Afbeelding
Foto:

BELEIDSMAKERS KUNNEN AAN DE SLAG

Burgers en politici sparren samen over bomenbeleid

De gemeente Boxtel werkt aan een vernieuwing van haar bomenbeleidsplan. Om burgers bij de totstandkoming van het beleid te betrekken, houdt ze zogeheten bomencafés. Het eerste was vorige week woensdag. Frank Scholman was erbij, als betrokken bewoner van Boxtel én namens de Bomenbrigade.

JAN HERMENS

,,Er waren zo'n vijftig à zestig deelnemers. Plus een aantal deskundigen van BTL, het bureau dat het beleidsplan opstelt, en natuurlijk vertegenwoordigers van de gemeente", zegt Scholman.

Bomen lijken misschien een eenvoudig onderwerp voor een gemeente, maar schijn bedriegt. Aan de groene reuzen kleven aardig wat haken en ogen. Ze dragen bij aan het welzijn van mensen, spelen een rol in de waterhuishouding en leveren ook nog eens productiehout. Maar soms zijn het ook enorme sta-in-de-wegs. Scholman: ,,Het is belangrijk om de juiste soort op de juiste plek te zetten en om een exemplaar de ruimte te geven. Bomen hebben een positieve invloed op milieu en woonomgeving, vind ik. Ik zou graag zien dat in Boxtel minstens een boom per inwoner staat."

Hein Hoppenbrouwers, adviseur groen van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij, bevestigt de goede opkomst. Hij legt uit: ,,De betrokkenen vanuit de gemeente hebben tijdens een bomenwandeling hun inbreng kenbaar kunnen maken. De cafés zijn bedoeld om de inwoners mee te laten denken. Omdat bomen nogal wat emoties oproepen, leek het ons praktisch geen plenaire discussie te voeren, maar de aanwezigen in themagroepjes aan het werk te zetten. De deelonderwerpen waren: kwaliteit, ruimte, overlast en hoe in de toekomst om te gaan met bomen. Dit vooral met het oog op klimaatverandering. Deelnemers die een punt wilden melden dat niet binnen de thema's paste, konden dat doen op een groot papieren ei."

STOF

De bijeenkomst leverde de beleidsmakers voldoende stof op om mee aan de slag te gaan. Hoppenbrouwers: ,,Het wordt nog een interessante klus om alle meningen en ideeën naar het beleidsplan te vertalen. Wethouder Herman van Wanrooij zei niet voor niets dat het onmogelijk is iedereen tevreden te stellen. In juli is er opnieuw een bomencafé. We koppelen dan naar de deelnemers terug wat er met hun inbreng is gedaan. De aanwezigen krijgen die avond de kans hun mening te geven over het concept-beleidsplan. Daarna stellen we het waar nodig bij en gaat het de besluitvormende fase in."

(Foto: archief Brabants Centrum)