Afbeelding
Foto:

NIEUWE RUIMTE IN B-TOWN NU AL EEN HIT ONDER JEUGD

Younes trekt met Wacht-Kamer meer jongeren naar jeugdcentrum B-Town

PÅL JANSEN

Younes Ouassaidi verricht morgen met gepaste trots de opening van de Wacht-Kamer, een nieuwe plek binnen B-Town waar jongeren op vrijdagavonden tussen 19.00 en 23.00 uur terecht kunnen. De ruimte is nu al een hit: inmiddels komen er wekelijks dertig tot veertig jongeren.

Een bokszak wiebelt zachtjes aan het plafond. Er is een ruime tweedehands zwartleren hoekbank (inclusief kleedje). Diverse stoelen staan naar kastmuur gekeerd met daarin televisieschermen en gamecomputers. Aan de tafels die omringd zijn met stoelen, wordt voornamelijk thee gedronken. Een deur verder zit de muziekstudio waar de jeugd nu vaker gebruik van maakt dan voorheen. Younes en jongerenwerkers Denny Janssen en Jet van Willigen hopen dat er nog een ruimte bij kan komen met een tafeltennistafel, maar dat is toekomstmuziek.

Met elkaar, maar ook met een aantal vrienden en jongeren uit zijn buurt heeft Younes dit met de jongerenwerkers voor elkaar weten te boksen. 750 euro van de gemeente voor wat verf, meubels van Het Goed en andere benodigdheden, veel van zijn eigen spullen, zelfs meubels van de jongerenwerkers: veel meer is er niet nodig om een 'multifunctionele ruimte voor jongeren in Boxtel' in te richten. Want dat is de Wacht-Kamer. Younes: ,,Iedereen kan hier zichzelf zijn. Jongeren kunnen gamen, even op de bank hangen, we hebben boks-spullen."

WEGGESTUURD

Met de ruimte, bereikt B-Town in één klap een nieuwe groep jongeren die anders op straat rondhingen. ,,We hadden geen plek waar we binnen konden zitten zonder overlast te veroorzaken", zegt initiatiefnemer Younes. Dat rondhangen wordt door buurtbewoners vaak niet op prijs gesteld weet Younes. Even los van de vraag of dat terecht is of niet: vaak wordt die jeugd weggestuurd.

De kids zijn meestal ergens tussen de tien en 23 jaar, weet de Boxtelaar. En als een soort van 'oudere' jongere wilde hij voor die groep een plek hebben waar ze samen konden zijn. En hij dacht: laat ik bij de gemeente maar meteen bij de hoogste baas aankloppen. ,,Tijdens een raadsvergadering over jongerenwerk eind 2017 ben ik op burgemeester Mark Buijs afgestapt. Ik zei dat er iets moest gebeuren voor de jongeren. Toen ben ik uitgenodigd om dat in een gesprek uit te komen leggen."

BELANGEN

Eind 2017 werd de nieuwe nota omtrent jongerenbeleid aangenomen. Wethouder Marusjka Lestrade gat toen aan dat er beter samengewerkt moet worden tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het jongerenwerk. ,,Ik wil dat er samengewerkt wordt en niet dat iedere organisatie zijn eigen belang nastreeft", zei Lestrade in de raadsvergadering van 28 november 2017.

Maar dat verliep stroef in relatie tot de Wacht-Kamer. Ook jongerenwerker Denny, die na de zomervakantie op aandragen van onder meer Younes werd aangenomen, merkte een bepaalde 'gereserveerdheid' binnen B-Town. Erg diep wil hij er niet op ingaan, maar geeft wel aan er wat tijd overheen ging en een hoop om de ruimte voor elkaar te krijgen. Dat ervaarde Younes ook al voor Denny's komst: de ruimte draagt niet voor niets de Wacht-Kamer. Denny: ,,Maar ik had zoiets van: we gaan er voor. Nee bestaat niet: als er iets niet mogelijk is, dan kijken we hoe het wel geregeld kan worden."

Uiteindelijk konden er binnen B-Town afspraken gemaakt worden over de ruimte, kregen de jongeren de vrijheid om er hun ding van te maken en is er een groep van circa vijftien jongeren betrokken geweest bij het inrichten en opknappen ervan. Momenteel wordt de plek gedeeld met een huiswerkklas waar enkele kinderen drie keer twee uur per week begeleiding krijgen.

GEKKENHUIS

Voor de jongeren is de Wacht-Kamer sinds enkele maanden al iedere vrijdagavond vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur geopend. En er wordt gretig gebruik van gemaakt. Met name in het begin was het 'een gekkenhuis', zagen de jongerenwerkers. Jet: ,,Nu komen er iedere vrijdag gemiddeld zo'n 35 tot 40 man." Denny: ,,Daartussen zitten sowieso 30 jongeren die anders niet te maken kregen met het jongerenwerk." Zij hopen dat de groep blijft komen en dat er diverse activiteiten met hen ondernomen gaan worden. Momenteel wordt er gewerkt om de kamer vaker open te krijgen voor jongeren.

