvereniging Ut gu ni van èges kon met het vlammende thema niet uit de voeten, maar slaagde er wel in de winnende praalwagen te bouwen. Hawaï vormde een bron van inspiratie voor deze creatievelingen. Een grote wagen met bewegende delen, jonge vrouwen in hoelarokjes: de tropische verrassing was compleet. Een man uit het publiek waagde zich aan het limbodansen, op geheel eigen wijze. ,,Lager die stok, lager." Had hij echt zulke stalen buikspieren? Nee, deze gelegenheidsdanser ging op zijn knieën en kroop op handen en voeten onder de lat door.

Even leek het of het thema van de optocht Gimde bakt ze bruin was, want er liepen heel wat (koeken)bakkers in de stoet mee. Zij gaven een geheel eigen draai aan Heel Holland Bakt. Op zich hebben ovens en vuur natuurlijk alles met elkaar te maken. En mocht de vlam een keer in de pan slaan, dan waren er genoeg brandweerlieden in de buurt om te blussen.

Blauwbekke trok door de straten met een ouderwetse pompspuit. 't Hof rukte voor de 33e keer uit. Daarmee scoorden de 'brandweerlieden' punten in twee categorieën. Het korps eindigde op de derde plaats bij de loopgroepen met deelnemers van zestien jaar en ouder. Hun voertuig was goed voor de eerste plaats bij de wagenbouwers jonger dan zestien. Er reed trouwens ook een echte brandweerauto in de optocht. Die dong niet mee naar de prijzen.

Niet al het rijdend materieel blonk uit door puntige leuzen, vrolijke kleuren of bewegende delen. De partytrucks maakten indruk, dat wel. Met name door de decibels die ze verspreidden. De feestgangers in en rond de trailers beleefden daar vooral zelf plezier aan. 'Geluidswagens' zijn overigens niet specifiek voor Gemonde.

In de optocht van De Mullukzuipertjes overheerste het 'ware carnaval': dorpsbewoners die hun best gedaan hebben om goed voor de dag te komen, die lachen, zwaaien en dansen. Hoewel ik het uiteindelijk nog knap koud had langs de kant van de weg, bleek de stoet hartverwarmend.

Uitslag optocht 2019 De Mullukzuipertjes

Wagens zestien-plussers

C.v. Ut gu ni van ège: Gimde brandt los woar vur ons gin goed idee

De Roestkrabbers: 't Brandt van eigens

C.v. Bakt d'r niks van: Vuur en vlam

Wagens jeugd onder de zestien

't Hof: 't Hof rukt voor de 33e keer uit, heel Gimde brandt los!

Crew Mullukzuipertjes: De crew is on fire

C.G. dit is nou de jeugd: Heel Holland bakt, maar wij bakken d'r niks van

Loopgroepen zestien-plussers

De Langste Weg: 'n Lopend vuurtje

Blauwbekke: Een oude brandweerwagen blust branden in Gemonde

't Hof: 't Hof rukt voor de 33e keer uit, heel Gimde brandt los!

Loopgroepen jeugd onder de zestien

De Dans Vlammekus

Onze Rembrandts gaan los

Wisselmullukkan

't Hof.

Aanmoedigingsprijs

C.G. Dit is nou de jeugd

Jonge Rembrandt wordt zelf vereeuwigd. (Foto: Gerard Schalkx).

Deze meiden weten waar carnaval om draait: samen schik maken. (Foto: Gerard Schalkx).
Praalwagen van De Roestkrabbers. 't Brandt van eiges. (Foto: Gerard Schalkx)
Zelfs de burgemeester waagt zich aan het limbodansen. (Foto: Gerard Schalkx).
De brandweer was voortdurend paraat. (Foto: Gerard Schalkx).
In de stoet dook een ouderwetse pompspuit op. (Foto: Gerard Schalkx).
Afbeelding