Afbeelding
Foto: artist impression

WONINGBOUW GEMONDE ZIT IN DE LIFT

Duurzame nieuwbouw in omgeving de Rietstok

In de omgeving van de Rietstok in Gemonde zijn plannen voor circa 28 nieuwe woningen. Vrijborg Vastgoedontwikkeling en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling willen 22 'nul-op-de-meter'-woningen bouwen, zowel levensloopbestendige- als eengezinswoningen. Daarnaast komen er circa zes bouwkavels beschikbaar.

Om dit te realiseren hebben de ontwikkelaars grond aangekocht in het gebied. Wethouder Ed Mathijssen van de gemeente Sint-Michielsgestel: ,,We geven graag ruimte aan deze plannen en starten hiervoor binnenkort de bestemmingsplanprocedure op." Samen met de zes sociale huurwoningen in De Kei, komt het aantal geplande woningen in Gemonde op 34 in totaal. Ruim boven het in het coalitieakkoord afgesproken aantal van 25.

NUL-OP-DE-METER

Het nieuwbouwplan bestaat volledig uit zogenaamde 'nul-op-de-meter'-woningen. Dit zijn huizen die net zoveel energie opwekken als de bewoners verbruiken. Er komen negen levensloopbestendige woningen en dertien eengezinswoningen. De prijzen van de koopwoningen zullen variëren van 235.000 tot 295.000 euro. De bouwkavels worden deels in gebruik genomen door de huidige grondeigenaren. Aan de rand van het nieuwbouwplan komen nog eens twee tot vier ruimte-voor-ruimte-kavels beschikbaar. Dit betekent dat ergens in de provincie Noord-Brabant veestallen in het buitengebied zijn afgebroken en fosfaatrechten zijn ingeleverd. In plaats daarvan mogen elders aan de rand van steden en dorpen, in dit geval Gemonde, bouwkavels worden uitgegeven. Ontwikkelaars Jaap Peijnenburg en Mark Hassink: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we een mooie balans hebben gevonden tussen woonbeleving, architectuur en landschap. De woningen voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen."

Ontwikkelaars, gemeente en omwonenden werken samen in het traject. De ruimtelijke procedure wordt op dit moment voorbereid. Daarvoor moet nog een aantal zaken geregeld worden, zoals de ruimtelijke onderbouwing, afwikkelen van vereiste onderzoeken, overeenstemming over de inrichting van de openbare ruimte en bijbehorende kosten. De gemeente verwacht begin juni het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage te leggen. Daaraan voorafgaand organiseren de projectontwikkelaars samen met de gemeente een informatieavond over het bouwproject. De verwachting is dat vanaf de zomer de verkoop van de woningen kan starten.

AFBEELDING BOVEN: Artist impression van een aantal nieuwbouwwoningen dat in Gemonde verrijst. (Afbeelding: gemeente Sint-Michielsgestel).


Gemondse Dorpstafel houdt
extra activiteiten in maart

Naast de wekelijkse bijeenkomsten van Dorpstafel Gemonde, elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in 't Schufke aan de Dorpstraat 30, staan er in maart extra activiteiten op de agenda.

Woensdag 13 maart vertoont Kees van den Bosch een film over de Gemondse Maria-Gildekapel. De filmvoorstelling duurt van 11.00 tot 12.00 uur.

Dorpstafel Gemonde doet zaterdag 23 maart met de plaatselijke leefbaarheidsgroep mee aan de landelijke schoonmaakdag. Vrijwilligers ruimen van 09.00 tot 11.30 uur zwerfafval op in hun woonomgeving. Aan deze actie kan iedereen deelnemen die mee wil helpen Gemonde schoner te maken en tegelijkertijd geld wil helpen verdienen voor activiteiten van de Dorpstafel en de Leefbaarheids-


groep. Inschrijven kan tot vrijdag 1 maart via e-mail: gemonde@onzedorpstafel.nl. Deelnemers moeten minimaal zestien jaar zijn.

Het repaircafé strijkt woensdag 27 maart neer in 't Schufke. Van 10.00 tot 12.00 uur repareren handige vrijwilligers kleine huishoudelijke apparaten en andere spullen. Henk Martens is de nieuwe elektrotechnicus van het repaircafé. Hij gaat met plezier aan de slag met stekkers, snoeren, elektrisch gereedschap en dergelijke. De reparaties zijn gratis, benodigde materialen moeten wel betaald worden.

Verder verzorgt Dorpstafel Gemonde een tweewekelijkse fietstocht op dinsdagochtend, die is dit keer op 19 maart. De fietsers vertrekken om 09.30 uur bij de Sint-Lambertuskerk. Als het weer het toelaat, gaan dorpsbewoners elke woensdag vanaf 09.30 uur wandelen en beoefenen jeu-de-boulers meermalen per week hun sport nabij de kiosk.

Dorpstafel Gemonde nodigt inwoners die hun kennis met anderen willen delen, uit om eens een presentatie te komen houden op een woensdagochtend. Beamer en scherm zijn aanwezig.


Balans merkt veel
tevredenheid in
wijk Selissenwal

De politieke partij Balans hield de voorbije weken op diverse locaties in de gemeente Boxtel en in het dorp Esch spreekuren. Vrijdag was er een middag voor inwoners van de wijk Selissenwal.

Er klonk tevredenheid over gemeenschapshuis De Walnoot, de mooie inrichting van hun wijk en het winkelcentrum. De bezoekers merkten echter wel dat er relatief veel bakkers en kappers gevestigd zijn, terwijl een apotheek (weg sinds 2013) en pinautomaat (die in 2017 verdween) nog steeds gemist worden. Ook hoorden de leden van Balans kritiek op de inrichting van de Baanderherenweg en zou er overlast zijn van een 'jong gastje op een motorscooter' die zou dealen.

Vrijdag 29 maart om 16.30 uur is er een spreekuur in Ons Café aan de Leunisdijk in Esch.