Afbeelding
Foto:

PLOEGERSPRINS KLAAR VOOR LEUTFEEST

'Blijven doorgaan, dan komt het goed'

Prins Joost d'n Echte en zijn gevolg zijn er helemaal klaar voor. Zaterdag 2 maart barst het carnavalsfeest los en zal hij uit handen van het gemeentebestuur de sleutel van Ploegersland officieel in handen krijgen. ,,De voorbereidingen gingen vanêigens, maar stiekem zat er ook veel tijd in!"

De leutvorst maakt zich op voor een aantal drukke carnavalsdagen. Tijdens zijn regeerperiode krijgen vele Ploegers en Ploegerinnen natuurlijk bezoek. ,,Eigenlijk begint het vanavond al met een interview bij Omroep Dommelland (Live Carnavalscafé vanaf 20.30 uur - red.). Ook de optocht met de jeugd op vrijdag heb ik heel veel zin." Maar uiteraard ook de grote optocht op zondag wordt een festijn, belooft de koldervorst. ,,Voorafgaand doe ik samen met mijn adjudant Tom ook mee aan de kolderzitting. Daar gaat het erover dat we helemaal tegen de plaatsing van windmolens zijn in Liempde."

Het is lastig een antwoord te formuleren op de vraag waar de regent nog meer naar uitkijkt: er zijn simpelweg te veel ludieke activiteiten om op te noemen. Hoe hij het allemaal vol denkt te houden? ,,Gewoon door blijven gaan, dan komt het allemaal wel goed."

FOTO LINKSONDER: Prins Joost d'n Echte is klaar om Ploegersland te regeren tijdens carnaval. (Foto: Hans van Doorn).


55+-carnaval: leutig voorafje

Het seniorencarnaval bleek zondag een gezellige voorbode van het Liempdse carnaval te zijn. Tijdens de drukbezochte middag in Ploegerspaleis Het Hof genoten ouderen van muziek, dans, optredens en hoogtepunten uit de zittingsavonden.

Nadat de middag geopend werd door prins Joost d'n Echte en jeugdprins Cas d'n Urste, verschenen allerlei kolderieke acts ten tonele: van Willem Holveter tot de durpswinkel van Kenniet en Dolly. Al hossend en klappend werd de middag afgesloten met een playback act van de Ploegerinnen Bente, Fieke en Jente.


Plein wordt een camping tijdens het Loeriefoepen

In korte tijd is het een ware traditie geworden in Ploegersland: het Loeriefoepe. Op carnavalsmaandag staat alweer de zesde editie op de rol met als thema 'camping'. Dit jaar wil de organisatie tevens meer reuring creëren in de straten van Liempde door 'muziekskes' rond te laten trekken.

Vorig jaar kwamen naar schatting achthonderd mensen af op de kroegenrondgang. Daarbij trekken de feestvierders met een aantal artiesten langs cafés 't Huukske, Het Wapen van Liempde, de Durpsherberg en Ploegerspaleis Het Hof.

CAMPING

Iedereen kan meedoen aan de activiteit op maandag 4 maart: kaarten à tien euro zijn vanaf 12.00 uur te koop bij de centrale kassa aan het Raadhuisplein. Bij ieder bezochte locatie krijgen deelnemers één consumptie gratis. Daarnaast zal vanaf 18.00 uur het outdoorfeestje Loeriefoepe Camping Disco plaatsvinden in het centrum van Ploegersland.

FOTO BOVEN: De voorbije weken werd in de wijde omgeving flink aandacht gevraagd voor de camping-editie van het Loeriefoepe: de organisatie hield een heuse promotietour. (Foto: Loeriefoepe).


Net als Don Quichot vecht Liempde tegen windmolens

Het Liempdse dweilorkest Op naor d'Honderd ziet de plaatsing van de windmolens in de gemeente Boxtel als een wezenlijk probleem en nodigt iedereen uit zijn of haar woordje te doen tijdens de jaarlijkse kolderzitting op carnavalszondag 3 maart in café Het Wapen van Liempde.

Het dweilorkest meent dat in omringende gebieden de wind alleen al niet deugd, zo bleek vroeger maar eens te meer uit de woorden van pa en ma toen een meisje met een jongen uit 'Boxtel-Oost, -West, Rooi of Best' thuis kwam. Vanuit die redenatie komt er alleen goede wind vanuit Liempde, dus kunnen eventuele toekomstige windmolens nooit in het dorp komen te staan.

In hun strijd tegen de herindeling, in de jaren tachtig en negentig van de vorig eeuw, toonden Liempdenaren zich al echte Don Quichottes om hun standpunten met hand en tand te verdedigen. Het toeval wil dat deze Spaanse edelman óók de Nederlandse molens te lijf ging met zijn knecht Sancho Panza.

STANDPUNTEN

Welke standpunten en alternatieven aangevoerd worden voor windmolens, is carnavalszondag 3 maart vanaf 10.30 uur te horen tijdens de jaarlijkse kolderzitting van Op Naor d'Honderd. Insprekers krijgen een kwartier om hun zegje te doen en dienen zich vooraf aan te melden via telefoonnummer 06-49 78 20 50.

FOTO ONDER: Liempdenaren 'vechten' net als Don Quichot tegen de komst van windmolens. (Foto: Gerard Schalkx).


Afbeelding
Afbeelding