Afbeelding
Foto: Henk van der Zee

COLLEGE REAGEERT OP POLITIEKE VRAGEN D66, BALANS EN CDA

Markt Boxtel: tijd van wennen is over

PÅL JANSEN & JULES HAMELEERS

Het Boxtelse college van B en W evalueert in maart de verkeerssituaties op en rond de Markt. Eind december werd het heringerichte plein opgeleverd waarmee ook nieuwe verkeersmaatregelen van kracht gingen. Ondertussen houdt de kritiek aan over de veranderde rijrichtingen en de terugkeer van het betaald parkeren. Ook de politiek roert zich. Dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering gaf Balans bijvoorbeeld aan dat het college de raad heeft gepasseerd door de proef blauwe zone te beëindigen.

Over het parkeren en de veranderende rijrichtingen is de voorbije weken de nodige consternatie ontstaan. De proef met blauwe zones is afgelopen en het college keert terug naar betaald parkeren. Via sociale media klaagden diverse ondernemers over de bereikbaarheid van het centrum ,,Ik heb in twee weken tijd al vijf klachten gehad van mensen die buiten Boxtel komen en hun auto niet konden parkeren of vertelden dat het centrum heel slecht te bereiken was. Ik vind het als ondernemer te gek voor woorden", stelde onder meer modewinkelier Natasja Willems (Rechterstraat).

PARKEREN

Oppositiepartij Balans was tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraadsvergadering kritisch op het college. ,,U heeft ons als raad nu gepasseerd en reeds een besluit genomen, zo lijkt het", stelde de partij. Zij zette vraagtekens bij het beëindigen van de proef blauwe zone en wil liever gratis parkeren in het centrum.

Ruim drie maanden geleden stelde oppositiepartij CDA al vragen over het parkeren en de proef met blauwe zones. Die werden vorige week pas beantwoord. De partij vindt onder meer dat de proef niet kon worden beëindigd zonder dit vooraf te communiceren. Het college gaf tijdens de raadsvergadering van dinsdag echter aan dat de proef in principe op 1 november al was afgelopen en ze hem zelfs nog door hebben laten lopen over de kerst heen. Het was dus een test met een vooraf bepaalde einddatum, aldus het college.

Volgens wethouder Herman van Wanrooij is Boxtel tevens een flinke som misgelopen: liefst 160.000 euro. Voor 2019 worden de inkomsten van het parkeren geschat op 344.000 euro (lasten: 224.000 euro), in 2017 waren de opbrengsten 184.000 euro. Lijsttrekker Wim van der Zanden stelde nog vragen bij deze berekening; het is onduidelijk waar de bedragen exact op gebaseerd zijn. Van Wanrooij kon tijdens de vergadering ook geen verdere toelichting geven: ,,Dit zijn gewoon de bedragen."

Daags na de gemeenteraadsvergadering laat een woordvoerder van de gemeente Boxtel echter weten: ,,In het verleden is drieënhalve ton (aan parkeeropbrengsten in 2019 - red.) als verwachting in de begroting ingevoerd. We zien nu dat de jaarlijkse opbrengsten afnemen. Het zou beter zijn als we de parkeerinkomsten en -uitgaven structureel aanpassen naar een reëel bedrag."

Van Wanrooij concludeerde desalniettemin dat de zogenaamde 160.000 euro een onnodig verlies zijn. Zowel de gemeente als de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel zagen namelijk dat de drukte gelijk bleef. Ook zijn de piektijden niet veranderd tijdens de proef. Beide partijen evalueren op dit moment de parkeersituatie in het centrum, samen met die in Breukelen-Zuid.

RIJRICHTINGEN

Coalitiepartner D66 stelde daags voor kerst vragen over alle aanpassingen die van kracht werden na de heropening van de Markt medio december. Zo viel op dat automobilisten het omgedraaide eenrichtingsverkeer in de Clarissenstraat negeren en voertuigen halverwege keren. Ook worden de los- en laadplaatsen en de trottoirs in de Rechterstraat vaak worden gebruikt als parkeerplaats. Dit alles komt overigens nog steeds regelmatig voor.

Op een aantal locaties is de bewegwijzering aangepakt volgens het college. Wat betreft de Clarissenstraat wordt nagedacht over een andere aanpak naar aanleiding van een brief die de bewoners geschreven hebben. Voor de rest is er niets nieuws onder de zon: boa's gaan handhaven na een 'gewenningsperiode' en B en W hopen dat verschillende knelpunten zich vanzelf oplossen door centrumbezoekers te informeren of te corrigeren.

