B en W tevreden over gebruik kroonringen


Boxtel zamelt plastic afval in met behulp van 190 kroonringen, haken aan lantaarnpalen waaraan inwoners hun zakken kunnen hangen. B en W tonen zich tevreden over de wijze waarop de ringen worden gebruikt. ,,Er zijn altijd mensen die de geldende regels niet correct naleven. Maar de Boxtelaren houden zich niet slechter aan de regels dan voorheen."

De fractie van D66 Boxtel stelde enkele weken geleden vragen aan het college van B en W over de inzameling van plastic afval. D66 trok aan de bel vanwege te vroeg opgehangen zakken.

,,Sommige mensen hangen hun zakken ruim voor de dag van inzameling aan de haken. Dit zorgt voor overlast," aldus fractievoorzitter Jos Hegeman. ,,Het ziet er rommelig uit, zakken gaan open, waardoor er afval op straat komt te liggen of gaan lekken doordat verpakkingen niet helemaal leeg waren."

KLACHTEN

Op de vraag of er klachten over dit inzamelsysteem zijn binnengekomen, antwoordt het college: ,,In de beginperiode was dat zo, met name van inwoners die de kroonringen niet aan de lichtmast recht voor hun huis wilden hebben." Wanneer er sprake is van gegronde klachten, verwijdert of verplaatst team Wijkbeheer desgewenst kroonringen.

Het college is van plan de capaciteit van boa's uit te breiden, juist om het gebruik van de afvalvoorzieningen in het oog te houden.

Hoe het inzamelsysteem met de haken precies werkt, is terug te vinden op de gemeentelijke website. Desalniettemin is het college bereid nogmaals de regelgeving rond de inzameling van plastic afval te communiceren.