KLEINE BEEMD SCHRIKT OP VAN INBREKER

Auto-kraken bij voordeur 'te gek voor woorden'

PÅL JANSEN

Een brutale inbraak bij vier auto's door vermoedelijk dezelfde dader vond zaterdag tussen 04.00 en 04.30 uur plaats in de Kleine Beemd. Ondanks dat er slechts een paar euro buit werd gemaakt, zit de schrik er goed in. ,,Het is te gek voor woorden dat iemand zo op je oprit komt", aldus buurtbewoner Roeland Denteneer.

Denteneer meent zeker te weten dat zijn auto, met elektrisch slot, goed was afgesloten. Toch is de wagen niet goed op het slot gegaan. ,,Ook onze autodealer gaf maandag aan dat hij niet was afgesloten. Wat er precies mis is gegaan, weet ik niet. Maar ik denk niet dat de dader kundig genoeg was om zo'n slot open te breken."

De buurtbewoners hielden elkaar de volgende dag op de hoogte via een buurtapp, waar al snel een filmpje op werd geplaatst door een omwonende. Op dat filmpje is te zien hoe een rokende jongeman langs diverse auto's en opritten afstruint. Op een van de opritten checkt hij of een portier open is.

GELDKWESTIE

In totaal zijn er vier auto's 'bezocht': ,,Er is geen auto gestolen. Bij mij is 'ie er alleen in geweest. hij was ook niet op waardevolle spullen uit denk ik, het was puur een geldkwestie." Uiteindelijk betrof het slechts wat kleingeld, zegt Denteneer: ,,Maar het gaat vooral om het idee dat ze aan je spullen zitten. Ik ga er toch een aantal camera's hangen. Dat is denk ik de enige manier om er iets tegen te doen. Of met zijn allen in een buurtapp zitten. Dan is het goed dat we elkaar op de hoogte houden. Wel jammer dat het zo moet."

Ook bij Cynthia van Esch is louter geld verdwenen. ,,Zaterdagochtend kwamen we er achter dat de deur aan de bijrijderskant open stond, net als de achterklep. De inhoud van het dashboardkastje lag door de wagen", vertelt ze. ,,Je gaat wel aan jezelf twijfelen, maar de deur is toch echt op slot geweest." Over de 'buit' die de inbreker had vergaard, kon ze enigszins gniffelen. ,,Het was welgeteld twee euro." Desalniettemin zit de schrik erin, zegt Van Esch: ,,We zijn met z'n allen wat oplettender geworden."

Vooralsnog is er één aangifte gedaan bij de politie. Een paar dagen ervoor vond nog een auto-inbraak plaats in de omgeving: op woensdag 20 februari werd een auto aan de Rozengaard gekraakt. Begin januari is bovendien een wagen ontvreemd aan de Vorsenpoel.


VerhaalTijd

In Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker worden iedere eerste vrijdag van de maand onder de noemer VerhaalTijd verhalen en/of gedichten voorgelezen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is iedereen welkom om te luisteren. Aanmelden is niet nodig en de entree is gratis.