Badminton BC 80
Badminton BC 80 Foto: Hans Verberk

EERST EEN DIEPE CLEAR, DAN EEN BEKEKEN DROPSHOT

'Badminton is flitsend en intensief'

Team vier zit in een 'flow'. De badmintonners van het Boxtelse BC '80 zijn vorig jaar herfstkampioen geworden en gepromoveerd. Nu staat de ploeg opnieuw bovenaan in de competitie. Deze dinsdagavond spelen het derde en vierde team thuis, in sportcentrum De Dommel.

JAN HERMENS

Voeten dribbelen over de vloer. Roterende polsen geven de shuttle een venijnige zwieper. De pluimpjes flitsen over het net. Of ertegenaan en vallen dan roerloos op de grond. Badminton is niet voor niets de snelste racketsport ter wereld. Een smash van een beetje topspeler bereikt snelheden waar Max Verstappen alleen van kan dromen.

Zo hard schieten de shuttles hier niet door het luchtruim, maar links en rechts meppen de spelers er aardig op los. Het ziet er compleet anders uit dan het spel dat tussen scheerlijnen en caravans gespeeld wordt. Campingbadminton en de zaalsport verhouden zich als hond en wolf. Nauw verwant en toch totaal verschillend. Wie 'echte' badmintonners aan het werk wil zien, of zelf de sport wil ontdekken: elke dinsdag vanaf 20.00 uur speelt BC '80 in de sporthal aan de Van der Voortweg. De jeugd traint vanaf 19.00 uur.

LICHTVOETIG

Badmintonners zijn de schermers onder de racketsporters. Lichtvoetig, beweeglijk, hun racket is eerder een floret dan een houwdegen. De sport is niet gebaseerd op brute kracht, maar op techniek, tactiek en conditie. Hoe heerlijk is het om een tegenstander met een diepe clear naar de achterlijn te dwingen om vervolgens een bekeken dropshotje vlak achter het net te leggen. Nicole Haar en Emily van Drunen, speelsters van BC '80 4, laten zien hoe dat moet. Ze winnen hun vrouwendubbel tegen de badmintonsters van Poona uit Zeeland overtuigend.

Leo van de Sande is competitieleider én -speler bij BC '80. Hij legt uit: ,,BC '80 bestaat uit recreatieve en competitiespelers en is in oktober met een jeugdafdeling gestart. Twaalf enthousiaste kinderen leren bij ons de basisbeginselen van de sport. De club kent vier competitieteams. In overleg met de bond proberen we het zo te regelen dat er telkens twee thuis spelen en twee uit. Dit omdat we anders wat weinig velden overhouden voor de recreanten. De teams zijn gemengd. In een wedstrijdronde komen alle spelvarianten aan bod." Zelf houdt Van de Sande het meest van dubbelen. ,,Enkelen is ook leuk, maar behoorlijk intensief."

Marian van Weert, voorzitter van BC '80, heeft haar wedstrijden van deze week er al op zitten. ,,Ik maak deel uit van het eerste team. Wij zijn het afgelopen najaar gepromoveerd naar de hoofdklasse van de Brabantse Badminton Federatie. We hebben het daarin niet makkelijk. Eigenlijk zijn we net te zwak voor dit niveau, maar te sterk voor de klasse daaronder."

BC '80 beleeft intussen een prima avond. Team 4 wint met 11-5. De clubgenoten van het derde slepen eveneens een zege in de wacht: 10-6. Een resultaat waar ze mee thuis kunnen komen.

FOTO BOVEN: Margot Blummel van BC '80 3 reikt naar de shuttle. Haar naar achteren gestrekte linkerarm houdt haar in balans. Soms is badminton net moderne dans.

(Foto: Hans Verberk).


HOCKEYSTERS MET OVERMACHT KAMPIOEN

MEP-meiden pakken tweede zaaltitel op rij met overtuiging

De meiden van MEP D4 zijn afgelopen zondag met overtuiging kampioen geworden van de zaalcompetitie in hun klasse. Op één wedstrijd na wonnen zij alles, waarmee de tweede zaaltitel op rij werd veroverd.

In totaal scoorden de hockeysters liefst 88 doelpunten tijdens de wedstrijden, waaruit eens te meer blijkt dat zij heer en meester waren in hun competitie. Door deze puike prestatie hebben de speelsters een barbecue met de technische staf verdiend aan het einde van het seizoen.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Fien Spolet, Isabel Keulemans, Hanna van Lier, Lotte Schoenmakers, Eline Heijnen, Sam van Uden, Juul van Weert, Suze van Geel, Indra Nouwens en Myrthe van der Waal. Liggend: Senne Bullens. (Foto: MEP).

Afbeelding