Afbeelding
Foto:

Kap met kappen en stop met slopen

Het klimaat verandert sneller dan wetenschappers hadden ingeschat. De recente extreme temperaturen in Australië (tot 50 graden boven 0) en extreme kou in Noord Amerika (tot 40 graden onder 0) zijn ongekende ontwikkelingen. En onze winter kreeg een verrassend warme afronding. In combinatie met de vele andere weerrecords en rampen als droogte, hitte, wateroverlast en bosbranden gedurende de laatste jaren, blijkt de klimaatontwrichting helaas een zeer ongemakkelijke waarheid.

Met die kennis ging de sloop van het postkantoor aan de Fellenoord mij extra aan het hart. Eerder heb ik gewezen op de culturele waarde van dit reeds monumentale gebouw van wijlen architect Strik. Ook voor die categorie bouwwerken zou er beleid moeten komen. Maar slopen is in het algemeen een klimaatvijandige actie, door het enorme verlies van energie die de bouw heeft gevergd; beton, stenen, metaal, cement, vloeren en tegels, het vervoer etc.. Misschien zag u ook de energievretende machine die zelfs de enorme betonnen funderingen vermorzelde. Twee internationale onderzoeken hebben uitgewezen dat nieuwbouw het grote verlies aan energie door sloop, en daarmee van CO2-uitstoot, pas in ongeveer veertig á vijftig jaar goed kan maken. Vandaar dat er in de bouw al meer nadruk is gekomen op renovatie. Dankzij creatieve architecten zijn daarmee prachtige gebouwen ontstaan, zelfs met afgedankte fabrieken. De gerenoveerde huizen in de Defourstraat zijn ook een mooi voorbeeld.

Ook cruciaal voor het klimaat is dat we kappen met bomen kappen, zoveel mogelijk, en meer bomen planten! Want bomen halen CO2 uit de lucht en houden het goed vast. Alleen als we hout goed gebruiken, bijv. voor meubels, huizenbouw, muziekinstrumenten en speelgoed, blijft die CO2 goed opgeborgen. Bij verbranding van hout komt maar liefst twee keer meer CO2 in de lucht vergeleken met gas, voor dezelfde hoeveelheid warmte. En zelfs nog 15% meer dan met kolen. Bovendien komt bij hout stoken fijnstof in de lucht, samen met andere ongezonde stoffen. En uitgerekend de moderne 'efficiënte' houtkachels blijken het ultra-fijnstof uit te stoten, die via onze longen in de bloedbaan kan komen. Dat is extra gevaarlijk.

        JAN JUFFERMANS


Steun in de rug voor Kayden

Hayden Kayden kon er zijn schouders niet onder zetten: jammer! Zaterdagavond 23 februari heb ik met spanning zitten te wachten op de uitzending Holland's Got Talent in de hoop dat Boxtelaar Kayden van de Meerendonk wint. En dan krijg je plotseling te horen dat hij weer een schouder uit de kom heeft en daardoor niet kan optreden! Dit moet voor hem een enorme tegenvaller zijn, maar ik weet zeker dat heel Boxtel hem de winst gegund zou hebben; ik vind dat hij een steun in de rug (schouder in dit geval) nodig heeft. Beste jongen, heel veel beterschap en nogmaals; het is enorm jammer dat juist jij niet aanwezig was, want met jouw doorzettingsvermogen heb je al zóveel bereikt! Ik weet zeker dat je véél meer bereikt zou hebben! Volgende keer meer geluk, namens vele Boxtelaren en in deze tijd vind ik het toepasselijk om te zeggen: alaaf!

        MARTIN VAN TILLAART


WETHOUDER WIL ANDERE INSPRAAK

'Burgerparticipatie Move ligt al half jaar op z'n gat'

PÅL JANSEN

Wethouder Herman van Wanrooij heeft besloten toch niet te stoppen op zijn pensioengerechtigde leeftijd: hij maakt zijn termijn af tot aan de verkiezingen in 2020. Op basis van diverse dossiers heeft hij die beslissing gemaakt. Het verkeersbeleidsplan Move '31 speelt een grote rol: ,,Ik wil daarmee in november of december naar de raad gaan." Het schuurt echter rondom burgerparticipatie. Van Wanrooij wil dat daar verandering in komt.

Momenteel wordt er voor Move'31 gewerkt aan een zogeheten visiedocument, zeg maar de grove lijnen van het verkeersplan. Van Wanrooij verwacht dat dit in mei voor de raad komt. Daarna komt nog een zogenaamd uitvoeringsdocument; daarin staat wat er concreet moet gebeuren. Deze twee stukken vormen straks het uitgangspunt voor de verkeersinrichting van Boxtel tussen 2025 en 2040.

Voor de invulling hiervan is gevraagd aan diverse belanghebbende partijen mee te denken in het kader van burgerparticipatie, bekend onder de merknaam Meewerkend Boxtel. En de relatie met die organisaties is moeizaam. Zo uitten Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB), ZLTO Boxtel-Liempde, Rond Kerk en Orion uit Lennisheuvel februari vorig jaar hun onvrede in een brief aan de gemeente omdat ze het niet eens waren wat er met hun inbreng gedaan wordt. Ondertussen ligt het overleg 'min of meer al een half jaar op zijn gat', aldus Van Wanrooij. Halverwege 2018 had het document in principe klaar moeten zijn, inmiddels is dus alles vooruit geschoven.

SCHUREN

Veel van de belanghebbende partijen zaten ook in de overleggen met de gemeente toen de plannen rondom het pakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) werden uitgewerkt. ,,In de overleggen in Move '31 worden maatregelen in het kader van PHS weer ter discussie gesteld." En dat werkt niet: het schuurt zelfs, vindt de wethouder. De burgerparticipatie moet aangepast worden, aldus Van Wanrooij: ,,Daar moeten we echt mee aan de slag. Met wat er nu ligt, gaan we het niet winnen. We zien dat die participatie voor kleine projecten prima werkt. Maar met het PHS-dossier bracht het niet datgene wat we ervan verwacht hadden."

De komende maanden wil hij de partijen die eerder gevraagd zijn mee te denken, weer aan tafel zien te krijgen. Van Wanrooij: ,,Move moet verder."

FOTO ONDER: Herman van Wanrooij gaat door als wethouder van Boxtel, onder meer vanwege het te vormen verkeersplan Move. (Foto: Peter de Koning).