Afbeelding
Foto: Henk van Weert

34 APPARTEMENTEN AAN BENELUXLAAN

Raad keurt nieuw plan Princenlant fase 4 goed

JULES HAMELEERS

Ondanks veel gemor en de nodige kanttekeningen keurde de Boxtelse gemeenteraad het bestemmingsplan voor project Princenlant 4 dinsdag goed. Er worden 34 appartementen in zeven woonlagen gerealiseerd aan de Beneluxlaan. Dit is een ander plan dan aanvankelijk was bedacht. Het gebouw wordt hoger, maar ook minder omvangrijk en de ondergrondse parkeergarage is van de baan. Het bezwaar van omwonenden tegen deze aanpassing is daarmee aan de kant geschoven.

Meerdere fracties hadden iets op te merken over de communicatie met de bewoners over het aangepaste bestemmingsplan. Kubra Atalay (CDA) sprak van 'onaangename verrassingen' voor omwonenden. Zij vroeg zich af of er gekozen is voor een snelle procedure in plaats van een kwalitatieve. Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) had het over een beslissing 'op stel en sprong'.

RANDVOORWAARDEN

Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat over dit project al vijftien jaar wordt gesproken en het goed is dat er eindelijk knopen zijn doorgehakt. Ook benoemde hij dat er kaders zijn vastgesteld in samenwerking met de omwonenden. Binnen deze kaders is het huidige bestemmingsplan geformuleerd. ,,We zijn te lang in het vorige idee blijven hangen, waardoor het zo lang geduurd heeft", aldus Van de Wiel.

Wim van der Zanden (Balans) stelde namens de hele oppositie wel enkele randvoorwaarden aan zijn voor-stem. Hij vroeg om betere communicatie met de gemeenteraad én de omwonenden en moedigde het college aan om een duurzame oplossing te vinden voor het parkeren van auto's.

FOTO BOVEN: Nu is het nog een grasveld, maar aan de Beneluxlaan komt een complex van zeven verdiepingen. (Foto: Henk van Weert, 2018)


BALANS IS TEGEN CENTRUMTREGELING

College zoekt voordelen voor regionale jeugdzorg

De gemeenteraad heeft met tegenzin toegestemd om de jeugdzorg opnieuw regionaal in te kopen volgens de centrumregeling. Alleen oppositiepartij Balans stemde tegen. Eerder nam de raad het besluit om lokale aanbieders voor lichte jeugdzorg te kunnen contracteren, maar hier staken dertien van de zestien gemeenten uit de regionale samenwerking een stokje voor. Er is in het nieuwe raadsvoorstel voor 2020 wel meer ruimte hiervoor, maar er is nog kritiek.

Wethouder Eric van den Broek, die namens portefeuillehouder Marusjka Lestrade sprak, zei in de raadsvergadering van dinsdag dat lokaal inkopen geen doel op zich is. Goede zorg voor de jeugd zou het doel moeten zijn, volgens hem. Ook Marria van den Hoven (Inbox) benadrukt dit: ,,We praten over van alles, maar niet over de doelen voor de jeugd zelf, zoals preventieve hulp benadrukte."

Van den Broek zegt zegt dat er ook vooruitgang is gebotk. Er is meer plek voor lokale initiatieven binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en er is ruimte gemaakt op de regionale agenda voor gemeentes met jeugdzorginstellingen zoals De La Salle. Ook benadrukt hij dat regionaal inkopen voordelen biedt, zoals eenduidigheid en continuïteit. Daarnaast bevestigt de wethouder dat er gekeken wordt naar lokale pilots.

Balans heeft felle kritiek op de centrumregeling. De partij bracht in de raadsvergadering een motie in met een oproep aan het college, om 'de jeugd van Boxtel niet de dupe te laten worden van het aansluiten bij de centrumregeling Jeugdhulp Noordoost Brabant 2020'. Burgemeester Fons Naterop zei tegen raadslid Gerlof Roubos (Balans) dat er niet gedacht moet worden dat andere gemeentes 'niet hun best doen'. Naterop: ,,Iedereen denkt met Boxtel mee."

De wethouder moedigde de motie aan, maar SP, Combinatie95, PvdA/GroenLinks, Inbox en D66 verwierpen deze. CDA en VVD waren voor.


Kansen voor lokaal leerlingenvervoer

Lokale aanbieders worden betrokken bij de aanbesteding voor leerlingenvervoer, maar een positieve wegingsfactor of extra aandacht mag niet volgens Europese wetgeving. Dat zegt het college als antwoord op vragen van de VVD.

Verder is het voor 'grote' vervoerders interessant is om lokale partijen te contacteren, stelt het college. De partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding krijgt de opdracht: hierbij telt prijs voor 60 en kwaliteit voor 40 procent mee.