Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL STIJGT OP MISDAADMETER

D66 zoekt verklaring voor 'jojo-effect' criminaliteit

Op de jaarlijkse misdaadmeter heeft Boxtel de twijfelachtige eer weer bij de honderd meest onveilige gemeentes van Nederland te horen. In 2017 stond Boxtel op een 120ste plek, een jaar later staat de gemeente op nummer 82.

De misdaadmeter wordt jaarlijks gepubliceerd door het Algemeen Dagblad, dat hierbij kijkt naar de aangiftecijfers en meldingen van de volgende delicten: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal uit of vanaf een auto/motor, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

DE CIJFERS

Onder meer meldingen en aangiften van woninginbraak en bedreigingen stegen het hardst: respectievelijk van 63 en 33 in 2018 naar 70 en 38 in 2017. Ook onder de kopjes zakkenrollen (van 8 naar 16), vernielingen (van 130 naar 138) en schuurinbraken (van 37 naar 39) pluste de gemeente.

Het aantal autodiefstallen (13) bleef gelijk. Daarentegen zijn er minder autokraken gepleegd: 51 tegenover 66 een jaar eerder. Datzelfde geldt voor mishandeling: dat ging van 82 naar 78. In 2018 waren er ook geen meldingen of aangiftes van straatroven en overvallen. Een jaar eerder waren dat er respectievelijk twee en één.

VERKLARINGEN

Ondertussen zoekt D66 verklaringen over de Boxtelse cijfers, want zij maakt zich zorgen: ,,Vooral de toename van het aantal bedreigingen (een stijging van 45 procent) en het aantal vernielingen en inbraken zijn daarbij opvallend." Ook wil de partij van het College van B en W weten of de misdrijven in Boxtel gepleegd worden door eigen inwoners of mensen buiten het dorp.

Boxtel steeg al eerder flink op de misdaadmeter van het AD: in die van 2015 stond de gemeente op de 122ste positie, een editie later op plek 86. Toen stelde oppositiepartij CDA vragen over de kwestie. Wethouder Peter van de Wiel, die destijds antwoord gaf bij afwezigheid van toenmalig burgemeester Mark Buijs, meldde dat Boxtel een andere 'bevolkingsopbouw' kent. ,,Onder meer door de jeugdzorginstellingen die hier gevestigd zijn." Maar ook zou er vaker aangifte worden gedaan door inwoners.

D66 ziet in de cijfers een soort 'jojo-effect' en vraagt of het college weet waar de schommeling in schuilt. Ook wijst de partij erop dat inwoners buurt-appen aan kunnen maken en de fractieleden willen weten in hoeveel wijken hiervan gebruikt gemaakt wordt. ,,Is hierdoor bijvoorbeeld de flinke daling van het aantal auto-inbraken te verklaren?" De democraten hopen dat het college een bijeenkomst met de politie belegt over misdaad in Boxtel.


BOXTEL SCHRIJFT MINISTERIE NU ZELF BRIEF

Zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen

Het Rijk onderzoekt of er meer treinen met gevaarlijke stoffen over de Brabantroute mogen rijden. De gemeente Boxtel maakt zich daar zorgen over en heeft nu een brief gestuurd aan de staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat.

Dit meldt het college van B en W naar aanleiding van vragen van D66. Eind januari hadden de gemeenten Breda, Gilze-Rijen, Tilburg, Oisterwijk, Helmond en Deurne al een gezamenlijke brief aan het ministerie gericht over deze kwestie, in samenspraak met de provincie Noord-Brabant. B en W laten weten dat Boxtel bij het opstellen van deze brief abusievelijk niet is meegenomen en ook niet is benaderd om deze te ondersteunen. De gemeente laat nu zelf haar bezorgdheid aan het ministerie blijken, zowel ten aanzien van de Brabantroute als de lijn Meteren-Boxtel. ,,Een uitbreiding van het aantal treinen met gevaarlijke stoffen op de sporen door Boxtel roept bij ons forse bedenkingen op", aldus het college.

Welk effect de toename van 'giftreinen' door Boxtel heeft op de veiligheidsrisico's is nog niet duidelijk. Wel verwacht B en W dat de belangen van steden als Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch bepalen hoeveel treinen over de route mogen rijden. Het is niet uitgesloten dat een toename van het aantal 'giftreinen' negatieve gevolgen heeft voor ontwikkelplannen in de nabijheid van het spoor. Het college noemt als voorbeelden de Oksel en Van Salmstraat.

Het ministerie onderzoekt tevens of het mogelijk is gevaarlijke stoffen niet over het spoor, maar per schip of via buisleidingen te transporteren. Ook bestudeert de overheid de optie om gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk op dezelfde plek te produceren en te verwerken, zodat er minder noodzaak voor vervoer ontstaat.

FOTO ONDER: De overheid onderzoekt of er meer goederentreinen met gevaarlijke stoffen over de Brabantroute mogen rijden. (Foto: Marc Cleutjens, 2007).


Schuur in brand

Een schuurtje nabij een woning aan de Dorpsstraat in Esch stond vrijdagnacht rond 01.00 uur in lichterlaaie.

De vlammen likten aan de woning, maar de brandweer greep snel in en voorkwam erger. Wel liep het huis de nodige schade op. Hoe de brand kon ontstaan, is niet bekend. De brandweer schakelde tevergeefs een tweede blusvoertuig uit Boxtel in. Ook een tankauto uit Helvoirt en een wagen uit 's-Hertogenbosch keerden onverrichter zake terug.