Afbeelding
Foto: Hoffotograaf Paul

CARNAVALSJEUGD MULLUKZUIPERTJES VALT NIET MEER TUSSEN WAL EN SCHIP

Te oud voor raad, dan door naar crew

JAN HERMENS

Yvette van Oijen, Mirthe de Bresser en Rens Schellekens zijn de Wijze Raad van De Mullukzuipertjes ontgroeid. Die is bedoeld voor leerlingen uit groep zeven en acht. De tieners zijn nog te jong om op eigen gelegenheid ergens de kroeg in te duiken en ze vinden het bovendien erg gezellig bij het Gemondse jeugdcarnaval. De oplossing: de crew.

De crew is een groep van zestien jongeren die te groot zijn voor het servet maar te klein voor het tafellaken. Ze zijn zo ongeveer tussen de twaalf en vijftien jaar en hebben het naar hun zin bij De Mullukzuipertjes. Het bestuur riep in 2016 de crew in het leven om juist deze pubers vertier te bieden. Yvette is 'member of the crew' en vertelt: ,,We helpen mee tijdens carnaval, bijvoorbeeld met het plaatsen van stoelen of andere klusjes. Dat is gezellig. Na de optocht, als alles opgeruimd is, gaan we naar zaal Kloosterzicht. Daar staan springkussens. Onze ouders vieren daar ook carnaval."

WAGEN

De crew is van meet af aan een succes. Sterker nog, waarschijnlijk is de tienergroep volgend jaar groter dan de complete hofhouding van De Mullukzuipertjes. Voorzitter Michel Hoksbergen: ,,Elk jaar stromen de raadsleden die dat willen, door naar de crew. De groep groeit, want er is geen uitstroom op dit moment. Geen probleem op zich, alleen is het onmogelijk om ieder kind nog taken te geven. Dus hebben we dit jaar de leden gestimuleerd een wagen te gaan bouwen en dat hebben ze gedaan, voor het eerst."

VURIG THEMA

,,De wagen is al af", zegt Mirthe. De kinderen hebben er dan ook hard aan gewerkt. ,,Met hulp van ouders", onthult Rens. ,,We bouwden op woensdag en zaterdag." Hun praalwagen past geheel in het carnavalsthema van De Mullukzuipertjes: Gimde brandt los. De jeugdige deelnemers gaan namelijk het dorp door onder het motto 'de crew is on fire'.

Het eindresultaat van hun inspanningen is zaterdagmiddag 2 maart te bewonderen, als om 13.44 uur de Gemondse carnavalsoptocht begint.

FOTO BOVEN: De crew bestaat uit zestien enthousiaste jongeren die zich nuttig maken tijdens het Gemondse carnaval. Ze vieren samen feest en hebben dit jaar voor het eerst een praalwagen gebouwd. Daarmee doen ze zaterdag mee aan de optocht in hun dorp. (Foto: Hoffotograaf Paul).