PHS-MAATREGELEN ZAAK VAN LANGE ADEM

Boxtel: nog geen plan B voor verkeersprojecten

HENK VAN WEERT

Er is nog geen 'plan B' als blijkt dat de Boxtelse verkeersplannen door landelijke regelgeving van tafel worden geschoven. Net zo min is er een financiƫle reserve voorhanden om alternatieve plannen uit te voeren. Dat kreeg de gemeenteraad dinsdagavond te horen toen ze werd bijgepraat over de ontwikkelingen rondom het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

Samen met zo'n driehonderd andere projecten liggen de Boxtelse verkeerplannen als gevolg van de sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat al maandenlang onaangeroerd op de plank bij de Raad van State in Den Haag. Dat heeft alles te maken met een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de zogeheten programmatische aanpak van stikstof (PAS).

Daar heeft Boxtel mee te maken vanwege de toekomstige VLK-weg (een noordelijke ontsluiting tussen bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg). Om de uitstoot van stikstof door autoverkeer zo dicht bij natuurgebied Kampina te compenseren, zijn in het kader van de landelijke PAS maatregelen nodig. Maar het EU-hof in Luxemburg bepaalde vorig jaar dat PAS voldoende 'harde onderbouwing' mist.

,,We denken niet dat PAS van tafel gaat. Het biedt ruimte voor meer ontwikkeling in het buitengebied mits er gecompenseerd wordt", stelde woordvoerster Clementine van der Meijden, die binnen de gemeente Boxtel ambtelijk de zorg heeft voor de nodige bestemmingsplanwijzigingen als gevolg van PHS. Van der Meijden verwacht dat een reparatie nodig is voor PAS, waardoor de regels eerder strenger dan soepeler worden.

Raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) vroeg of Boxtel al nadenkt over een alternatief voor de verkeersplannen, maar dat is op dit moment nog niet aan de orde, meldde Van der Meijden. Guus Bastings, die als belangstellende de raadsvergadering bijwoonde, wilde weten of de gemeente een risicoreservering heeft ingecalculeerd. PHS-projectmanager Ludwig van Duren antwoordde dat daarover pas wordt gesproken als daadwerkelijk een uitgebreid plan B aan de orde komt. Momenteel kosten de vertragingen Boxtel nog geen extra geld. Mocht dat later wel het geval zijn, dan wordt geprobeerd werkzaamheden van deelprojecten samen te voegen.

GRONDVERWERVING

Ondertussen wordt verder gewerkt aan diverse voorbereidingen. Zo wordt begin mei het ontwerp-bestemmingsplan voor zowel de te verbreden Keulsebaan als de fietstunnel in de Tongersestraat ter inzage gelegd. De gemeenteraad moet beide plannen in oktober van dit jaar vaststellen.

Bovendien is de gemeente volop bezig om de 25 percelen te verwerven die nodig zijn om de VLK-weg aan te leggen. Met vijftien grondbezitters is inmiddels een overeenkomst gesloten en met twee mensen is een mondeling akkoord bereikt. Zeven percelen moeten mogelijk onteigend worden. De stukken voor de onteigening liggen vanaf morgen ter inzage; donderdag 18 april staat daarvoor een hoorzitting op de agenda.