Afbeelding
Foto:

PIET SPIERINGS (78) OVERLEDEN

Boxtel speelde geen toto of lotto zonder Pietje Poel

MARC CLEUTJENS

Hij was een van de eerste medewerkers van sociale werkvoorziening De Singel in Boxtel en legde de eerste steen van het huidige pand van WSD aan de Schouwrooij. Maar de meeste inwoners van Boxtel kennen Piet Spierings als de man die bijna vier decennia aan huis lotto- en totoformulieren ophaalde en daardoor bekend was als Pietje Poel. Vorige week overleed Spierings.

Tot halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw fietste Spierings elke week vele adressen langs om ingevulde lotto- en totoformulieren op te halen. Ruim 38 jaar stapte hij op de fiets om langs de deuren te gaan en ook geld te innen. Die formulieren en centen verdwenen dan in zijn leren schoudertas. Bij zijn afscheid van WSD in 2005 vertelde hij in Brabants Centrum dat hij na het ophalen van de Maandlotto soms meer dan drieduizend gulden op zak had.

Dat hij noodgedwongen moest stoppen met deze activiteit, deed veel pijn. ,,Dat werk heb ik 38 jaar gedaan voor voetbalclub Boxtel, maar ineens waren ze bang dat ik overvallen zou worden." Hij legde zich erbij neer, zonder dat zijn bijzondere bijnaam in vergetelheid raakte. Want Spierings was én bleef voor veel Boxtelaren Pietje Poel. En hij was er trots op om zo genoemd te worden. ,,Niet erg hoor. Zo ben ik hier bekend toch?", zei hij ooit in deze krant.

BIJNA 50 DIENSTJAREN

24 juni 2005 was een bijzondere dag voor Spierings. Toen moest hij – noodgedwongen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd – stoppen als medewerker van WSD. Het liefst had hij de vijftig dienstjaren volgemaakt en er na zijn 65e verjaardag nog twee jaar achteraan geplakt. Maar regels waren regels, ook voor Pietje Poel. Tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie in het WSD-restaurant werd hij uitgezwaaid.

Met vijftien anderen trad Spierings in april 1957 in dienst van de zojuist geopende sociale werkplaats aan de Prins Hendrikstraat. In de beginjaren werkte hij in de kantine. Via een tijdelijk onderkomen in café Noten aan de Van Salmstraat betrok de sociale werkvoorziening een nieuw pand aan de Parallelweg Zuid. Hier is nu bedrijvencentrum De Baanderije gehuisvest.

Op deze locatie, die lange tijd De Singel werd genoemd, werkte Spierings op de montageafdeling en droeg hij bij aan de productie van sigarenkistjes voor Elisabeth Bas. ,,Ik kan me herinneren dat er wel eens een lading terug is gekomen. Hadden we 2.500 kistjes verkeerd gestickerd", blikte Spierings bij zijn afscheid in 2005 terug. Later werd hij postbesteller en droeg hij niet alleen zorg voor de interne post, maar bracht hij ook brieven en pakketjes rond naar bedrijven als Van Geel en Van Oerle.

In 1986 legde Spierings met wijlen Wim Spoorenberg, ook een collega van het eerste uur, de eerste steen van het nieuwe WSD-complex aan de Schouwrooij. Op die locatie verzorgde hij de post en hield hij zich bezig met licht productie- en montagewerk. Zijn afscheid van de sociale werkvoorziening in 2005 viel hem zwaar. ,,Om me een beetje voor te bereiden ben ik eerst één dag en daarna twee dagen minder gaan werken", vertelde hij destijds in Brabants Centrum.

COLLECTANT

Na zijn pensioen hield Spierings zich bezig met allerlei sociale activiteiten, zoals koersballen, kaarten en sjoelen. En als Pietje Poel bleef hij nog lang zichtbaar in het straatbeeld. Niet als inzamelaar van toto- en lottoformulieren, maar als vaste collectant voor vele goede doelen, zoals de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting en het Prinses Beatrixfonds.

Piet Spierings overleed dinsdag 19 februari. Hij is 78 jaar geworden.

FOTO BOVEN: Piet Spierings, in Boxtel alom bekend als Pietje Poel op een van zijn laatste werkdagen bij WSD. (Foto: archief Brabants Centrum, 2005).