Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SPPILL, NWG LIEMPDE EN BOXTEL STARTEN NATUURPLAN VAN 6 HA

Historische hooilanden aan Vleutstraat

PÅL JANSEN

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) wil 6,5 hectare grond herinrichten als hooilanden aan de Vleutstraat. Doel is om het historische landschap in oude glorie te herstellen. Vandaag werd symbolisch de overeenkomst bekrachtigd tussen de betrokken partijen. Er is echter ook nog discussie met ZLTO Dommel & Aa: die ziet liever niet dat te veel grond aan de landbouw wordt onttrokken.

Hooilanden Terugverkaveling noemt SPPiLL het project. In 2030 moet een flinke lap grond aan de Vleutstraat, ongeveer een halve kilometer ten zuiden van de Groote Waterloop, weer zijn zoals ruim honderd jaar geleden. Dit gebeurt in het kader van het Landschappen van Allure-project: Kloppend Hart van Het Groene Woud. Voorzitter Tossy de Man: ,,Kloppend Hart zou vorig jaar zijn afgerond, maar werd verlengd mede doordat het ecoduct over het spoor (ook een van de deelprojecten -red.) vertraging opliep."

In 2030 moet het stukje natuur gerealiseerd zijn, onder meer door aanplant van bomen, natte weilanden, houtwallen, moerassige stroken en diverse plant- en struiksoorten. Op het perceel zijn tevens kleinschalige vormen van 'natuurinclusieve' landbouw mogelijk.

,,We gaan hiermee in dit gebied terug naar hoe landbouw begin twintigste eeuw werd bedreven. De gedachte is dat lokale partijen, zoals Boeremèrt Liempde en Kék Liemt, er gebruik van kunnen maken", licht woordvoerder Désiré van Laarhoven van SPPiLL toe. ,,Ook moet er meer biodiversiteit ontstaan, onder andere door schuil- en broedplekken. Tevens komen er twee poelen voor bijvoorbeeld amfibieën en vlinders." Door de aanleg van een pad, dat loopt over het historische tracé van de Vleutstraat (zie plattegrond), moet alles publiek toegankelijk worden.

SPPiLL 'koopt' de grond met de beschikbare subsidie vanuit Landschappen van Allure via het Groen Ontwikkelfonds Brabant van de provincie. Op den duur wordt het gebied overgedragen aan Brabants Landschap. Dit alles gebeurt met gesloten beurzen en speciale clausules zodat er niet gespeculeerd kan worden met de grond, aldus SPPiLL. De Liempdse organisatie, die als doel heeft de leefbaarheid te bevorderen in het dorp, zorgt met Natuurwerkgroep Liempde (NWG) voor vrijwilligers die het gebied gaan beheren. Natuurprojecten Liempde, de beheersstichting die bij NWG Liempde hoort, zal formeel de beheerder zijn. Gemeente Boxtel is, als eindverantwoordelijke voor het gehele Kloppend Hart-project.

DISCUSSIE

Een aantal agrariërs tekenden tijdens de ondertekening middels een spandoek protest aan tegen het plan: 'Ver-SPPiLL geen landbouwgrond' stond daarop. De grond werd voorheen gebruikt voor landbouw en door de provincie verpacht aan boeren. Er loopt tevens een discussie met ZLTO Dommel & Aa. ,,In Liempde wordt al relatief veel landbouwgrond onttrokken voor de natuur", zegt voorzitter Wim Jennissen. Dat gebeurt vaak te gemakkelijk, vindt hij. Het is echter relatief natte grond; aan de andere kant van de Vleutstraat ligt het vochtige natuurgebied De Scheeken. SPPiLL geeft aan dat de kwaliteit van de landbouwgrond daardoor niet hoog is. Jennissen reageert: ,,Bij droogte is het juist supergrond."

De grond valt bovendien buiten de ecologische hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden in Nederland. SPPiLL en ZLTO, die hoopt op compensatie voor de verdwenen landbouwgrond, zoeken samen naar een oplossing.

FOTO BOVEN: Vandaag is de samenwerking tussen alle partijen voor de hooilanden bekrachtigd. 'Woudgraaf' Jan van de Sande legde in een schouwspel de gebiedshistorie uit. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding