Afbeelding
Foto:

VOLOP MUZIKAAL TALENT IN AANLOOP NAAR LEUTFEEST

Boxtelse carnavalskrakers: van hiphop tot hosmuziek

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens ieder leutseizoen wordt de feestvierder overladen met nieuwe carnavalsmuziek. De een wordt een hit, de ander verdwijnt in de krochten van een cd-bak. Iedereen die een leuk idee heeft, kan het met de juiste hulp uitwerken tot een aanstekelijk deuntje dat in veel tenten voor polonaises zorgt. Ook Boxtel heeft veel muzikaal talent als het aankomt op het maken van carnavalshits. De meest bekende act is De Dorini's. Maar ook Roel Jongenelen en Inge van den Biggelaar brengen ieder jaar nieuwe muziek uit. En daar blijft het niet bij. Brabants Centrum maakte een overzicht.

We beginnen bij het jong talent. Samen wat 'prutsen' in de studio tot er ineens een werkbare melodie uit de speakers klinkt. Voor Jelle Hosewol (13) en Sander Hermans (14) (grote foto onder) duurde het ruim twee maanden, maar ineens hadden zij de juiste toon te pakken voor het carnavalsnummer dat gebruikt gaat worden om het elfjarig bestaan van jeugdevenement B-Pool te ondersteunen. Onder de titel Heen en Weer lanceerden de twee creatievelingen de track vorige week vanuit de inloopstudio in jongerencentrum B-Town. ,,Het zou mooi zijn als straks iedereen in Boxtel het liedje meezingt", zegt Jelle.

Standaard blaaskapellenhoempa is het nummer allerminst. De tekst 'iedereen gaat heen en weer' staat onder een dikke hiphopbeat. Het trompetgeluidje heeft nog wel iets carnavalesk. Jelle, die onder de naam BassMaster zijn muziek maakt en zijn maat Sander, a.k.a. SHXK, hebben samen de tekst gemaakt. De Boxtelse rapper Achiie heeft de single ingezongen. ,,Er komen veel locaties in Boxtel in voor, zoals JRL, BHC, de Markt, B-Town en Het Dommelbad. Uiteindelijk gaat iedereen daar heen en weer", legt Jelle trots uit.

De twee waren de afgelopen maanden regelmatig te vinden in de inloopstudio van B-Town om aan het nummer te werken. Ze kregen daarbij hulp van Roy Wong. Hij werd door jeugdconsulent Bas Hermans van het jongerencentrum ingevlogen om te helpen met de productie. ,,Het leek mij wel leuk om speciaal voor deze elfde editie van het carnavalsfeest in ons jongerencentrum een soort anthem (lijflied van een evenement - red.) te maken", licht Bas toe.

Hoewel hij er enkele weken geleden een hard hoofd in had dat er überhaupt nog iets geproduceerd zou worden, is het toch gelukt en daar zijn alle deelnemers blij mee. ,,Wij vinden het erg gaaf geworden. Hopelijk wordt het nummer veel gestreamd via YouTube, zodat iedereen het straks kent", zegt Jelle. Hij droomt ook al hardop van het geld dat het lied op kan gaan brengen als het miljoenen keren bekeken wordt. Bas glimlacht: ,,Ach, het is mooi dat jongeren hier zo hun ei kwijt kunnen. Of je nu van de muziek houdt of niet. En daar gaat het volgens mij om."

SOLONAISE

Dorien Habraken van De Dorini's (foto middenboven) moet het sinds dit carnavalsseizoen zonder haar zangpartner Marlou van Griensven stellen. Dat heeft de Boxtelse zangeres 'van zich afgeschreven' in haar nieuwe single Solonaise. ,,Het is een bedanklied voor Marlou, maar ook een mededeling dat ik alleen verder ga met De Dorini's", vertelt Dorien. Ieder jaar brengt de carnavalsact een nummer uit dat vaak wordt bedacht door Ellis van Erp, het creatieve brein achter De Dorini's en tevens partner van de zangeres. ,,We bedenken samen de tekst en Ellis heeft een melodie in haar hoofd. Die leggen we dan bij onze arrangeur Harald Queens (oud-Boxtelaar - red.) neer. Hij gaat er dan mee aan de slag, waarna we het nummer in zijn studio opnemen."

Naast Solonaise bracht Dorien ook een carnavalsnummer uit met collega Johnny Purple. De single Het Leven Moet Altijd Een Feestje Zijn is een knipoog naar het vroegere carnaval. De bijbehorende videoclip is geheel in de sfeer van het muzikale tv-programma Op Volle Toeren. De tekst voor dit nummer hebben de twee artiesten samen bedacht. ,,We kennen elkaar natuurlijk uit het circuit en hebben een goede klik samen. Bij het afscheid van Marlou kwamen we op het idee om eens samen te werken. Dat doen we nu dus onder de naam John & Rini", legt ze uit. Tijdens het aanstaande leutfeest staat Dorien zo'n 27 keer op het podium, onder meer in Boxtel en Esch.

