Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum legden vorige week donderdag hun meesterproeven af. Zaken als het ontwerpen van nieuwbouwwijken tot aan 3D-printen van autosturen passeerden de revue. (Foto: Gerard Schalkx).
Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum legden vorige week donderdag hun meesterproeven af. Zaken als het ontwerpen van nieuwbouwwijken tot aan 3D-printen van autosturen passeerden de revue. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

VIJFDE- EN ZESDEJAARS LEERLINGEN OVER BRANDPREVENTIE EN NIEUWBOUWWIJKEN

Leerlingen Technasium presenteren meesterproef

LINDA VAN DE WIEL

Gespannen waren de meesten wel, maar goed voorbereid ook; de leerlingen uit havo 5 en vwo 6 van het Technasium van het Jacob-Roelandslyceum. In groepjes van drie of vier legden zij vorige week donderdag hun meesterproef af voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen. In een goed gevulde arena van het JRL Learning Lab liepen de presentaties flink uiteen: van een nieuw brandpreventieplan voor natuurgebied Kampina tot het geluidsdicht maken van een machinekamer.

Liefst acht groepen vertelden in het JRL Learning Lab over het onderzoek waarmee zij de laatste maanden bezig waren. Tijdens dit lesonderdeel krijgen leerlingen zogenaamd projectmatig onderwijs: in groepjes wordt leren de leden zelfstandig oplossen. Docenten, medeleerlingen, ouders en natuurlijk opdrachtgevers toonden belangstelling voor de zeer uiteenlopende oplossingen die de bovenbouwleerlingen voor hun onderzoeksvraag bedacht hadden.

NIEUWBOUWWIJK

,,Onze opdracht gaat over de aanleg van een nieuwbouwwijk. We doen dit namens de gemeente Boxtel", vertelt Havo 5 leerling Willem van der Vorst (16). Samen met jaargenoten Kiara van Aarle (16), Kim van de Sande (16) en Roos Noten (18) heeft hij onderzoek gedaan naar en een ontwerp gemaakt voor een woonwijk met een Boxtels karakter. ,,Het is een gevarieerde wijk geworden waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. We maken gebruik van de vijver die er al ligt: deze heeft een centrale plek. Aan de wijk grenst een natuurgebied, de huizen aan de rand van de wijk hebben een prachtig uitzicht", vertelt Kim.

Voor de opdracht heeft het viertal zelf gezorgd, al bestaat het stuk grond waarop de wijk wordt gebouwd niet echt. Ondanks de maandenlange voorbereiding zijn de vier leerlingen best nerveus. ,,Maar", weet Willem, ,,het komt goed."

BRANDPREVENTIE

Het drietal Mathijs Born (18), Merijn Verhoeven (18) en Koen Leidelmeijer (19) onderzocht de mogelijkheden voor een nieuw brandpreventieplan voor de Kampina. Dit in opdracht van de brandweer. ,,Het huidige plan stamt uit 1997 en hoewel er goede aandachtspunten instaan, is er ook het nodige gewijzigd", vertelt Merijn. Koen vult aan: ,,Vooral de techniek en manieren van communiceren zijn flink veranderd. Twintig jaar geleden hadden de meeste mensen bijvoorbeeld geen mobiele telefoon."

ZONES

Het trio heeft na uitgebreid onderzoek dan ook als grootste advies meer manieren van communicatie in te zetten. Mathijs: ,,Wij hebben de Kampina verdeeld in verschillende zones. Als er brand uitbreekt kunnen mensen meteen aangeven waar dit gebeurt." Merijn vult aan: ,,Er staan langs de wandel- en fietsroutes elke tweehonderd meter bordjes met de naam van de zone. Op je mobiele telefoon kun je de locatie inschakelen en zien waar je staat. Via de meldknop wordt de brandweer geattendeerd."

Tips genoeg dus, al is brand voorkomen natuurlijk de beste oplossing. Mathijs kwam daarom met nog een tip: ,,Het klinkt suf, maar zet bordjes neer met verboden te roken, want door smeulende sigaretten ontstaat vaak brand." ,,En", stelt Koen, ,,ook door de combinatie glas met daarop een hete zon kan brand uitbreken."