Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, dansmariekes?

De eerste repetitie vond al in september plaats. En sinds dat moment trainen ze elke vrijdagavond. Dat doen ze tót carnaval; de dansmariekes van jeugdcarnavalsvereniging De Walvisjes. Dit gebeurt al elf (!) jaar onder de enthousiaste leiding van Patty van de Wal en Mandy van Abeelen. De fanatieke dansgroep, bestaande uit Gwenthaly (9), Anouk (9), Joann (10), Ashley (8), Yvonne (13) en Myrthe (16), is dan ook helemaal klaar voor het leutfeest.

Meiden, jullie repeteren maanden voor optredens rondom carnaval. Wat is er zo leuk aan dansmarieke zijn? Anouk: ,,Ik houd heel erg van dansen, vooral van optreden voor een grote groep mensen." Gwenthaly: ,,Ja ik houd ook van dansen. Tijdens carnaval gaan we bij veel clubs op bezoek en overal laten we zien wat we kunnen. We hebben in totaal drie nieuwe dansjes geleerd."

Wie bedenkt eigenlijk al die dansen? Myrthe: ,,Dat doen we zelf, samen met Patty en Mandy. Vanaf volgend jaar ga ik de danseressen alleen nog begeleiden. Ik stop dan zelf met dansen." Yvonne: ,,We kiezen ook zelf de liedjes uit. De afgelopen jaren waren het nummers die op dat moment populair waren. Nu is het meer carnavaleske muziek. Dat vind ik wel leuk, al zijn sommige pasjes best moeilijk hoor." Joann: ,,Ja, die herhalen we dan heel vaak."

Hoe is het om op te treden? Anouk: ,,De eerste paar optredens vind ik altijd spannend, maar we treden tijdens carnaval zoveel op dat het went." Ashley: ,,Ik zit er samen met mijn zus Joann voor het eerste jaar bij. Ik vind het best spannend, ja."

Wat is er zo leuk aan carnaval bij De Walvisjes? Yvonne: ,,Ik bedenk tijdens carnaval altijd dansjes op bekende liedjes die de deejay draait. Vorig jaar nodigde ik alle vaders uit een dansje op het podium te komen doen. ik denk dat ik dat dit jaar weer ga doen." Joann: ,,Ik houd heel erg van dansen, hossen en lang opblijven." Ashley: ,,En heel veel snoep eten, schminken en springen op het springkussen."

Wat is het leukste dat je meegemaakt hebt als dansmarieke? Yvonne: ,,Tijdens mijn eerste jaar als dansmarieke mocht ik heel veel radslagen doen. Er staat zelfs een filmpje van op YouTube." (Foto: Peter de Koning).