ONZE MISTER

Yannick Brechenmacher komt uit Boxtel, maar studeert aan de pabo in Tilburg. In een lollige bui nam hij samen met klasgenoten Coen, Joris en Ludo (artiestennaam Mùr Mistùrs, foto boven) een het nummer Onze Mister op. Het is een ode aan het leraarschap en carnavaleske knipoog naar het tekort in het onderwijs. Zowel de teksten, melodie en de videoclip zijn door de vier mannen zelf in elkaar gezet en ondertussen is het filmpje ruim 3.500 keer bekeken op YouTube.

ALBERTO EN EMILE

Roel Jongenelen en zijn partner Inge van den Biggelaar zijn ook ieder jaar in de weer om een ludiek carnavalsnummer op te nemen in hun studio. Dit keer zijn het er zelfs twee. Alberto (foto linksboven) met Feessie met Keessie en Voor Altijd Jong van Emile en de Ratelbandjes. Beide liedjes geven op een ludieke manier commentaar op de actualiteit. Het eerste gaat over de ondertekening van de Nashville-verklaring door Kees van der Staaij, partijleider van de SGP. In de videoclip kruipt Alberto in de huid van onder meer de pastoor en Conchita Würst. Met teksten als 'Homo, hetero, transseksueel, Keessie houdt van iedereen evenveel' drijft het personage van Inge flink de spot met de politicus.

De tweede potentiële carnavalshit verhaalt over de wens van Emile Ratelband om zijn leeftijd op zijn paspoort te verlagen, omdat hij zich jonger zou voelen dan hij is. Hiervoor gingen Roel en Inge niet zelf voor de camera staan, maar lieten zij drie jongemannen uit Sint-Oedenrode het kolderlied zingen. Daarnaast werd de videoclip opgenomen met leden van fanfare Concordia in de Liempdse kiosk in het Concordiapark en in de spoortunnel Duits Lijntje.

GINNE RUST

Voor Jeroen Eijkemans (foto rechtsboven) ging dit jaar een lang gekoesterde wens in vervulling. De geboren Boxtelaar schreef een eigen carnavalslied: 'Ginne Rust', dat bracht hij uit onder de artiestennaam Juhroen. ,,Jarenlang heb ik een grote mond gehad dat ik wel een liedje uit wilde brengen. Nu is het dan eindelijk zover." De Boxtelse ondernemer werd daarbij wel voor de leeuwen gegooid. Zijn vrouw won namelijk via Vakantieveilingen een opname in een studio. ,,Toen moest ik wel snel op zoek naar een geluidsband en een arrangeur. Gelukkig volg ik al een tijdje zangles bij Pleun van Dieren, dus over mijn vocale kwaliteiten zat ik niet zo in", vertelt Jeroen.

Zijn hele familie is betrokken bij de totstandkoming van het nummer en de titel schoot hem te binnen toen hij op de massagebank lag en dacht: 'Ik heb ginne rust'. Dat zijn carnavaleske muziekstuk nu overal gedraaid kan worden, maakt Jeroen extra enthousiast: ,,Het is toch supervet als je in de kroeg staat en je hoort je eigen liedje voorbij komen?"

Nog één grappig detail: Jeroen is de buurman van Yannick, die weer een nummer heeft opgenomen met zijn mede-pabostudenten. Ze wisten echter niet van elkaar dat ze bezig waren met een carnavalslied.

Wie het nummer nu al wil beluisteren kan daarvoor terecht op de muziekstreamingsdiensten Spotify en Deezer. Enkele optredens zijn ook al gepland. Zo is de première vrijdagmiddag tijdens een besloten carnavalsfeest bij WSD Boxtel en ook tijdens het open podium op maandag 4 maart in café D'n Boer aan de Corpus brengt Juhroen zijn nummer ten gehore.

KWEKDEUNTJESFIST

Last but not least zijn er ook nog de liedjes die jaarlijks worden bedacht voor het Kwekdeuntjesfist. Dat werd vorig jaar gewonnen door prins Donald V en Jan de Koning (oud-prins Jan d'n Derde) die het lied Hil Boxtel Hiet Wir Indegat ten gehore brachten. Zij wonnen daarmee de Eendison en zingen het lied ook tijdens de carnavalsdagen.

Kortom, er is genoeg lokaal talent te beluisteren tijdens het aankomende leutfeest en daar kan Eendengat trots op zijn.

FOTO LINKS: Jelle (links) en Sander maakten in de studio van jongerencentrum B-Town een carnavalsplaat voor het jubilerende jeugdfeest B-Pool. Daarbij kregen ze hulp van rapper Achiie en Roy Wong. Het nummer richt zich op de jongeren van nu. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding