Afbeelding
Foto: Maarten Melis

COLLEGE WIL EERST MEER HANDHAVEN


Baanderherenweg wordt mogelijk een fietsstraat

RENS VAN DEN ELSEN

De Baanderherenweg wordt in de toekomst wellicht omgebouwd tot fietsstraat. Die mogelijkheid onderzoekt het gemeentebestuur momenteel nadat de VVD dit idee opperde in een brief. Het voorstel van de Boxtelse SP-fractie om gescheiden fietspaden aan te leggen wordt bestempeld als 'kapitaalvernietiging'.

De verkeerssituatie in de Baanderherenweg tussen rotonde De Tijber en de Sint-Severusstraat is al langere tijd onderwerp van gesprek. Een aantal omwonenden trok de afgelopen maanden aan de bel en dat leidde tot verschillende vragen van politieke partijen. Zowel SP als VVD wilde weten welke maatregelen het college op korte termijn voor ogen heeft om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Daarvoor heeft het gemeentebestuur in januari een aantal metingen laten uitvoeren op het gebied van snelheid en verkeersbewegingen. Ook het plaatsen van de kleurrijke paaltjes, de zogenaamde 'Magere Josjes', in de wijk moeten zorgen voor meer veiligheid. De resultaten van de metingen zijn echter nog niet bekend. Wel heeft het college de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gevraagd om extra op te letten in de Baanderherenweg en waar nodig te handhaven.

Ook de mogelijkheid tot het ombouwen naar een fietsstraat, staat nu op het vizier van het college. Budget is er echter nog niet voor. Een reconstructie kost al snel meer dan 200.000 euro, zo is becijferd. ,,Daarmee is in de begroting geen rekening gehouden", geeft B en W aan.

BESTELBUSJES

Naast veiligheid voor fietsers is ook het wildparkeren van bestelbusjes van pakketdiensten op de stoep van de Baanderherenweg veel inwoners een doorn in het oog. De SP stelde hier onlangs vragen over en opperde in haar brief om de gescheiden fietspaden aan te leggen. Daarmee zou ook het parkeerprobleem van bestelbusjes voorkomen worden omdat de trottoirs dan smaller zijn. Het college vindt het ombouwen van de weg echter vernietiging van kapitaal omdat deze vijftien jaar geleden al helemaal is aangepakt. De parkeersituatie van bestelbusjes is op meer plekken in Boxtel een probleem, daarom zet het gemeentebestuur in op extra handhaving door boa's.


Enquête van de rekenkamer over centrum is online

De enquête over de centrumplannen waar de Boxtelse rekenkamercommissie (RKC) onderzoek naar doet, staat online. Sinds enkele maanden neemt de RKC de vorderingen van het afgelopen decennium onder de loep.

De resultaten worden meegenomen in het onderzoek. De leden van de commissie kunnen via de vragenlijst signalen opvangen over hoe er gedacht wordt over alle plannen en de uitvoeringen ervan. Over de herinrichting van de Markt bijvoorbeeld, de zichtbaarheid van de Dommel of de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. De vragenlijst is in te vullen via de link www.enquetesmaken.com/s/Boxtel.

112 nieuws

Liduina onder         water door lekkage

De ontvangsthal van het Boxtelse centrumverpleeghuis Liduina stroomde zondagavond door een technisch mankement vol water.

De brandweer werd rond acht uur gewaarschuwd en probeerde met het personeel van Zorggroep Elde de schade te beperken met trekkers en waterstofzuigers. Een storingsmonteur van een technisch bedrijf werd gewaarschuwd om het systeem te resetten. Toen een inpandige zorgwinkel werd gecontroleerd op waterschade, ging het inbraakalarm af waardoor de politie poolshoogte kwam nemen.