De wagenbouwers van De Goudzoekers zijn sinds januari druk in de weer met hun wagen. Die staat geheel in het thema Trug in d'n Téd. Jack de Weirdt (links): ,,De optocht in Esch is de leukste in de regio, komt dat zien.
De wagenbouwers van De Goudzoekers zijn sinds januari druk in de weer met hun wagen. Die staat geheel in het thema Trug in d'n Téd. Jack de Weirdt (links): ,,De optocht in Esch is de leukste in de regio, komt dat zien." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EXTRA SPELREGELS VOOR DEELNEMERS FEESTSTOET OGGELVORSENPOEL

'Niet de mooiste, wel de leukste optocht'

RENS VAN DEN ELSEN

De optocht in Oggelvorsenpoel kent al jarenlang een aantal vaste clubs die een praalwagen bouwen. Waar voorgaande jaren de onderlinge concurrentie nog hevig was, is dat dit jaar echter een stuk minder. Er rijden namelijk nog slechts twee praalwagens door de straten van Esch. Niet alleen de organisatie vindt dat jammer, ook de deelnemers zelf. Dat weerhoudt de bouwploeg van De Goudzoekers er niet van om het publiek iets moois voor te schotelen op zondag 3 maart.

,,Wat de optocht in Esch zo uniek maakt is het vele straattheater. Het is misschien niet de mooiste feeststoet in de omgeving, maar wel de leukste", vindt Jack de Weirdt van De Goudzoekers. ,,Ook wij dragen daar dit jaar een steentje aan bij. Hoe dat er uit komt te zien? Dat kan ik nog niet zeggen. Alleen dat het volgens ons de mooiste wagen is die we ooit gebouwd hebben", voegt hij er mysterieus aan toe. Dat het thema van Oggelvorsenpoel 'trug in d'n téd' terugkomt in de carnavalswagen van de groep is een ding dat zeker is.

Sinds januari zijn de leden druk in de weer in hun bouwhal aan de Runsdijk in Esch. ,,We zijn wat later begonnen omdat de schuur nog in gebruik was. Gelukkig valt carnaval dit jaar laat, dus kwamen we niet in de knoei met onze plannen", aldus De Weirdt. De Goudzoekers is opgedeeld in een aantal bouwers en optochtdeelnemers. Sommigen doen het allebei.

Dat ze nu alleen met 'concurrent' 't Bacchuskorps een praalwagen in de optocht hebben, vinden de leden wel vervelend. ,,Ik word liever tweede in een deelnemersveld van acht dan van twee", laat De Weirdt weten. Hij snapt wel dat er minder wagens zijn: ,,Het kost gewoon veel tijd en dat moet je er wel voor over hebben. Wij spreken dat in de zomer altijd af tijdens een barbecue. Dat bekijken we of we voldoende mensen bij elkaar kunnen brengen die iets moois willen bouwen. Als je vooraf al aangeeft dat je waarschijnlijk niet veel kunt helpen, dan krijg je dat achteraf geen gezeur mee. Dat scheelt enorm."

Voor het plezier dat De Goudzoekers hebben, maakt het allemaal niet zoveel uit. De Weirdt: ,,We doen ook niet mee om te winnen, maar om samen met onze club bezig te zijn. De optocht is voor ons de spreekwoordelijke kers op de taart."

NIEUWE REGEL

Hoewel de kolderstoet in Oggelvorsenpoel als één groot theaterspel wordt gezien, vond de organisatie dat er toch wat veranderingen doorgevoerd moesten worden. Een veelgehoorde klacht van de deelnemers is namelijk de lange wachttijd voor de start. ,,Vrijwel iedere club doet iets ludieks onderweg, waarbij ze vaak het publiek betrekken. Dat kan een dansje zijn of een grappige act. Op de drukke punten in de route wordt zo'n toneelstukje vaak om de paar meter opgevoerd, waardoor de groepen die achteraan staan na anderhalf uur nog niet vertrokken zijn. Dat is op zich niet erg als het lekker weer is, maar als het regent is lang wachten natuurlijk geen pretje", vertelt Dorethee van Oirschot, bestuurslid van stichting De Oggelvorsen.

Om de doorlooptijd te verkorten is daarom op 'slechts' een elftal locaties in de route de mogelijkheid om de act te laten zien, 'interactievakken' genaamd. ,,Dus in plaats van twintig keer een dansje laten zien, kan het vanaf dit jaar maar op een paar plekken. Zo kunnen we iedere vijf minuten een nieuwe groep laten vertrekken", aldus Van Oirschot. De optochtcommissie hoopt dat hiermee ook het kijkplezier voor het publiek toeneemt. Na carnaval wordt de nieuwe maatregel tegen het licht gehouden en besproken met de deelnemers.

Ook De Goudzoekers heeft al het een en ander bedacht rondom haar wagen. Een dansje wordt het in elk geval niet. Van Weirdt: ,,Als je echt wilt weten wat we precies gaan doen, dan moet je zondag in Esch komen kijken. Dan laten we onze creatie graag aan de gemeenschap zien."

ROUTE

De optocht in Oggelvorsenpoel start om 12.11 uur vanaf de Kollenberg en loopt via de Haarenseweg over de Leunisdijk en via de Kromakker, de Venakker en de Groenweg naar de Dorpsstraat. Daar is de ontbinding bij dorpshuis De Es. Hier vindt rond 15.30 uur ook de prijsuitreiking plaats.