SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

NOSTALGISCH FEEST VOOR VIJFJARIG BESTAAN MUSEUM BOXTEL

MuBo wil een dynamische toekomst

JULES HAMELEERS

Museum Boxtel wekt al vijf jaar de nostalgische gevoelens van menig (oud-)Boxtelaar op. Daarom viert MuBo zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur haar eerste lustrum met het thema nostalgie. Er worden verloren ambachten getoond, kinderen kunnen meedoen aan oud-Hollandse spelletjes en iemand kruipt in de huid van de achttiende-eeuwse Boxtelaar Hendrik Verhees. Secretaris Willem van Vossen: ,,Geschiedenis is belangrijk, want zonder verleden is er geen toekomst."

Volgens Van Vossen is MuBo uniek in Boxtel: de instelling geeft als enige de geschiedenis op deze manier weer. Het museum laat de historie van het dorp zien van de prehistorie tot het heden door middel van de Canon van Boxtel. Die toont de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken. Het museum richt zich veel op kinderen; schoolklassen zijn de hoofdmoot van de drieduizend bezoekers die het in één jaar ontvangt. Van Vossen: ,,De jeugd is de hoeder van het historisch erfgoed van de toekomst."

VERNIEUWING

In diezelfde geest is het bestuur van MuBo ervan overtuigd dat stilstand achteruitgang is. Vorig jaar werd de entree al vernieuwd in samenwerking met studenten van de creatieve vakschool SintLucas. Ook de vaste collectie op de eerste en tweede verdieping van het voormalig klooster mag nodig opgefrist worden. Samen met Agnes Verhulst, die aan de Reinwardt Academie in Amsterdam opgeleid wordt tot erfgoed-professional, is een plan opgesteld om het historische overzicht van Boxtel tijdens de komende twee jaar te vernieuwen. Hierdoor wordt het museum dynamischer en meer digitaal. ,,Ook het financiële plaatje met subsidies is nu rond. Het enige dat we nog nodig hebben is een kartrekker: iemand die dit hele project gaat leiden."

HENK VISCH

Maar MuBo is meer dan een tijdlijn van een Brabants dorp. Er worden ook lezingen en wisselende exposities georganiseerd. Vanaf zaterdag 23 maart laat beeldend kunstenaar Henk Visch zijn etsen en sculpturen zien, zonder toegangsprijs. MuBo krijgt hulp van de gemeente en de bibliotheek, waar acht etsen uit Visch' Boxtelse periode worden tentoongesteld.

De creatieveling, die zelfs in Tokio geëxposeerd heeft en in de jaren zeventig in Boxtel woonde en werkte, heeft het bestuur wel even laten schrikken. ,,Hij kwam hier binnen en het eerste wat hij zei was: alles moet weg." Hiermee verwees hij naar de strakke zwarte stellingkasten en expositiewanden die de begane grond van MuBo sieren.

,,Visch wil niet dat zijn beelden verstoord worden door hetgeen waar ze op tentoongesteld worden." Van Vossen is enthousiast over de komst van de kunstenaar. ,,Door hun vrije vormen spreken de tekeningen van Visch kinderen aan; daarom komen er verschillende scholen uit de omgeving langs en is de kunstenaar zelf aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden."

Ook dromen hoort bij de toekomstvisie van MuBo. ,,Mijn persoonlijke wens is om een keer een expositie van Marcel Wanders te organiseren." De ontwerper, die tot de grootste namen in de wereld behoort, komt van origine uit Boxtel. ,,Op die manier spreken we niet alleen mensen in Boxtel aan, maar ook mensen van buiten die een connectie hebben met het dorp."

FOTO BOVEN: MuBo wordt in 2014 officieel geopend door toenmalig cultuurwethouder Tossy de Man, verkleed als Jonkvrouw van Stapelen en Jan van Homelen, die toen voorzitter was van het museum. (Foto: Marc Cleutjens).