Afbeelding
Foto: Peter de Koning

COC NOORDOOST BRABANT GEEFT GASTLESSEN OP BASISSCHOLEN

'Seksuele diversiteit belangrijk thema'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse Brigitte Gillhaus probeert zoveel mogelijk basisscholen in de regio enthousiast te krijgen voor gastlessen over seksuele diversiteit. In 2012 startte Ans Duijghuisen de eerste gastlessen in Boxtel. De Boxtelse initiatiefneemster vond dat er te weinig aandacht voor het onderwerp seksuele diversiteit was. De afgelopen jaren verzorgde ze maar liefst 89 voorlichtingsbijeenkomst op scholen, Gillhaus nam vervolgens de organisatie hiervan over van haar plaatsgenoot. ,,Ik heb ervaring in het onderwijs en ben dus begonnen met het benaderen van mijn eigen contacten", vertelt de Boxtelse. ,,Daarna heb ik scholen aangeschreven en vooral heel veel telefoongesprekken gevoerd."

Voor nu richt Gillhaus zich vooral op basisscholen. In het voortgezet onderwijs is er al meer aandacht voor het thema, op de lagere scholen blijft dit wat achter. ,,En dat is jammer", vindt ze. ,,Juist leerlingen op basisscholen staan er nog heel open en onbevooroordeeld in. Door hen op jonge leeftijd te vertellen over seksuele diversiteit, wordt én blijft het voor hen heel normaal."

PRENTENBOEKEN

Speciaal voor het basisonderwijs is er een lesmethode die momenteel wordt herschreven. Hierin staan allerlei tips voor leerkrachten om spelenderwijs het onderwerp te betrekken in de lessen. ,,Dat is eigenlijk ons voornaamste doel", licht Gillhaus toe. ,,Het is allereerst de bedoeling dat scholen zélf aan de slag gaan. Daarna kan het COC gastlessen verzorgen. De vrijwilligers die deze geven zijn vrijwel allemaal homoseksueel of lesbisch en kunnen dus uit eigen ervaring vertellen. We merken dat jongeren vooral willen weten hoe de ouders en omgeving rea-


Balans merkt tevredenheid in Selissenwal

Politieke partij Balans hield de voorbije weken op diverse locaties in de gemeente Boxtel en in Esch spreekuren. Vrijdag was er een bijeenkomst voor inwoners van de wijk Selissenwal.

Trots waren de bezoekers op het gemeenschapshuis De Walnoot. Ook klonk er tevredenheid over de mooie inrichting van hun wijk en winkelcentrum, volgens de fractie van Balans. De bezoekers merkten echter wel dat er relatief veel bakkers en kappers gevestigd zijn, terwijl een apotheek (weg sinds 2013) en pinautomaat (die in 2017 verdween) nog steeds gemist worden, zegt de partij.

Ook hoorden de leden van Balans kritiek op onder meer de inrichting van de Baanderherenweg en zou er overlast zijn van een 'jong gastje op een motorscooter die op diverse plekken dealt en geluidsoverlast veroorzaakt'.

Vrijdag 29 maart houdt Balans weer een spreekuur op locatie vanaf 16.30 uur. Voor de tweede keer wordt Esch bezocht. De bijeenkomst is in Ons Café.

geerden bij de coming out." Het is voor onderwijsinstellingen zelfs verplicht om seksuele diversiteit te bespreken in lessen, dat is door het ministerie vastgeld als kerntaak".

BESPREEKBAAR MAKEN

Hoewel de gastlessen alleen in groep 7 en 8 worden gegeven, zijn er ook voor andere groepen volop mogelijkheden het thema te bespreken. Zelfs voor de jongste leerlingen zijn er lesmaterialen beschikbaar zoals (prenten)boeken (waaronder van de Boxtelse Milja Praagman) en filmpjes. ,,Het onderwerp bekend én bespreekbaar maken voor alle leeftijdsgroepen. Dát willen we bereiken."

Tijdens de Week van de Lentekriebels besteden verschillende scholen in de gemeente Boxtel aandacht aan seksuele diversiteit. Maar ook onderwerpen als verliefdheid, relaties en zelfbeeld komen aan de orde.

Het COC Noordoost Brabant is nog op zoek naar mensen die gastlessen willen geven. Meer informatie: www.cocnoordoostbrabant.nl

FOTO BOVEN: De tienjarige Tess Scheepers uit Boxtel kreeg landelijke bekendheid toen zij een brief naar toenmalig burgemeester Mark Buijs schreef om hem te vragen of er een regenboogzebrapad in Boxtel mag komen. De moeder van Tess is namelijk 'verliefd op een meisje', zo zei ze. (Foto: Peter de Koning).


Vraagbaak in bibliotheek voor pc-problemen

Mensen met computerproblemen kunnen daarvoor iedere dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur gratis terecht in de bibliotheek aan de Burgakker. Daar staan vrijwilligers klaar om te helpen.

Hoe moet ik ook alweer fotoshoppen op een tablet? Hoe zit het met documenten die op de pc staan opgeslagen? Hoe maak ik een nieuw mailadres aan? Hoe gebruik ik WhatsApp? Voor al dit soort vragen en meer kan iedereen wekelijks op dinsdag terecht in de bieb. Vrijwilligers van Hobbycentrum Boxtel, KBO-Boxtel en de bibliotheek werken samen om dit spreekuur mogelijk te maken. Wanneer blijkt dat de vraag te complex is, kan er een vervolgafspraak gemaakt worden bij de bezoeker thuis.