Leo van de Laar in zijn vogelkamer. Alle kooien heeft hij zelf gebouwd. Op de achtergrond zijn Goulds amadines en maskeramadines zichtbaar. (Foto: Jan Hermens).
Leo van de Laar in zijn vogelkamer. Alle kooien heeft hij zelf gebouwd. Op de achtergrond zijn Goulds amadines en maskeramadines zichtbaar. (Foto: Jan Hermens). Foto:

DE NOTENKRAKER LIEMPDE BESTAAT VIJFTIG JAAR

'Een mooie vogel is een lust voor het oog'

Leo van de Laar loopt elke dag minstens drie keer naar de tweede verdieping van zijn woning. Als hij een schuifdeur opent, blijkt waarom. In een lichte, schone ruimte prijken keurig afgewerkte broedkooien met tropische vogels. Van de Laar is een ervaren kweker en tevens voorzitter van De Notenkraker. De Liempdse vogelvereniging viert zaterdag 9 maart met een receptie haar vijftigjarig bestaan.

JAN HERMENS

,,Al deze vogelkooien heb ik zelf gebouwd", vertelt Van de Laar. ,,Dit apparaat houdt de luchtvochtigheid op het juiste peil en voldoende licht is ook van belang." Hij haalt een broedblokje tevoorschijn en opent het: ,,Kijk, hier doe ik het allemaal voor." In het blok liggen drie forse jongen, nog veerloos, maar wel met voedsel in de krop. In een ander verblijf zitten vogels van een paar weken oud op stok, al in de veren, maar nog niet op kleur.

PRACHTVINKEN

,,Ik kweek spitsstaartamadines, maskeramadines, roodkoppapegaaiamadines en Goulds amadines. Ze behoren allemaal tot de prachtvinken en dat is niet voor niets." Het verenkleed van de tropische vogeltjes is inderdaad van een bijzondere schoonheid. Vooral de Goulds amadines zijn een feest van kleuren, een lust voor het oog. Het lijkt wel of Moeder Natuur in hoogsteigen persoon een fijn kwastje ter hand heeft genomen om de dieren met de rijkste tinten uit haar palet te bestrijken. Van de Laar: ,,Ik kweek Goulds amadines in wildkleur en de variant met een witte borst. Van de zestig à zeventig jongen die dit seizoen vermoedelijk uit het ei kruipen, is maar een klein deel geschikt voor tentoonstellingen. De meeste jonkies verkoop ik aan andere liefhebbers."

De Liempdenaar herkent een potentiële topper al vroeg. ,,Ik let op de houding en kijk of het kopje mooi rond is. Of ze strak in de veren zitten. Het ideaalbeeld van een vogelsoort, daar streef ik naar." Niet zonder succes, want Van de Laars amadines zijn meer dan eens bekroond. ,,De Goulds, dat lukt me aardig. De roodkoppapegaaiamadines vormen een uitdaging."

Als kind hield Van de Laar zich al bezig met vogels, al waren die een stukje groter. ,,Ik kom van een boerderij. We hadden kippen, eenden, fazanten en kalkoenen. Met een paar kuikens is het begonnen. Toen ik trouwde en naar een woonwijk verhuisde, was pluimvee houden geen optie meer. Vandaar de overstap naar volièrevogels. Vroeger had ik Europese cultuurvogels. Ik ben zelfs twee keer nationaal kampioen geweest met een huismus. De mooiste mus van het land. Nu kweek ik dan amadines, maar ik sluit niet uit dat ik ooit weer omschakel naar Europese cultuurvogels."

Eenmaal in de ban van volièrevogels, sloot de Liempdenaar zich al snel aan bij De Notenkraker. ,,Dat is 38 jaar geleden. De vereniging telt toevallig ook 38 leden. Allemaal enthousiaste liefhebbers, de een vooral van kromsnavels, de ander juist van rechtsnavels. Beginnende vogelhouders geven we graag advies. Er is op internet veel informatie beschikbaar, maar de kennis van een ervaren kweker is goud waard."

De Notenkraker organiseert elk jaar een tentoonstelling en een ontmoetingsavond en houdt maandelijks een vogelmarkt. ,,Volgens mij is die in de afgelopen halve eeuw hooguit een keer of drie niet doorgegaan. De markt vormt een bron van inkomsten voor de vereniging. Bezoekers kopen er voer, benodigdheden, vogels en kleine huisdieren. Een paar decennia geleden werden er ook nog schapen, geiten en pluimvee verhandeld. Dat mag niet meer. Desondanks trekt de markt nog altijd een vaste schare klanten. De eerstvolgende is komende zaterdag, 23 februari, op het terrein van handboogschietvereniging L'Union aan de Heidezoom 2. De markt duurt van 07.00 tot 11.00 uur."

De vogelvereniging laat haar gouden jubileum niet geruisloos voorbij gaan. ,,Tijdens de receptie huldigen we drie leden van het eerste uur. Twee daarvan zijn zelfs al vijftig jaar bestuurslid. Het gaat om Frans Smulders, Jo Verdonk en Theo Scheutjens." Verder maken de leden later dit jaar een reisje naar Duitsland met daarbij inbegrepen een bezoek aan het grootste vogelpark van Europa. ,,Die trip is bewust wat later gepland, want in deze tijd van het jaar gaat een vogelkweker niet van huis. Als het broedseizoen voorbij is, dan ga ik op vakantie."