Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EIGENAAR WIL WONINGEN BOUWEN

Onzekerheid dreigt over sportcomplex De Braken

JULES HAMELEERS

Wanneer de gemeente Boxtel niet snel contact opneemt met Gerard Smit, de eigenaar van De Braken, hakt hij knopen door over de bestemming van de sporthal. Dit meldde hij dinsdag toen hij met zijn zelfbenoemde hartenkreet insprak in de vergadering van de gemeenteraad. Het gebouw verkopen of een andere bestemming geven behoren tot de opties. In dat geval moeten de sportverenigingen die er onderdak vinden snel een andere locatie vinden.

Wat de keuzes exact inhouden, wil Smit nog niet zeggen. Wel zegt hij in zijn inspraak dat een koper zich gemeld heeft voor het hele complex; deze wil De Braken een andere invulling geven met bijvoorbeeld trampolines, klimwanden en escape rooms.

In het koopcontract staat dat de buitenbanen en de sporthal tot 2023 beschikbaar moet blijven voor de verenigingen. Smit blijft hieraan voldoen, maar de achterste twee tennishallen zouden in dit scenario wél al direct verbouwd worden. In de sporthal wordt onder andere zaalvoetbal en -hockey beoefend en badminton gespeeld. Van die vloer wil de geïnteresseerde partij in de weekenden ook gebruik maken, door daar onder andere springkussens te plaatsen. Dat zou betekenen dat meerdere sportverenigingen vanaf augustus al een ander onderkomen moeten vinden.

NIET AD HOC

Het eerste gesprek met de gemeente voerde Smit eind maart 2018 plaats. Daarin kreeg hij te horen dat hij een principeverzoek moest indienen om het bestemmingsplan te wijzigen in 'wonen'. Dit deed hij in april. Na meer dan een jaar van pogingen tot een inhoudelijk vervolggesprek, kreeg Smit deze week kreeg een brief waarin wordt aangegeven dat de complexiteit van het gebied groter is dan verwacht, dus dat besluitvorming langer op zich laat wachten. Wel benadrukt de gemeente dat in dit geheel een rol is weggelegd voor Smit.

Wethouder Peter van de Wiel bevestigt het versturen van deze brief: ,,Hoewel we positief tegenover het plan van de eigenaar staan, kunnen we niet ad hoc beslissingen gaan maken. Er zijn zoveel belangen bij betrokken, waaronder sport, spoorlijnen en woningbouw, dat we niet zomaar beslissingen kunnen nemen."

STICHTING

Vanuit De Braken ligt er wel een plan voor de sporthal. Wanneer de gemeente de mogelijkheid biedt tot woningen op het perceel, dan wil Smit een substantieel bedrag gebruiken voor renovatie. Daarnaast wil de eigenaar het perceel met bebouwing onderbrengen in een stichting. Die stichting wil hij naar eigen zeggen vervolgens 'schenken' aan de verenigingen die in De Braken sporten. Op die manier houdt de sporthal zijn huidig doel. In zijn pleidooi geeft Smit aan dat hij dit plan nooit heeft kunnen presenteren, omdat het hem niet is gelukt om de tafel te komen met de gemeente.

De wethouder is het met Smit eens dat 'de tijd rijp is om serieus over De Braken na te denken'. Hij zegt dat hij het prima vind om Smit uit te nodigen voor een gesprek, maar benadrukt ook dat er eerst een gebiedsvisie moet zijn voordat er beslissingen gemaakt kunnen worden over het perceel.

FOTO ONDER: De tennisvelden en de sporthal van De Braken moeten volgens het koopcontract tot aan 2023 beschikbaar blijven voor alle sportverenigingen. Eigenaar Gerard Smit en de gemeente komen echter moeilijk met elkaar in contact, waardoor de toekomst voor het onderkomen van de clubs onzeker is. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding