Basisschool De Spelelier ontving de eerste prijs bij de grote groepen. De donseendjes kregen hulp bij 'groots te zijn', met hulp van grote eenden.
Basisschool De Spelelier ontving de eerste prijs bij de grote groepen. De donseendjes kregen hulp bij 'groots te zijn', met hulp van grote eenden. Foto:

RED RIVER KIDS EN SPELELIER WINNEN JEUGDOPTOCHT BOXTEL

Kleine Eendentrek let op de kleintjes

TEKST: LINDA VAN DE WIEL        FOTO'S: PETER DE KONING

Op een volle Markt werd zaterdag op traditionele wijze het Boxtelse carnavalsfeest geopend. Waarnemend burgemeester Fons Naterop gaf op het balkon van het gemeentehuis de sleutel van Boxtel aan de prins én de jeugdprins en deed daarna zijn ambtsketen af. Boxtel werd daarmee omgedoopt tot Eendengat. Het plein stond intussen vol verklede kinderen. Allemaal liepen zij mee in de Kleine Eendentrek die dit jaar het thema 'Let op de kleintjes' droeg.

,,Er zijn heel veel kinderen in onze wijk ziek", vertelde 'zuster' Loes (11) uit Buurtschap West. ,,We letten daarom op de zieke kleintjes." Dat was ook duidelijk te zien. Kinderen op krukken, in ziekenhuisbedden en rolstoelen of met een verband om het hoofd klaagden steen en been. Zo ook Pim (7), het broertje van de zuster: ,,Ik ben ziek. Gelukkig heb ik wc-papier bij me; ik heb diarree. Gelukkig heb ik een netje mandarijnen in mijn rollator, dan word ik vast snel weer beter."

CV De Agterblijvers lette ook goed op de kleintjes. Speciaal voor de jeugdoptocht had de actieve carnavalsvereniging een enorme box laten maken met een levensgrote mobile erop. Jelle van zes jaar had daar echter weinig oog voor. ,,Ik mag zo op de carnavalswagen staan. Wat daar leuk aan is? Ik mag confetti gooien!"

OOM DAGOBERT

Omdat het thema een brede betekenis heeft, werd niet alleen letterlijk op de kleintjes gelet. De leerlingen van de Prinses Amaliaschool hadden Dagobert Duck bij zich die - in plaats van gierig te zijn - strooide met geld. Teun (10) dook op de euro's waarmee de bekende eend gooide. ,,Ik houd van de jeugdoptocht. Er wordt zoveel mooie muziek gespeeld door de kapellen." JCV De Walvisjes koos voor dezelfde insteek en had haar jeugdleden net als de Prinses Amaliaschool verkleed als muntgeld.

Ook de leerlingen van basisschool Molenwijk letten op de kleintjes en hadden naast een enorm spaarvarken ook een bankstel bij zich: ,,Kom maar naar de bank", klonk het dan ook, ,,dáár is je geld veilig." Leerling Martin (10) wilde in eerste instantie niet meelopen met de Kleine Eendentrek, maar was toch van de partij. ,,Ik heb veel kinderen geholpen tijdens het knutselen op school. Toen kreeg ik er toch zin in", geeft hij toe.

CALIMERO

De leerlingen van basisschool De Spelelier waren met een grote groep aanwezig. Deze vormde een bont gezelschap met in verschillende kleuren geklede kinderen. Hiermee wist de de school de eerste prijs bij grote groepen in de wacht te slepen.

Winnaar in de categorie kleine groepen was de Red River Kids. Verkleed als Calimero's met borden met teksten als 'Zij zijn groot en ik ben klein. Da's niet eerlijk', wisten zij zowel het publiek als de jury te bekoren. Ook jeugdprinses Laura was zichtbaar blij met de winst van de Red River Kids. Zij is al jaren als trompettist actief bij de muziekgroep.

ZONNEPANELEN

Basisschool De Vorsenpoel 'bekende kleur' en opperde het idee zonnepanelen te plaatsen. Want ook zo let je op de kleintjes. De muzikale omlijsting van de geslaagde Kleine Eendentrek was in handen van verschillende muziekkapellen als Echdweil, de Red River Band en de Ducktownband. Hun carnavaleske klanken zorgden voor 'veul leut' bij zowel deelnemers als publiek. De jeugdoptocht stond daarmee ook dit jaar garant voor een spetterend begin van het carnavalsfeest van Eendengat.

GROTE FOTO BOVEN: Het thema van dit jaar luidde 'let op de kleintjes'. De groepen hielden zich goed aan het thema. Basisschool De Spelelier won de eerste prijs bij de grote groepen. De Red River Kids, verkleed als Calimero's, zegevierden bij de kleine groepen.

Opnieuw kwam Buurtschap West met een leuk idee op de proppen. 'Vorig jaar waren ze beter': letterlijk en figuurlijk. De kinderen ontvingen de Grote Knokkers-prijs.
Bij de grote groepen reed ook een heus waardetransport rond van de Prinses Amaliaschool: daarin kon goed op 'de kleintjes' gelet worden.
Deze kleintjes zetten de optocht op 'zunne kop' met hun prachtige uitdossing.
Een heuse 'Molenwijkbank' werd opgericht door de Molenwijkschool, waarmee uiteraard goed 'op de kleintjes werd gelet'. Maar groot (geld) was ook welkom.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding