Afbeelding
Foto:

BIJEENKOMST OVER SOLAR PROJECT LADONK DRUKBEZOCHT

'Collectieve aanpak scheelt tijd en geld'

JAN HERMENS

Het is druk bij DM Wheels Systems. Het bedrijf aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk is deze stralende woensdagochtend gastheer van een ontbijtbijeenkomst van werkgeversvereniging SPIN. Het onderwerp is zonne-energie. Meer specifiek: de aanwezige ondernemers krijgen uitleg over het vormen van een collectief om gezamenlijk zonnestroominstallaties te laten plaatsen.

Zonne-energie komt het milieu ten goede en kan ook nog geld opleveren. Bovendien is duurzaam ondernemen steeds meer een noodzaak. Dat beaamt wethouder Peter van de Wiel: ,,Ik ben voorzitter van de Regionale Energie Strategie. Er liggen uitdagingen en er wordt het nodige van ondernemers verwacht."

Voor zonnepanelen is ruimte nodig. Die oppervlakte is te vinden op bedrijventerreinen, want menig onderneming heeft een (plat) dak waar een half voetbalelftal op kan trainen. Zo'n dak duurzaam benutten en er op termijn ook nog wat aan verdienen, dat is een ideale situatie.

Behalve dat de energiekosten dalen, stijgt de waarde van een bedrijfspand met zonnepanelen op het dak. Nu brengen het regelen van de financiering, het berekenen van het rendement, het zoeken naar een geschikte leverancier en alle andere bijkomstigheden wel de nodige rompslomp met zich mee. Een collectieve aanpak scheelt ondernemers tijd, moeite en geld en biedt een meerwaarde voor het hele bedrijventerrein.

AFTRAP

Vandaar dat SPIN werkt aan het Solar Project Ladonk. De bijeenkomst geldt als een aftrap hiervan. Parkmanager Angelien van der Zanden: ,,We zijn met een aantal partijen in gesprek geweest. Frank en Christian van Schaaijk van DM Wheels Systems hebben zelf 1.120 zonnepanelen laten leggen, in nauwe samenspraak met Henrico van den Boomen van Eigenenergie.net. Hun ervaringen met dit bedrijf zijn erg goed, vandaar dat we Van den Boomen hebben uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Ook Charles Smeets van Nederland Opgewekt is aanwezig. Hij weet alles van subsidies, regelgeving, rendement en dergelijke. Wie zich aansluit bij het op te richten collectief, hoeft dergelijke materie niet zelf uit te zoeken. Totale ontzorging, daar streven wij naar."

,,Dat is fijn, dan hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden", merkt een toehoorder op. ,,Niet nodig, dat doen wij wel", reageert Frank van Schaaijk gevat.

SUBSIDIE

De bijeenkomst is niet toevallig eind februari. Smeets: ,,Ondernemers met een grootverbruikaansluiting kunnen SDE+-subsidie aanvragen als ze duurzame energie gaan produceren. Er zijn twee subsidierondes per jaar, de eerste is geopend vanaf 12 maart. Voor bedrijven zonder grootverbruik is SDE+-subsidie geen optie, maar salderen mogelijk wel."

Patrick van Loosbroek, voorzitter van SPIN, raadt de aanwezigen aan de subsidie-aanvraag in te vullen. Hij zegt: ,,Wellicht kan de gemeente nog iets betekenen voor het collectief in oprichting?" Wethouder Peter van de Wiel kan geen bindende toezeggingen doen, maar zegt wel: ,,Er wordt een stuurgroep opgericht die duurzaamheidsgelden toewijst. Ik dicht Solar Project Ladonk een goede kans toe op een bijdrage."

FOTO BOVEN: Charles Smeets van Nederland Opgewekt geeft op uitnodiging van SPIN uitleg over de voordelen van het collectief laten plaatsen van zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken. (Foto: Peter de Koning).


WATERSCHAP DE DOMMEL GEEFT WAARSCHUWING:

'Droogte is voorlopig nog niet voorbij'

De droogte is niet voorbij, stelt waterschap De Dommel. Ondanks de regenval in de wintermaanden, moet het grondwaterniveau nog steeds omhoog.

Het voorjaar en de zomer van vorig jaar behoorden tot droogste sinds decennia in Nederland. Dat gold ook voor Midden-Brabant. Nog steeds is het op veel plaatsen droger dan normaal, met lage grondwaterstanden tot gevolg, aldus het waterschap.

,,We doen er alles aan om zoveel mogelijk regenwater vast te houden in sloten en beken zodat het grondwaterniveau weer kan stijgen. Dat vragen we onder meer aan grondeigenaren. Dan heeft het slootwater de tijd om in de bodem te zakken en zo het grondwater aan te vullen", meldt een woordvoerder.

Vorig jaar hebben de waterlopen geleden onder de droogte. Ternauwernood werd de zeldzame beekprik (een palingachtige vissoort) gered doordat De Dommel extra water in de beken liet pompen.

,,We werken samen met natuurorganisaties aan herstelprojecten in Midden-Brabant en creëren hiermee meer ruimte voor water en natuur", aldus de woordvoerder. Ook voor agrariërs was de situatie zorgelijk. Waterschap en de ZLTO ondersteunden en adviseerden de boeren die willen helpen de grondwaterstand te herstellen door het regenwater langer in de sloten vast te houden.


LIJSTTREKKERS TRAPPEN GEZAMENLIJK CAMPAGNE AF

Strijd om waterschapszetels van start

De negen lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnemen aan de waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart, trapten vorige week gezamenlijk hun campagne af. In aanloop naar de verdeling van zetels voor het algemeen bestuur van waterschap De Dommel, plakten zij hun partijposters op diverse verkiezingsborden in Boxtel.

Bij het waterschap spelen verschillende belangen op het gebied van bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. De partijen maken hierin verschillende keuzes en die gaan ze kenbaar maken. De standpunten van de negen partijen zijn gebundeld in de stemhulp dommel.mijnstem.nl.

Waterschap De Dommel, al ruim anderhalve eeuw gevestigd in Boxtel, werkt aan schoon en voldoende water en beschermt 890.000 mensen tegen wateroverlast. ,,Dat doen we door het (grond)waterpeil te beheren, rioolwater van inwoners en bedrijven te zuiveren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. Zo kunnen inwoners in het gebied prettig wonen, werken én recreëren", aldus een woordvoerder van het hoofdkantoor aan de Bosscheweg.

Het algemeen bestuur stelt het beleid vast en ziet er op toe dat het waterschap zijn werk efficiënt en effectief uitvoert. Om de vier jaar wordt een nieuw algemeen bestuur gekozen. Meer informatie over de verkiezingen, partijen, lijsttrekkers en het waterschap is te lezen op dommel.nl/verkiezingen.

De campagne wordt gevoerd door Water Natuurlijk, CDA, VVD, Partij van de Arbeid, 50Plus, Werken aan Water, AWP niet politiek wel deskundig, ChristenUnie en Ouderen Appèl - Hart voor Water.

TWEEMAAL STEMMEN

Iedereen vanaf 18 jaar mag woensdag 20 maart niet alleen stemmen voor het algemeen bestuur van waterschap De Dommel, maar ook voor Provinciale Staten.

FOTO LINKSONDER: De lijsttrekkers van de negen partijen die deelnemen aan de waterschapsverkiezingen bij een van de plakborden in Boxtel. Van links naar rechts: Leonie Bruggink-van der Steen (AWP niet politiek wel deskundig); Els Stravens (CDA); Mieke de Kok-Vlemmix (Ouderen Appèl - Hart voor Water); Jan Verhoeven (VVD); Chris Spooren (50Plus); Feico Lanting (ChristenUnie); Mado Ruys (Water Natuurlijk); Chris Tönissen (PvdA); Jan van Gerven (Werken aan Water). (Foto: waterschap De Dommel).


Repair Café

Transitie Boxtel en Het Goed houden zaterdag 9 maart van 12.00 tot 15.00 uur een Repair Café in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Iedereen kan hier terecht om spullen te laten repareren.

Afbeelding