Maar eerst is morgen, vrijdag 8 maart een officiële opening. Vanaf 19.00 uur is het open huis: ouders, jongeren en overige geïnteresseerden krijgen een rondleiding. Younes zal zelf om 20.00 uur de opening verrichten, hopelijk met een speciale gast: ,,Ik heb ook Mark Buijs uitgenodigd."

FOTO BOVEN: Younes Ouassaidi (27, links) uit Boxtel heeft het initiatief van de Wacht-Kamer genomen in jongerencentrum B-Town. Na een hoop geregel, heeft hij dit met jongerenwerker Denny Janssen en een aantal andere jongeren weten te realiseren. Morgen, vrijdag 8 maart is de officiële opening van de inmiddels goed bezochte ruimte. (Foto: Peter de Koning).


KAN ELEKTRICITEITSNET LOKAAL OPGEWEKTE STROOM VERWERKEN?

SP stelt vragen over energiestrategie

De Boxtelse SP-fractie vraagt het college van B en W of het waar is dat drie Boxtelse bedrijven 60 à 70 procent van de energie in de gemeente verbruiken. Verder is de fractie benieuwd naar hetgeen deze bedrijven gaan doen om hun deel van het elektriciteitsverbruik te verduurzamen of te besparen.

Frans Sannen is namens SP Boxtel woordvoerder op het gebied van duurzaamheid. ,,Boxtel is verbonden aan de Regionale Energie Strategie (RES). Er ligt een forse opgave voor de samenwerkende gemeentes in Noordoost-Brabant." Ze moeten 35 terawattuur aan elektriciteit verduurzamen of besparen en de CO2-uitstoot van de bebouwde omgeving met 3,4 megaton verminderen. Zes maanden nadat het landelijke klimaatakkoord is ingegaan, moet de regio met een eerste plan komen. In mei 2020 dient de regio een definitief bod neer te leggen.

Het produceren van groene stroom is een vorm van verduurzaming. Daar zitten wel technische haken en ogen aan. Wanneer particulieren en ondernemers lokaal groene stroom opwekken, moet Enexis het stroomnet uitbreiden om het aanbod van duurzame energie te kunnen verwerken, schrijft Sannen. ,,Volgens onze informatie heeft Enexis minimaal vier à vijf jaar nodig om de capaciteit uit te breiden. Onze vraag luidt dan ook of er al gesprekken zijn met Enexis over de benodigde extra capaciteit. We willen graag weten op welke termijn het stroomnet alle opgewekte duurzame energie kan verwerken."

DAKEN VAN SPORTCLUBS

Mocht de capaciteit van het net tekortschieten, dan ziet de SP graag dat opgewekte stroom van lokale initiatieven zoals zonnepanelen op daken van sportclubs, voorrang krijgen op het elektriciteitsnet ten opzichte van de stroom die externe aanbieders produceren.

Om de RES-doelen te behalen, moet de veehouderij in de regio Noordoost-Brabant inkrimpen, zo schrijft de SP. ,,De provincie stelt de komende jaren tientallen miljoenen beschikbaar om met name de kleinere agrarische bedrijven in de sector te saneren en bedrijven die willen stoppen te ondersteunen." De socialisten vragen het college of het bereid is medewerking te verlenen aan agrariërs die de overstap willen maken van veehouderij naar wind-farming.

De bouw van grote windmolens is volgens de SP-fractie noodzakelijk om aan de RES-afspraken te kunnen voldoen. Zo'n operatie roept doorgaans weerstand op. ,,Laat bewoners participeren in windmolens, dan neemt de weerstand volgens ons af." Ten slotte vragen de socialisten het college of het haalbaar is dat de gemeente Boxtel mede-eigenaar wordt van grote windmolens om zo de energie-opbrengsten terug te laten vloeien naar de bewoners als compensatie van de lasten.


Bijeenkomst over 'aandacht' op
De Kleine Aarde

Stichting VanOndersteBoven houdt zondag 10 maart de tweede bijeenkomst over aandacht in een serie van vier. Luisteren is dit keer het thema.

De bijeenkomst sluit aan bij de vastentijd, een periode van bezinning. Hij duurt van 11.00 tot 12.30 uur en vindt plaats op De Kleine Aarde, Klaverblad 13. Deelname kost vijf euro. Aanmelden kan via e-mail vanondersteboven@gmail.com of via www.vanondersteboven.com.