PRESENTATIE MET MUZIEKFRAGMENTEN

Lezing over kruisvorm in de Matthäus-Passion

Organist en Bach-kenner Kees van Houten uit Boxtel spreekt zondag 10 maart van 11.15 tot 13.00 uur over de kruisvorm in de Matthäus-Passion. Hij verzorgt zijn lezing in het plaatselijke museum MuBo aan de Baroniestraat.

In deze lezing wordt aangetoond dat Johann Sebastian Bach zijn Matthäus-Passion heeft ontworpen in de vorm van een kruis. De passie bestaat uit twee delen. Dit omdat er in de tijd van de grote componist zelf tijdens de Matthäus-Passion een preek werd gehouden. Het eerste deel is het kortst en staat voor de horizontale balk, het langere tweede gedeelte symboliseert de staander. Kern van Van Houtens betoog is de duiding van het centrale punt waar de balken elkaar kruisen. Dit houdt volgens de Boxtelse Bach-deskundige verband met de verloochening van Christus door Petrus. Ook is er de nodige getallensymboliek verweven met Bachs meesterwerk. Tijdens de lezing zijn muziekfragmenten uit de Matthäus-Passion te beluisteren.

De entree voor de lezing bedraagt vijf euro. Reserveren kan bij MuBo en bij Kees van Houten, via e-mail: k.vanhouten@home.nl of telefonisch: (0411) 67 46 41.