Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PERSOONLIJKE AANPAK ZIEKTEVERZUIM VOORKOMT KOSTEN

'Ziek zijn is voor alle partijen niet fijn'

Een griepje heeft iedereen wel eens gehad. Maar na een paar dagen kunnen de meeste mensen weer met frisse moed er tegenaan gaan. Maar als iedere niesbui een ziekmelding betekent, kan er meer aan de hand zijn. Daar komt Seline van der Reest van Peijnenburg Ziekteverzuim om de hoek kijken. Door maatwerk te leveren zorgt zij dat de kosten voor verzuim bij bedrijven zo laag mogelijk blijven én dat medewerkers voldoening blijven halen uit hun werk. ,,En als dat niet zo is, zorg ik ervoor dat alles netjes afgehandeld wordt."

RENS VAN DEN ELSEN

Peijnenburg Ziekteverzuim is ontstaan vanuit een behoefte. Albert Peijnenburg kreeg vanuit zijn netwerk vaak de vraag of hij naast zijn bedrijf Peijnenburg Re-integratie een arbodienst kon starten. Michel Verhoeven kreeg als arbeidsdeskundige dezelfde vraag en gaf het initiatief mee vorm. Van der Reest was op dat moment al een tijdje werkzaam bij het Boxtelse bedrijf en werd, mede door haar opleiding als arbeidsdeskundige en aanvullende ervaring als jobcoach, naar voren geschoven als het gezicht van deze nieuwe tak aan de Peijnenburgboom. ,,Door te kiezen voor persoonlijk contact en een vast, vertrouwelijk aanspreekpunt, onderscheiden we ons. Dat doen we ook door te kijken naar hoe we kunnen voorkomen dat medewerkers ziek worden. Als er bijvoorbeeld op een productieafdeling veel medewerkers met rugklachten uitvallen, dan bekijken wat anders aangepakt moet worden."

ACTIE ONDERNEMEN

Daarnaast krijgen bedrijven die klant zijn bij Peijnenburg Ziekteverzuim toegang tot een overzichtelijk portaal waar alle gegevens van hun medewerkers in te vinden zijn. Daarin wordt precies bijgehouden als er een ziekmelding is. ,,Ik merk dan ook meteen als iemand zich meerdere keren per jaar ziek meldt en kan meteen actie ondernemen. Soms zit die persoon gewoon niet goed op zijn plek of speelt er iets in zijn privéleven. Door dat al tijdig te signaleren, voorkom je langdurig verzuim en bespaar je dus ook kosten", legt Van der Reest uit. De mate van betrokkenheid van Peijnenburg Ziekteverzuim wordt vooraf besproken. ,,Sommige bedrijven willen dat we er bovenop zitten, anderen vragen om wat meer afstand."

Van der Reest vertelt vol passie over haar werk als verzuimbegeleider. Dat straalt ze ook uit naar haar klanten, want in een jaar tijd is de Boxtelse onderneming flink gegroeid. ,,Werken met mensen vind ik motiverend, ik help en ondersteun hen graag bij hun ontwikkeling", geeft ze aan. ,,Fijn kunnen werken is belangrijk in het leven en geeft voldoening. Dat vind ik zelf ook en daardoor voel ik me goed. Dat gevoel wil ik andere mensen ook geven", vervolgt ze. Van der Reest laat duidelijk blijken dat ze niet alleen voor haar klant werkt, maar ook voor de medewerkers: ,,Ziek zijn is voor beide partijen niet fijn. Dus als er echt iets speelt, ga ik met werkgever en werknemer in gesprek om tot een werkbare oplossing te komen."

Naast alle taken die Van der Reest binnen het verzuimbeleid op zich neemt, onderhoudt ze ook contacten met de bedrijfsarts. Een van deze hulpverleners geeft een spreekuur op kantoor. ,,Dat houdt de lijntjes kort. Ik kan hen goed van informatie voorzien en vice versa. Dat komt zowel de arts als de werknemers ten goede", geeft ze aan.

Peijnenburg Ziekteverzuim werkt onder het motto 'waarom morgen als het vandaag kan'. Van der Reest: ,,Sommige werkgevers ondernemen pas actie als het grootste leed al geschied is. Door ons gemakkelijke meldingssysteem en persoonlijke werkwijze kunnen wij hen daar op wijzen en er voor zorgen dat de kosten niet de pan uit rijzen. En medewerkers krijgen de mogelijkheid om tijdig problemen aan te kaarten."

FOTO BOVEN: Seline van der Reest bouwt met haar klanten snel een vertrouwensband om en houdt de lijntjes als het om ziekteverzuim gaat kort. (Foto: Peter de Koning).


Cursus elektriciteit

HobbycentrumBoxtel organiseert een korte cursus waar deelnemers leren kleine problemen met elektriciteit op te lossen. Bijvoorbeeld hoe een schakelaar moet worden aangesloten. De vijf bijeenkomsten vinden plaats op maandagen vanaf 11 maart tot en met 8 april van 13.30 tot 15.30 uur op het adres Baroniestraat 105. De cursus kost 25 euro. Aanmelden kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.


Afbeelding
Afbeelding