Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

What's Up, Mara en Tess?

Carnaval staat weer voor de deur. Ook de basisscholen doen daar natuurlijk aan mee. Bij De Oversteek in Liempde vindt vrijdag 1 maart de traditionele kinderoptocht plaats, die vertrekt rond 11.00 uur. Verschillende groepjes kinderen zijn druk in de weer om een leuke wagen te bouwen. Zo ook Mara Schalkx en Tess Braken, die beiden negen jaar oud zijn. Samen met hun vriendinnen Quincy, Lieke, Annabel, Cato en Maud hebben ze dit weekend de kwast opgepakt.

Wat zijn jullie precies aan het maken? Mara: ,,Een snoepjeswagen! Die komt helemaal vol te hangen met snoepgoed en bovenop het dak willen we een soort emmer maken die vol lijkt te zitten met popcorn." ,,En er komen nog ballonnen op natuurlijk!", geeft Tess aan.

Het ziet er al goed uit! Hebben jullie veel zelf gedaan? ,,Onze papa's hebben de kar gemaakt op een paar pallets met wieltjes eronder. Wij mochten er op schilderen", vertelt Tess. Haar vriendin Mara vult aan: ,,En onze moeders hebben snoepschortjes gemaakt, dat ziet er heel leuk uit."

Hoe kwamen jullie op het idee? Mara: ,,We houden bijna allemaal van snoep, dus leek het ons wel leuk om daar iets mee te doen." Tess roept trots: ,,En we delen ook allerlei lekkers uit aan de mensen langs de kant. Pepermuntjes, drop én pepernoten!"

Wacht even... pepernoten? Dat is toch alleen rond Sinterklaas? ,,Ja dat klopt, maar we hadden nog best veel over", giechelt Tess.

Vieren jullie na de kinderoptocht zelf ook nog carnaval? ,,Wij zijn een weekendje weg, maar dat vind ik niet zo erg hoor", zegt Tess. ,,Ik vind carnaval wel leuk, maar het is ook wel een beetje druk voor mij." Mara stort zich vol in het feestgedruis: ,,Ik ben dit jaar Partyploeger (dansmarieke - red.) en mag mee op de prinsenwagen tijdens de grote optocht. Dat vind ik erg leuk. Ik zou best nog wel eens jeugdprinses willen worden", laat Mara doorschemeren. Maar de optocht van de school vinden de meiden nu toch het leukst: ,,Want dan hebben we een eigen wagen!", zeggen ze in koor.

FOTO RECHTS: De wagenbouwers van links naar rechts: Quincy, Tess, Mara, Lieke, Annabel, Cato en Maud. (Tekst: Rens van den Elsen | Foto: Gerard Schalkx).