Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOOLJEUGD BENUT INLOOPSTUDIO VAN B-TOWN

Essche talentjes maken geschiedenisrap

Napoleon zat op een paard

En hij had een heel groot zwaard

Hij won echt van alle landen

Met zijn hele mooie tanden, jo!!!

Deze passage uit een rap is onderdeel van de geschiedenislessen van basisschool Willibrordus in Esch. In de muziekstudio van het Boxtelse jongerencentrum B-Town namen de leerlingen gisteren hun rijmen op over een historisch figuur. ,,Het voelt wel een beetje gênant als je moet rappen", gniffelt leerling Floor Bergmans.

PÅL JANSEN

,,We konden kiezen om een rap te maken over verschillende historische figuren", vertelt Teuntje Schapendonk. Haar groepje heeft de Franse generaal gekozen en de sfeer in de opnamestudio zit er goed in. ,,Napoleon had zijn hand altijd zo alsof hij z'n portemonnee vasthield", grapt Janneke Dobbelaer.

De kinderen uit groepen zeven en acht kregen twee lessen over de muziekvorm van jongerenwerker Yasmir Attaf van R-Newt en maakten vervolgens een nummer over hun historisch figuur. Attaf: ,,Zelf heb ik een muzikale achtergrond; ik zat op de popacademie in Rotterdam. Vanuit die insteek spreekt dit project me ook erg aan."

De leerlingen kregen de afgelopen periode een lesblok in geschiedenis. De twee klassen werden opgesplitst in zes groepjes die ieder werkten aan een eigen nummer. ,,Een rap in elkaar zetten doe je niet zomaar", licht Attaf toe. ,,Wat betekent het nummer eigenlijk, hoe zitten de rijmvormen in elkaar? Ook een stukje Nederlandse taal komt er dus bij kijken."

Dat de leerlingen naar B-Town gaan voor hun nummer, kan doordat Attaf er een inloopstudio runt: hij laat daar regelmatig jongeren nummers opnemen. ,,Alle jeugd kan hier iets opnemen. Of er talentjes tussen zitten? Jazeker! Ik heb al een paar jongens gehoord die een beetje in de intelligence dance music-hoek zitten (IDM, een elektronische, experimentele muziekstroming - red.)", vertelt Attaf.

Bewust is gekozen om de kinderen hun rapnummer op te laten nemen, in plaats van deze in een voorstelling voor te dragen. Dan houden kinderen iets tastbaars over: niet alleen het nummer, maar ook de les die erin verborgen ligt. Attaf: ,,Wellicht spreekt het andere scholen ook aan om lessen met rap te combineren: die kunnen ook aankloppen."

De inloopstudio in B-Town is iedere dinsdag tussen 14.00 en 17.00 en op vrijdag tussen 20.00 en 23.00 uur geopend.

FOTO BOVEN: Joshua Vranken en zijn klasgenoten van basisschool Willibrordus in Esch leerden de afgelopen weken geschiedenis door middel van rap en werden daarbij ondersteund door de muzikale jongerenwerker Yasmir Attaf van R-Newt. (Foto: Peter de Koning).