Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

WETHOUDER, WINDMOLENS EN WONINGEN

Kolderzitting: 'Mooi windje waait er in Liemt'

PÅL JANSEN

Uit volle borst zongen de aanwezige Liempdenaren hun volkslied in café Het Wapen van Liempde op carnavalszondag. De klok tikte half elf 's ochtends aan en dat betekende, al voor de 29e keer, de kolderzitting van de organiserende blaaskapel Op Noar d'Honderd. Burgemeester Fons Naterop was getooid in het rood-wit van Boxtel - 'Zou ik nog binnen mogen?' - maar werd desalniettemin hartelijk ontvangen. En dat zal zo blijven, zolang er maar geen windmolens in het dorp komen...

Een plek om de gedachten eens de vrije loop te laten en de maatschappelijke uitdagingen in Liempde met de bijbehorende politiek op de hak te nemen, dat bleek de kolderzitting eens te meer. Hoewel burgemeester Fons Naterop ook even onderwerp van gesprek was ('nat er op... nee, dreug zal moeilijk gan') was met name Peter van de Wiel het spreekwoordelijke haasje. ,,Nou snap ik dah gij gekleed bent in unne brandweerpèkske: ge wordt al d'n heule avond afgebrand", grapte Arthur Brands dan ook, die samen met Jan Peijnenburg de laatste buut voor hun rekening namen.

De uitspraak van de wethouder dat windmolens er komen, vormde aanleiding voor Ronald Martens om zijn woordje te doen: ,,Ik zie hier al die grijze bollekes aan het woord, ik vind het tijd dat de jeugd eens aan het woord komt." Een heuse 'roast' werd voorbereid waarin Martens oreerde dat Van de Wiel zich met name moet richten op huizen voor de jongeren in plaats van windmolens: ,,Maar als gij een huis voor mij regelt, Peter, dan wil ik zo'n windmolen gerust in mijn achtertuin plaatsen", beloofde de Liempdenaar.

RIOOL BUIJS-SYSTEEM

Adviesbureau Wind en Meulen (prins Joost d'n Echte en adjudant Tom) kon toch echt niet anders dan het advies afgeven dat er geen windmolens moesten komen. Maar op woningbouw op Roderweg-Hamsestraat hoeven inwoners ook niet te rekenen: er moet een duurzame biomassa-installatie komen. ,,Die draait op mensenstront. We noemen het de Fons Naterop-installatie: via het oude riool-Buijs-systeem komt alles aan op Roderweg-Hamsestraat en de Fons-Naterop-installatie kan alle shit opruimen. Dit onder de titel 'Liemt schêt zich werm'."

Boxtelaar Ad Hoevenaars, die met zijn optreden een belofte van vorig jaar nakwam, zag het al fout gaan met de bouwplannen op de Roderweg-Hamsestraat tijdens de lobby bij gedeputeerde Erik van Merriënboer van de provincie. ,,Ze hadden niet Joep Schalkx van Combinatie95 op de gedeputeerde af moeten sturen om hem te verleiden tot meer woningen. Wimke van der Zanden van Balans had Erik van Merriënboer moeten benaderen. Wimke is namelijk een hengstenboer, dan wil dat verleiden wel..."

Maar gedane zaken nemen geen keer, beseften Anton Hermes en Harold Verhoeven van GAOS, de oud-adjudanten van Ploegersland. Zij gaven wel hun een waarschuwing af: ,,Over enkele jaren draagt stichting Kèk Liemt de naam: Kèk, daor waor Liemt'."

Hoewel de 'duurzame kruistocht' van Van de Wiel en huizen voor starters de boventoon voerden, bleef er meer dan voldoende aandacht over voor andere items die speelden: de strijd van bakker Jos van Eijndhoven tegen hardrijders bijvoorbeeld. ,,Die 30-kilometerstickers gaan niet over de snelheid, maar dat telt af naar 29, 28... dat gaat over het aantal dagen per jaar dat de bakker nog open is", grapte René Fraaije met zijn buut-kameraad Theo Megens (Windje & Windje).

'Ontroerend' met een knipoog was de 39ste sessie van sportvisser Ed (Patrick van de Ven) met zijn psycholoog Willem van der Velden. Beginnend met een traditionele knuffel (publiek: 'ahhh') keken zij terug op eerdere bijeenkomsten.

TROTS

Jurgen van Haaren, optredend als Donald Trump die de 'muur' A2 wel zag zitten ('Alleen heeft een onverlaat er een gat in gemaakt!'), kwam nog terug op het prikkelende onderwerp van windmolens. ,,Maar vooralsnog waait er een mooi windje in Liempde. En dat is iets waar we verekkes trots op meugen zen."

FOTO BOVEN: Wind (prins Joost d'n Echte) en Meulen (adjudant Tom) pleitten tijdens de Kolderzitting op zondag voor een nieuwe biomassa-installatie op de Roderweg-Hamsestraat.

FOTO ONDER: Politiek tonprater Ad Hoevenaars kwam zijn belofte na en kwam dit jaar op carnavalszondag naar Liempde voor de Kolderzitting. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding