Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE MIDDELBARE SCHOLIEREN ORGANISEREN JRLLIGHT

Lichtfestival aan de Grote Beemd

JULES HAMELEERS

Een projectie over de hele buitenmuur van het gebouw, een rookgordijn als beamerscherm en meerdere lasers. Dit alles neemt je mee op een reis door de ruimte. Geïnspireerd door Glow Eindhoven organiseren Martijn Heesakkers en Tom van Oss, leerlingen uit vwo 6 van het Jacob Roelandslyceum, JRLight. Donderdag 14 maart vanaf 20.00 uur vindt het Boxtelse lichtspektakel plaats.

,,We zijn steeds opnieuw onder de indruk van onszelf", lacht Tom. ,,Het begon gewoon als een vaag idee, en nu hebben we dit al allemaal voor elkaar gekregen." Hij heeft het over een groot opgezet lichtfestival in en rondom het JRL dat hij samen met Martijn heeft georganiseerd voor zijn profielwerkstuk.

Martijn en Tom zijn in november 2017 naar Glow in Eindhoven geweest. Ze waren zo onder de indruk van het enorme spektakel, dat ze dachten: dat willen wij ook. ,,Ik heb zelf heel veel ervaring met licht- en geluidtechniek. Samen met vrienden heb ik een bedrijfje: Amperia Productions", vertelt Martijn. ,,We maken alles zelf. Van een enorme machine die een rookgordijn produceert, tot hou-


ten letters en filmpjes."

,,Mijn ding is meer het verhaal van de show", vertelt Tom. ,,We hadden allemaal losse ideeën, maar er zat geen lijn in." Hij is erg geïnteresseerd in het heelal. Daarom heeft hij besloten om dat het centrale idee van de show te maken. Bezoekers lopen een route met tien stops, die een ruimtereis moet voorstellen. Door rook en lichten proberen de jongens de sfeer van een bepaalde planeet te creëren. Daarbij projecteren ze dan informatie over hetgeen ze uitbeelden.

SPECTACULAIRDER

Het wordt nog spectaculairder. Op de langste muur van het schoolgebouw, aan de Grote Beemd, wordt een enorme projectie vertoond. Ook is er een beeld te zien van grote letters, die de afkorting JRL vormen. Door een speciale manier van projecteren verschijnt er alleen licht op de houten platen en niet daaromheen. Daarnaast hebben de jongens een rookmachine gebouwd dat een gordijn produceert. Door beelden daarop te vertonen wordt het effect van een hologram bereikt. Ook is er een 'tijdmachine' en zijn er lasers.

,,Het bouwen doen we allemaal zelf", legt Martijn uit. ,,Maar we krijgen wel veel hulp. We krijgen geld van de school en KEK Geluid en de Gamma hebben ons gesponsord met materialen." ,,En andere leerlingen helpen ons met opbouwen", vult Tom aan. Maar de leerlingen moeten alsnog hard werken om alles van de grond te krijgen. ,,Voor je profielwerkstuk staat tachtig uur, maar reken er maar op dat we er meer tijd aan hebben besteed", lachen ze.

,,We hopen dat er veel mensen komen. En dan niet alleen leerlingen, familie of ouders, maar ook mensen die ons niet persoonlijk kennen", zegt Martijn. ,,En we zouden het ook heel tof vinden als het een jaarlijks terugkerend evenement wordt: dat anderen hier ook hun profielwerkstuk van gaan maken."

JRLight vindt plaats op donderdag 14 maart vanaf 20.00 tot 21.30 uur. De bezoekers lopen in groepjes de route, zodat niemand hoeft te wachten tot de verschillende onderdelen beginnen. De ruimtereis duurt twintig tot dertig minuten.

FOTO BOVEN: Martijn Heesakkers en Tom van Oss op de foto met hun zelfgebouwde rookmachines en de grote letters die JRL spellen. Ze organiseren een lichtfestival op hun middelbare school voor hun profielwerkstuk. (Foto: Peter de Koning).


Benefietconcert door jeugd van Star Company

Leerlingen van The Star Company laten tweemaal horen wat ze afgelopen jaar geleerd hebben op gebied van zang, dans, acteren en presenteren. Zondag 24 maart staan ze in Podium Boxtel aan de Burgakker; een week later in het Vughtse theater De Speeldoos. De opbrengst van beide benefietconcerten komt ten goede aan Het Vergeten Kind en de Voedselbank.

Zowel de voorstelling in Boxtel als die in Vught begint om 15.00 uur. Kaarten voor de Boxtelse editie zijn te bestellen via www.podiumboxtel.nl. Wie de Vughtse uitvoering wil bezoeken, mailt naar ingeving@hotmail.com of belt 06-21 24 00 63. Toegangsbewijzen kosten tien euro voor jeugd tot 16 jaar. Wie ouder is, betaalt vijftien euro. Volwassenen kunnen voor 2,50 euro extra in bezit komen van de cd met daarop de single Ga Ervoor, die is opgenomen in studio Apollo 98. Het lied is te downloaden via Spotify.


Lustrum MuBo

MuBo viert zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur zijn eerste lustrum met als thema nostalgie. Er worden verloren ambachten getoond, kinderen kunnen meedoen aan oud-Hollandse spelletjes en iemand kruipt in de huid van de achttiende-eeuwse Boxtelaar Hendrik Verhees. Secretaris Willem van Vossen: ,,Geschiedenis is belangrijk, want zonder verleden is er geen toekomst."