Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARIANNE VAN DER SLOOT LIJSTTREKKER PROVINCIALE CDA

'Provinciale Staten zijn niet zo sexy'

JULES HAMELEERS

In vriendenboekjes schreef Marianne van der Sloot niet Michael Jackson of Madonna op als idool, maar Ruud Lubbers. Als lijsttrekker van de provinciale afdeling van het CDA treedt ze in de voetsporen van de toenmalige minister-president. Hoewel ze inmiddels een trotse Bossche is, vergeet de politica haar Boxtelse en Liempdse achtergrond niet. ,,Toen ik in 1992 de Boxtelse jeugdgemeenteraad oprichtte, waren we al bezig met dingen die nu nog ontzettend relevant zijn."

Toen Van der Sloot tien of elf jaar was en in de bovenbouw van basisschool De Hobbendonken zat, vond ze dat kinderen ook wat te zeggen moesten hebben in de gemeente Boxtel. Ze schreef een brief naar toenmalig burgemeester Jan van Homelen en mocht op bezoek komen. Zo werd de jeugdgemeenteraad van Boxtel in het leven geroepen.

,,Het was best een serieus ding; vanuit alle groepen zeven en acht waren er twee kinderen die hun school vertegenwoordigden en we hadden een budget", vertelt Van der Sloot. ,,Zwerfafval en natuur vonden we heel belangrijk; we hebben toen in samenwerking met mbo-school SintLucas prullenbakken in de vorm van een eend laten maken en er is een paddenpoel gekomen. Ook was er een meisje in de raad die nooit kon zwemmen, omdat dat vanwege haar geloof niet samen mocht met jongens. Toen hebben we geregeld dat er een bepaalde tijd in het zwembad kwam, speciaal voor moslimmeisjes."

De politica heeft nog veel binding met Boxtel. Ze is er geboren, maar heeft tijdens haar jeugd ook in Liempde gewoond. ,,Mijn ouders wonen in het buitengebied bij Liempde en ik kom er nog elke week. Ik vind het heerlijk daar." Ook heeft ze nog steeds een bijzondere band met sommige mensen in het dorp. ,,Een van hen is de Liempdse bakker, Jos van Eijndhoven. Als ik daar kom om broodjes te halen, voorziet hij me altijd van politiek advies", gniffelt Van der Sloot.


Nachtwachter in de bossen van Oisterwijk

Natuurmonumenten in Oisterwijk houdt vrijdag 1 en zaterdag 2 maart een spannende tocht voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Tussen 19.30 en 21.30 uur verkennen zij samen met de nachtwachter het donkere bos.

De expeditie start beide dagen vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk. Leden van Natuurmonumenten betalen vijf euro. Niet-leden acht euro. Kinderen ontvangen het doe-boek van Het Groene Woud. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/agenda.

NIET SEXY

De politieke carrière van de CDA-lijsttrekker begon dus in Boxtel. Die carrière heeft haar toen via Nijmegen, waar ze in haar studententijd raadslid was, naar de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch geleid. En nu is ze - net als vier jaar geleden - lijsttrekker van de provinciale CDA en woont ze weer dichter bij Boxtel. ,,Toen ik opgroeide was 's-Hertogenbosch toch de plek waar we naartoe gingen als we wilde uitgaan. Dit is toch ónze stad."

Een keer in de vier jaar kunnen de inwoners van Noord-Brabant en alle andere provincies stemmen voor de leden van de Provinciale Staten. Tegelijk worden verkiezingen voor het algemene bestuur van waterschap De Dommel gehouden. Van der Sloot geeft toe dat veel mensen zich niet bewust zijn waar de provincie allemaal verantwoordelijk voor is en daarom deze verkiezingen minder interessant of belangrijk vinden. ,,De gemeenteraad kijkt naar de dag van morgen, het Rijk richt het vizier op de situatie over twintig jaar en de provincie zit daar precies tussenin. Dat dit bestuursorgaan vrij onzichtbaar is, is misschien wel zijn kracht. Maar het is natuurlijk niet het meest sexy."

Een van de speerpunten van Van der Sloot is woningbouw voor senioren en starters. ,,Dat is natuurlijk heel relevant in Boxtel. Ik ken genoeg mensen van vroeger die heel graag wilden blijven, maar die noodgedwongen een huis in Best hebben gekocht. Dit kan bijvoorbeeld door het opsplitsen van die enorme kasten van woningen die in het buitengebied staan." Ze benadrukt dat dit heel belangrijk is om de leefbaarheid van dorpen in stand te houden. ,,Om een dorp actief en levendig te houden, moeten er wel jonge mensen komen wonen."

Ook de veiligheid op de provinciale N-wegen vindt de politica erg belangrijk. Daarnaast zet ze zich in om de bereikbaarheid binnen Noord-Brabant optimaal te houden. Ook houdt ze zich bezig met de arbeidsmarkt. ,,Met de vergrijzing is dat een belangrijk probleem geworden, zoals bijvoorbeeld in de thuiszorg en de horeca. Ook zijn we de hele tijd bezig met duurzaamheid, overal moeten zonnepanelen op. Maar we hebben helemaal niemand om ze te leggen!"

EER TE NA

Het belangrijkst vindt Van der Sloot dat mensen naar de stembus gaan. ,,Vorige keer had Noord-Brabant de laagste opkomst van Nederland en dat is echt onze eer te na." Het liefst heeft ze dat mensen hun stem aan haar geven, geeft ze glimlachend toe. ,,Ik denk in ieder geval dat ik genoeg aanwezig ben in Boxtel en omgeving. Als ik naar mijn ouders ga, neem ik zelfs een afslag later, omdat het op een bepaald moment wel raar wordt om je eigen gezicht zo vaak te zien op de verkiezingsaffiches langs de weg."

FOTO ONDER: Marianne van der Sloot, CDA-lijsttrekker tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, nam in januari haar campagnefilmpje op in Liempde, waar ze gewoond heeft. (Foto: Peter de Koning).