In de vergadering van de gemeenteraad gaf de wethouder echter aan dat de periode van wennen nu voorbij is. Over twee weken wordt er samen met de bewoners van de Clarissenstraat gekeken naar de problemen op de Markt, om dan een definitief plan te formuleren. Van Wanrooij: ,,Alle twijfelgevallen moeten eruit. Bijvoorbeeld: er staat nu een bord na tachtig meter geen doorgang. Maar wie weet nou hoe ver die afstand is?"

FOTO BOVEN: Na de herinrichting van de Markt moesten tijdelijke maatregelen worden genomen om de nieuwe situatie te verduidelijken, zoals het aangeven van de rijrichtingen. (Foto: Henk van Weert).


LEDEN DENKEN MEE OVER TOEKOMST BRABANTS CENTRUM

Hoe bestaat de stichting nóg 75 jaar?

JULES HAMELEERS

Namens de leden actief in uw dorp: met deze slagzin luidde Brabants Centrum haar 75e jaargang in. Met alleen maar woorden en geen daden worden echter geen stappen gezet. Daarom organiseerde de stichting twee meedenkavonden waarop leden hun ideeën konden uiten over hoe zij de komende 75 jaar zien. Hier een verslag van deze bijeenkomsten.

Na een presentatie over de stand van zaken bij Brabants Centrum werd de discussie in gang gezet. Leden bogen zich over verschillende vragen, de journalisten luisterden. Wat denkt de Boxtelaar dat Brabants Centrum is? En wat denkt dat de stichting dat zij zelf is? Klopt dit? Rijmt dit met elkaar? Wat zijn de zwakke en wat zijn de sterke kanten van 't Boxtels Krentje? En weten de leden dat Brabants Centrum veel meer is dan een krant?

Hoewel de betrokkenheid van lezers groot is, zijn zij zich vaak onbewust van de andere rollen die de stichting vervult. Het uitvoerig steunen van veel initiatieven die bijdragen aan een betrokken en levendige gemeenschap is het hoofddoel van de stichting. Veel leden weten niet dat Brabants Centrum dit doet. Ze vinden dat dit meer uitgedragen moet worden: via de eigen media, maar ook de partijen waarmee de stichting samenwerkt zouden hierover moeten communiceren.

Voor de media die uitgebracht worden, met name de donderdagkrant, bestaat grote waardering; de aanwezigen vinden daarom ook dat Brabants Centrum haar abonnementsgeld waard is. De journalistiek wordt van hoge kwaliteit geacht; achtergrond en verdieping zijn kernwoorden, daar is nog meer behoefte aan. Wat betreft haar online aanwezigheid heeft Brabants Centrum echter nog veel te winnen: de dinsdagkrant is moeilijk in gebruik en de dagelijkse toevoer van nieuws is afwezig.

BETROKKEN

Volgens Brabants Centrum zijn de krant en de stichting onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één dient het doel van het ander. De aanwezige leden verschillen hierover van mening. Moeten deze twee pijlers gesplitst worden? Moet het doel van de stichting losgelaten worden en moet alleen gefocust worden op de uitgebrachte media? Er is geen unaniem antwoord op deze vragen.

Er waren ook zaken waar de leden het wél over eens waren. Één daarvan was dat er een grotere verbintenis moet komen tussen de inhoud van de kranten en de gemeenschap. Voorbeelden hiervan zijn namen noemen van schrijvers van sportverslagen, een speciale pagina geschreven door de jeugd of een platform waarop de burger kan reageren op artikelen. Daarnaast is duidelijk dat nóg meer benadrukt moet worden wanneer en hoe Brabants Centrum maatschappelijke initiatieven steunt: de stichting moet geen stille partner meer zijn.

Brabants Centrum gaat concrete beslissingen maken aan de hand van de bijeenkomsten. Dit zijn echter beslissingen die niet over één nacht ijs gaan. Zodra er meer duidelijkheid is worden de leden hier als eerste over geïnformeerd.

FOTO ONDER: Terwijl journalisten Pål Jansen en Jules Hameleers luisteren, geven leden in D'n Liempdsen Herd hun visie op de toekomst van stichting Brabants Centrum. (Foto: Henk van der Zee).

Afbeelding