DIKKE ACHT VOOR KLANTTEVREDENHEID

Voedselbank Boxtel helpt nog meer mensen

Voedselbank Boxtel scoort een 8.7 op het gebied van klanttevredenheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Meteq in mei 2018 heeft uitgevoerd. Cliënten roemen het intakeproces en de sociale contacten met de vrijwilligers.

Het aantal cliënten van Voedselbank Boxtel is in 2018 toegenomen, zo blijkt uit het jaarverslag. Eind 2017 telde de stichting 148 cliënten, een jaar later waren dat er 186. Dit houdt verband met twee factoren: door een gestegen aanbod aan etenswaren zijn de landelijke criteria voor gebruikers verruimd. Daarnaast hebben de vrijwilligers zich ingespannen voor een grotere bekendheid.

In het verslag staat eveneens dat cliënten graag meer groente en vis in de pakketten zouden zien. De Voedselbank is echter afhankelijk van wat ze krijgt en kan dus niet naar eigen inzicht pakketten samenstellen. Sinds 2016 bestaat er een samenwerking met landelijke supermarktketens, sinds 2018 ook met Albert Heijn. Door de samenwerking met de supers wordt vermeden dat goed voedsel wordt weggegooid. Bij de supermarkten zamelt de voedselbank met name verse- en vriesproducten in, terwijl er ook behoefte is aan langer houdbare voedingsmiddelen. Daarvoor houdt de stichting in december altijd actieweken. Winkelend publiek krijgt de vraag dan iets extra's te kopen voor de voedselbankcliënten. Voetbalclubs, scholen, ondernemers en banken fungeren dan als inleverpunt.

In 2018 leverden de beëindiging van de Emté-formule en verbouwingen van supermarkten extra voedsel op. Alles wat overtollig werd, mochten de vrijwilligers van de Voedselbank ophalen.

Wat de veiligheid van de etenswaren betreft, zit het wel goed in Boxtel en omliggende dorpen. De Voedselbank wordt periodiek, maar op onverwachte momenten, gecontroleerd door een extern bureau dat onderzoekt of zij aan de gestelde eisen voor voedselveiligheid voldoet. Het resultaat in 2018 is prachtig: 99 punten op een schaal van honderd. De kans op bedorven waren is dus nihil en de hygiëne is op orde.

Voedselbank Boxtel telt zeventig vrijwilligers Net zoveel als in 2017. Er is wel verloop, maar dat heeft de organisatie weten op te vangen.

KOSTEN

Hoewel de Voedselbank geen etenswaren koopt, maakt de stichting wel kosten. Die bedragen om en nabij de 60.000 euro per jaar. De vier deelnemende gemeenten, Boxtel, Haaren, Meierijstad en Sint-Michielsgestel, verstrekken subsidie. Daarnaast ontvangt de Voedselbank geregeld donaties van particulieren en dragen scholen, de Vincentiusvereniging en andere organisaties hun steentje bij.


Dorpstafel Gemonde

Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van Dorpstafel Gemonde, elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in 't Schufke aan de Dorpstraat 30, vertoont Kees van den Bosch op 13 maart een film over de Gemondse Maria-Gildekapel. De filmvoorstelling duurt van 11.00 tot 12.00 uur.

Junglekoorts

Toneelclub Liempde speelt op de vrijdagen 22 en 29 maart en de zaterdagen 29 en 30 maart het theaterstuk Junglekoorts. Toegang tot de voorstelling in De Serenade aan de Oude Dijk 117 kost tien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij supermarkt Coop aan de Nieuwstraat of online via www.ticketkantoor.nl/shop/junglekoorts. De zaal is telkens vanaf 19.30 uur geopend, de show begint om 20.00 uur.