Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KANDIDATEN DRINGEND GEWENST

De Dommel door Boxtel zoekt snel bestuursleden

JAN HERMENS

Het kan donderdag 21 maart zomaar de laatste ledenvergadering zijn van Vereniging De Dommel Door Boxtel. De voorzitter en secretaris treden af en stellen zich niet herkiesbaar. ,,Wanneer zich geen kandidaten melden, overwegen we de vereniging op te heffen", stelt secretaris John Rikken.

Van onenigheid binnen het bestuur is geen sprake en ook de leden morren niet. Rikken: ,,Het bestuur raakt zo langzamerhand op leeftijd. Het is tijd om het stokje door te geven aan jongere mensen die de kar willen trekken. Blijken er kandidaten te zijn voor het voorzitterschap en het secretariaat, dan is er draagvlak om door te gaan."

De meest in het oog springende activiteit van Vereniging De Dommel Door Boxtel is het opruimen van zwerfafval. ,,Elke maand trekken we er met een groep op uit om zwerfafval te prikken. We bestrijken een gebied tussen de Laarakkerstraat en de Eindhovenseweg. Onze 'prikacties' vallen op, hierdoor hebben zich enkele nieuwe mensen bij de vereniging aangesloten."

Dat Boxtel daadwerkelijk schoner is geworden door de inzet van de VDDDB, blijkt onder andere achter het tankstation vlakbij het Jacob-Roelandslyceum en bij de spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2. De vereniging is zelfs mede-initiatiefnemer van graffiti-festival TunnelVision. ,,Inmiddels wordt dit festival volledig door een op zichzelf staande stichting georganiseerd."

KRITISCH OOG

Hun maandelijkse rondgang is niet de enige activiteit van de belangenbehartigers. Ze kortwieken met behulp van boer Frans van der Eerden het opschot langs de Dommel en houden ontwikkelingen rond de rivier nauwlettend in de gaten. Waar nodig gaan ze in overleg met gemeente en waterschap. Rikken: ,,Wij volgen de lokale overheid met een kritisch oog. Niet voor niets hebben we boven de uitnodiging voor de ledenvergadering windmolens langs de Liempdseweg, een snelfietspad langs de Dommel en een brug bij De Strodekker aangestipt. Dit zijn geen vaststaande plannen, maar zouden het wel kunnen worden. Deze mogelijke bedreigingen voor de natuur langs de Dommel komen 21 maart zeker ter sprake. Over windmolens en een snelfietspad denkt de gemeente al lang na. Van een brug over de Dommel bij De Strodekker heb ik ooit tekeningen gezien. Als plannen eenmaal ter inzage liggen, ben je als burger te laat. Ik vind dat bestuurders met betrokkenen in gesprek moeten voor er achter de schermen sprake is van planvorming."

Hoewel het niet zeker is of er nieuwe bestuursleden opstaan, ligt er voldoende werk voor de vereniging. ,,Ik hoop dat er zich kandidaten melden en dat onze pittoreske Dommel mooi blijft, nu en in de toekomst."

FOTO LINKS: VDDDB ruimt zwerfafval op. (Foto: John Rikken).


SALTHO BLIJ MET NIEUW ONDERWIJSGEBOUW

Michaëlschool gaat verder als Vada College

PÅL JANSEN

Een nieuwe naam, een nieuw schoolgebouw, een nieuwe start. Dat was de boodschap donderdag tijdens de heropening van de nieuwe Michaëlschool. Of beter gezegd: het Vada College. Onder deze naam gaat de Boxtelse school voor speciaal basis- en middelbaar onderwijs van de Koraal Groep verder. ,,Het wachten is beloond, we zijn trots op ons nieuwe gebouw", aldus schoolleider Anjo Sanders.

Half januari vorig jaar werd begonnen met de sloop en herbouw van de praktijkschool die onderwijstak Saltho van de Koraal Groep in gebruik heeft aan de Schijndelseweg. De school staat op het terrein van orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle. De gemeente Boxtel trok ruim 2,5 miljoen euro uit, het schoolbestuur droeg drie ton bij waarmee onder meer een nieuwe kas voor is gerealiseerd.

WATER DOOR DE GANGEN

,,Het oude gebouw voldeed niet meer aan de eisen van nu", vertelde Sanders in een toespraak, bijgestaan door twee leerlingen die later de nieuwe naam zouden helpen onthullen. ,,Er waren momenten dat er geen water uit de kraan stroomde, maar wel in de gangen."

Waarnemend burgemeester Fons Naterop constateerde dat er 'iets tot stand is gebracht om trots op te zijn': ,,Ik hoop dan ook dat de kinderen het er naar de zin zullen hebben."

Na de ontvangst in de nieuwe kantine, werd buiten het nieuwe bord onthuld waarop de naam Vada College prijkt. De Latijnse naam verwijst naar Boxtel als een doorwaadbare plaats aan rivier de Dommel. ,,Het Vada College moet dan ook een ontmoetingsplaats aan de Dommel zijn", aldus Sanders.

FOTO ONDER: Twee leerlingen van de voormalige Michaëlschool en schoolleider Anjo Sanders onthulden donderdag de nieuwe naam van de instelling voor speciaal basis- en middelbaar onderwijs: het Vada College. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding