Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Echdweil blaast kroegentocht nieuw leven in: Indegat Open

RENS VAN DEN ELSEN

Carnavalsorkest Echdweil uit Boxtel (,,Dus niet uit Esch") wil het dweilen op carnavalsmaandag 4 maart nieuw leven inblazen en heeft daarom het kampioenschap Indegat Open opgezet. Wat startte als een geintje begint volgens de muzikanten nu lichtelijk uit de hand te lopen. ,,Maar wel op een positieve manier", zegt Paul Strijbosch, die tijdens carnaval vaak te herkennen is aan zijn wasbeermuts. ,,Want dweilen is het mooiste dat er is!"

De groep muzikanten die alleen tijdens carnaval de instrumenten oppakt, gaat al jaren op maandag een aantal kroegen langs in Boxtel. Het publiek werd echter met iedere editie minder en dat vindt de vriendengroep jammer. ,,Vorig jaar kwamen we zelf ook pas laat in de middag binnen, maar al snel hadden we het erg gezellig. Daarom hebben we besloten om het dit jaar anders aan te pakken. We hebben voor onszelf een optreden geregeld bij café Rembrandt om drie uur 's middags. Dan hebben we een stok achter de deur. We verzamelen in café De Kerk, waar we alvast onze instrumenten inspelen. Daarna gaan we op pad en zien we wel waar we terecht komen, want niet iedere kroeg zit te wachten op blaasmuziek natuurlijk. Dat maakt ook allemaal niet zoveel uit, we doen het voor de gezelligheid", aldus Strijbosch.

LEUK

Het concept van dweilen is al jaren hetzelfde. Je loopt van kroeg naar kroeg en overal maak je een feestje. ,,Mensen lijken echter te zijn vergeten hoe leuk dit is en daarom willen we deze maandag weer een boost geven. Om de activiteit nog wat extra kracht bij te zetten, hebben we er een ludieke wedstrijd bij bedacht", vertelt Strijbosch. Alle deelnemers kunnen via de hashtag #IndegatOpen2019 hun dweildag een cijfer geven. ,,De winnaar krijgt van ons een lauw biertje", grapt de Boxtelse slagwerker.

De carnavalsband noemt de activiteit 'onzin met een knipoog', maar heeft de organisatie wel serieus genomen. ,,We willen deze onzin wel goed aanpakken, dus zijn er duizend bierviltjes gedrukt om ons dweilevenement te promoten. Die liggen nu door heel Boxtel. Daar was eigenlijk geen budget voor... maar ach, het is voor een goede zaak", vertelt Strijbosch met een lach.

AANMELDINGEN

Dat het ludiek bedoelde initiatief nu wat uit de hand dreigt te lopen, blijkt uit de vele reacties die Echdweil binnen krijgt. ,,Er hebben zich, naar aanleiding van onze oproep op Facebook, al diverse clubs aangemeld voor onze dweiltocht", grinnikt Strijbosch. ,,Op zich niet erg, maar iedereen wil weten waar we beginnen en dan schieten we ons doel een beetje voorbij", legt de Boxtelaar, die in 1991 jeugdprins van Eendengat was, uit. ,,Want het is natuurlijk leuk om met een hele grote groep van kroeg naar kroeg te gaan, het is nóg mooier als alle cafés vol staan en iedereen op eigen gelegenheid gaat wisselen van locatie. Dan kom je overal weer andere mensen tegen", vervolgt de drummer. Het maakt de muzikanten van Echdweil allemaal niet zoveel uit hoe iedereen de maandag invult. Strijbosch: ,,Als je maar plezier hebt. Ik zou zeggen: sluit bij elkaar aan en maak er voor jezelf een gezellige dag van. Dan is onze opzet al geslaagd."

DICTATUUR

Echdweil is officieel in 2011 van start gegaan, maar de naam werd al in 2009 bedacht door Strijbosch en Vincent Baaijens. Daarvoor waren de twee feestende vrienden al sinds 2002 actief tijdens de grote optocht als het drummende duo Keihard-Wèl-Door-Het-Vel. Intussen bestaat de club uit zo'n 25 muzikanten en nog wat aanhang en is alleen tijdens het leutfeest actief. Door het jaar heen zijn de leden echter wel vaak te vinden bij de verschillende carnavalsevenementen. Ze nemen zichzelf niet al te serieus. Baaijens, naast oprichter tevens winnaar van Denziz with the Stars 2019, legt uit dat er binnen de club een soort anarchistisch dictatuur heerst. ,,Wat Paul en ik zeggen, dat gaan we doen. Maar je mag zelf weten of je er ook naar luistert", legt hij uit met een grote grijns. ,,We ondersteunen met onze aanwezigheid ook het carnavalsfeest in Boxtel, maar verder nemen we onszelf niet al te serieus. We halen veel geintjes, zeker tijdens carnaval. Want daar zijn die dagen toch voor?"

FOTO BOVEN: Carnaval-only blaaskapel Echdweil, met op de voorgrond Paul Strijbosch, in actie tijdens de Grote Eendentrek vorig jaar. De club speelt ook dit jaar tijdens de optochten door het dorp en doet dinsdag 5 maart mee aan 'Petazzie!'. (Foto: Peter de Koning, 2018).


De Walnoot

Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof in Boxtel is tijdens carnaval van zaterdag tot dinsdag vanaf 15.00 uur geopend. CV De Walvisjes is er thuis, maar ook andere bezoekers zijn welkom. Zondag 3 maart wordt er tot 18.30 uur familiecarnaval gevierd. De entree is gratis; in een glasvrij speelgedeelte kan de jeugd veilig hossen en springen. Er zijn speciale kinderbonnen verkrijgbaar, op zondag en maandag is de ranja gratis. Het entertainment wordt verzorgd door Pallasso en Floor schminkt de jonge bezoekers. Drive-in-show Voyager zorgt alle dagen voor muziek.