Afbeelding
Foto: Twitter

BURGEMEESTER YVES DE BOER:

'Beeld van de gemeente Haaren positief bijstellen'

RENS VAN DEN ELSEN

Twaalf uur, meer tijd had Yves de Boer (67) niet om na te denken over de vraag of hij waarnemend burgemeester wilde worden van de gemeente Haaren. Die vraag werd hem vorige week dinsdag gesteld door commissaris van de koning Wim van de Donk. Dat was na de ontstane bestuurscrisis die de wethouders een week eerder hadden veroorzaakt. Een dag later werd De Boer aangesteld en donderdag kon hij aan de slag. Zijn opdracht: Haaren op koers houden richting de fusiedatum.

Een van zijn eerste taken als waarnemer van de op te splitsen gemeente is de pers te woord staan. Vertrouwen is in dit gesprek het toverwoord. ,,Dat moet hersteld worden, want het is niet meer op niveau. Ik wil graag het beeld van de woelige jaren van Haaren bijstellen, zodat men weer positief op de gemeente terugkijkt als deze straks niet meer bestaat", legt De Boer uit. Of hij daarmee het vertrouwen tussen het college en de raad bedoelt, laat de VVD'er in het midden. ,,Vraag me dat over een maand nog eens", antwoordt hij. ,,Mijn mening is nu gebaseerd op wat ik uit de media heb gehaald, dus ik ga nu eerst mijn oor te luister leggen bij alle partijen en vel pas daarna een oordeel", vervolgt De Boer.

Kennismaken en zich inlezen staat momenteel op het programma van de waarnemend burgemeester. ,,Mijn eerste ervaring is in elk geval positief. Ik werd warm en gastvrij ontvangen zoals we dat in Brabant kennen", aldus De Boer. Een gesprek met het college volgde en ook hier kreeg hij het gevoel van vertrouwen. ,,Ik probeer niet te veel achteruit te kijken. Dat is in het verkeer goed, maar in de politiek kijk ik liever vooruit", geeft hij aan.

PORTEFEUILLE

De Boer zou volgens commissaris Van de Donk het takenpakket rond de herindeling op zich moeten nemen. De tijdelijke bestuurder heeft als waarnemend burgemeester van Werkendam al ervaring met een gemeente die opgesplitst wordt. Nu heeft wethouder Carine Blom de herindeling nog in haar portefeuille, maar of er ook daadwerkelijk een nieuwe herschikking van taken komt is nog niet duidelijk. De Boer: ,,Daarover gaan we de komende tijd in gesprek. Eerst wil ik rust in de tent brengen. Als blijkt dat de verdeling anders moet, dan bespreken we dat."

Voordat de opsplitsing van de gemeente Haaren een feit is, wil de politiek nog een aantal projecten afronden. Waaronder de nieuwbouw of renovatie van de Willibrordusschool in Esch. De Boer maakt binnenkort een rondgang door de dorpen om bijgepraat te worden over alle dossiers: ,,De ambitie is om alles wat al kan plaatsvinden voor de opsplitsing te voltooien. We willen hoe dan ook de gemeente netjes opleveren voor de buren."

FOTO LINKS: Yves de Boer was voorheen wethouder in Oosterhout en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. (Foto: Twitter).