Afbeelding
Foto: Henk van Weert

MILIEUVERENIGING GROENE HART NAAR RAAD VAN STATE

'Hobbendonk komt te kort op Dommel'

RENS VAN DEN ELSEN

Vereniging Het Groene Hart Brabant en de gemeente Boxtel stonden maandag tegenover elkaar voor de bestuursrechter in Den Haag. De inzet was het woningbouwplan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg. Volgens de milieuclub tast de bouw de natuur in het Dommeldal aan. De Raad van State buigt zich de komende weken over de bezwaren. Het is de laatste hobbel die genomen moet worden om de schop nog dit jaar de grond in te krijgen.

Op de plek waar voorheen een wasserij en later het bedrijf Joris Meubelen was gevestigd, wil ontwikkelaar IMvest Vastgoed twintig nieuwe huizen bouwen en enkele appartementen realiseren in het monumentale bedrijfspand. De gemeenteraad keurde vorig jaar het bestemmingsplan al goed. De woningen komen echter op zo'n 35 meter van de rivier de Dommel te staan en dat stuit Het Groene Hart tegen de borst.

De vereniging stapte daarom naar de Raad van State in een ultieme poging om het plan aan te laten passen. Voorzitter Adriaan van Abeelen van de milieuclub, vindt dat gemeente met het bouwen zo dicht bij de Dommel een kans mist om het beekdal uit de verdrukking te halen, zo meldde Brabants Dagblad gisteren. Volgens de voorzitter kunnen de woningen beter dichter bij de Eindhovenseweg neergezet worden en dient de gemeente een strook van minimaal negentig meter tussen de rivier en de bebouwing aan te houden. ,,Wij zijn niet tegen woningbouw, maar wel tegen de te gebruiken locatie. De omliggende landerijen moeten ook open blijven en niet volgeplant met bomen, zoals nu in het plan staat. De gemeente denkt bij ontwikkeling alleen maar aan stenen en niet aan natuur. Boxtel had hier juist moeten saneren", gaf hij aan bij de rechter.

ECHTE 'DONK'?

Tijdens de rechtszaak was er discussie of de verhoging waar de wasserij op was gebouwd echt was. Het landelijk beleid is namelijk dat er op historische donken (verhogingen) gebouwd mag worden als daar in het verleden al bebouwing heeft gestaan. Volgens Van Abeelen is het terrein opgehoogd om de wasserij te bouwen en dus niet origineel. De voorzitter is bang dat er met bouw van de huizen een stuk waardevol beekdal gaat verdwijnen en niet meer terugkomt.

De gemeente Boxtel gaf in haar verweer aan dat er wel degelijk goed is nagedacht over het bouwplan. Wethouder Peter van de Wiel heeft goede hoop dat de Raad van State de voor de gemeente en de ontwikkelaar juiste beslissing neemt. Roland van Heeswijk van IMvest geeft in een reactie aan dat er juist veel is gedaan om het woningbouwplan in de natuurlijke omgeving in te passen en dat een afstand van negentig meter van de rivier te ver is omdat ze dan direct aan de Eindhovenseweg zitten. Ook zijn er afspraken gemaakt met de eigenaren van de nabijgelegen natuurterreinen.

UITSPRAAK

Naast Het Groene Hart Brabant, tekende ook stichting Paters Assumptionisten eerder al bezwaar aan tegen de bouwplannen, maar dat werd niet-ontvankelijk verklaard door de Raad van State. De rechter doet over enkele weken uitspraak in deze zaak.

FOTO BOVEN: Bouwplan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg heeft nog een laatste hobbel te nemen voordat ontwikkelaar IMvest er aan de slag kan. Eind 2017 brandde een deel van het monumentale pand af, waarna het dak provisorisch gedicht werd. Daarna gebeurde er lange tijd niet veel op deze bouwlocatie. (Foto: Henk van Weert).


Tweede fly-over bij Liempde komt toch weer in beeld

HENK VAN WEERT

In het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) werd een tweede ongelijkvloerse spoorlijnkruising ter hoogte van Liempde nog wegbezuinigd. Maar nu komt een fly-over toch weer in beeld. Rijk en provincie opteren voor zo'n spoorviaduct in hun plannen om het openbaar vervoer (OV) in Brabant in de komende tien jaar naar een hoger plan te tillen.

Het vervangen van de bestaande wissels en verkeerslichten waarmee spoorlijnen elkaar ten zuiden van de Keulsebaan kruisen, zal circa 75 miljoen euro gaan bedragen, zo is berekend. Nu moeten treinen elkaar nog voor laten gaan en dat kost tijd én is gevaarlijk.

Twee weken geleden presenteerden bestuurders van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regionale overheden en partijen in de OV-sector een pakket met richtinggevende afspraken voor de toekomst van het openbaar vervoer in Nederland. Kern van de ambitie is om het OV beter aan te laten sluiten bij de wensen van de reizigers over twintig jaar. Naar verwachting ligt het aantal treinreizigers dan 30 tot 40 procent hoger dan nu.

IN GESPREK

Voorzitter Vera Brouns van de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad vroeg dinsdag tijdens een beeldvormende vergadering over PHS, in hoeverre Boxtel al gesprekken voert over de extra gelden die beschikbaar lijken te komen op het gebied van verkeer. Projectmanager Ludwig van Duren antwoordde dat er gesprekken gaande zijn en dat daarbij ook nadrukkelijk wordt gekeken naar de mogelijke sanering van gelijkvloerse spoorwegovergangen.


Stormankers in wegdek Markt

De vorig jaar heringerichte Markt was dinsdag tijdelijk afgesloten. In het wegdek werden gaten gefreesd waarin vervolgens stormankers werden gemonteerd.

Aan de in de bestrating verzonken metalen 'ogen' kunnen marktkooplieden de tentzeilen van hun kramen vastknopen.