Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FORSE CHEQUE OM ZONNEPANELEN OP KLOOSTERHOF TE LEGGEN

Geld voor duurzame maatregel

JOLEEN VAN ROOIJ

Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde (BOL) ontving maandagochtend uit handen van Lionsclub Dommel en Aa een cheque ter waarde van 3.500 euro voor de plaatsing van zestig zonnepanelen op het dak van dienstencentrum De Kloosterhof. Naast deze donatie ontving BOL ook zesduizend euro van de Rabobank. Mede dankzij deze giften werd op carnavalsmaandag het startsein gegeven voor de aanleg van de zonnepanelen.

Voorzitter Tossy de Man is blij met deze gulle gevers: ,, Wij hebben als bestuur naar een oplossing gezocht om onze exploitatiekosten te kunnen verlagen. Een grote kostenpost is ons energieverbruik."

Door het plaatsen van zonnepanelen kunnen we hierop flink besparen. Maar het aanleggen van deze panelen, dat is voor ons een enorme uitgave."

GOED DOEL

De verrassing was dan ook groot toen afgelopen zomer Liempdenaar Bob Zijlstra, president van Lionsclub Dommel en Aa binnenwandelde bij De Kloosterhof. ,,Als president van de Lionsclub én inwoner van Liempde, was ik op zoek naar een goed doel waar wij ons als leden voor kunnen inzetten. Het feit dat BOL zich inzet voor ouderen in de samenleving, sluit naadloos aan op de visie van onze club. Ik ben in juli gewoon naar binnen gelopen om te vragen of het dienstencentrum wellicht bezig was met een duurzaam project en toen hoorde ik van hun zoektocht naar budget voor de aanleg van zonnepanelen. Dat was dus meteen een match", aldus Zijlstra.

,,Eens per jaar organiseren wij een groot evenement waarbij wij geld inzamelen voor de goede doelen die wij steunen. Daarnaast willen we ook letterlijk de handen uit de mouwen steken. Zo gaan we binnenkort meewerken in de Voedseltuin in Boxtel ", vertelt Zijlstra.

RABOBANK

Jack Steenbeek (BOL) benaderde vorig jaar de Rabobank met de vraag of de bank iets kon betekenen voor de aanschaf van de zonnepanelen. ,,Wij zijn als stichting niet BTW- plichtig, maar moesten dit aanzienlijke bedrag wel afdragen aan de leverancier. Ik was blij verrast dat de Rabobank dit soort duurzame initiatieven steunt. Het resultaat was een donatie van liefst zesduizend euro waardoor het voor ons mogelijk werd om de zonnepanelen te kopen".

Eind deze week worden de zonnepanelen in gebruik genomen. De stichting verwacht binnen drie à vier jaar de investeringen terugverdiend te hebben. Deze panelen zijn volgens Steenbeek goed voor een opbrengst van 16.000 kWh en dat komt ongeveer overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van De Kloosterhof.

FOTO BOVEN: Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen neemt de cheque van 3.500 euro dankbaar in ontvangst. (Foto: Gerard Schalkx).


Gewassen planten op buurtakker aan rand van Liempde

SPiLL zoekt vrijwilligers voor een plantdag op zaterdag 16 maart. Op buurtakker D'n Plissert aan de Heuvelstraat in Liempde worden voor de tweede maal fruitbomen en kleinfruitstruiken geplant.

Eind december zijn de eerste gewassen geplant op het perceel. Vrijwilligers uit de buurt, maar ook vertegenwoordigers van de Natuurwerkgroep Liempde en SPPiLL hebben de handen uit de mouwen gestoken. De grond wordt beplant met vruchtdragende en bijvriendelijke bomen, struiken en planten. De opbrengsten van de gewassen gaan naar omwonenden en bezoekers.

De tweede plantdag begint om 09.00 uur. In de loop van de middag zijn de vrijwilligers klaar met werken. Koffie of thee en een lunch worden verzorgd in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Aanmelden moet vóór zaterdag 9 maart en kan via e-mail: info@sppill.nl.


KenEsch Quiz gaat alsnog door

De KenEsch Quiz 3.0 stond een half jaar geleden gepland, maar werd toen uitgesteld vanwege het plotselinge overlijden van Bente van Velthoven (19) uit Esch. Het dorpsspel vindt alsnog doorgang op 21 juni.

De quiz zelf is op vrijdagavond, de prijsuitreiking vindt een dag later plaats. Blaaskapel De Knoestjes organiseert de KenEsch Quiz. De muzikanten hebben er bewust voor gekozen om de prijsuitreiking een dag na de quiz zelf te houden en niet later, om andere evenementen in het dorp niet in de weg te zitten.

Aanmelden voor het evenement is mogelijk via e-mail: keneschquiz@knoestjes.nl.