Het Drieka Habrakenbal viert zijn gouden jubileum. Archieffoto uit 2000 toen prins Donald III van Eendengat de feestmiddag bezocht. De organiserende club, CV De Natneuzen, was toen thuis in zaal Marktzicht. (Foto: Gerard Schalkx).
Het Drieka Habrakenbal viert zijn gouden jubileum. Archieffoto uit 2000 toen prins Donald III van Eendengat de feestmiddag bezocht. De organiserende club, CV De Natneuzen, was toen thuis in zaal Marktzicht. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GOUDEN JUBILEUMEDITIE IN PARTYCENTRE DE COMSCHE HOEVE

'Nóg 150 jaar Drieka Habrakenbal'

LINDA VAN DE WIEL

,,Nergens in Eendengat wordt carnaval uitbundiger gevierd." Dát zegt Ruud van de Langenberg, een van de 26 leden van De Natneuzen. De Boxtelse carnavalsvereniging houdt zaterdag 23 februari in partycentre De Comsche Hoeve de vijftigste editie van het Drieka Habrakenbal. Ook dit jaar worden ruim zeventig mensen met een verstandelijke beperking met hun ouders, familieleden en vrienden getrakteerd op een onvergetelijk dagje hossen en zingen.

Uitbaatster Drieka Habraken van café Marktzicht stond in 1969 aan de wieg van het later naar haar vernoemde carnavalsfeest. ,,Een van haar dochters heeft ook een beperking en Drieka vond dat iedereen carnaval moest kunnen vieren", vertelt Van de Langenberg.

Dat het bal al vijftig jaar op het leutrooster van Eendengat staat, geeft in zijn ogen aan dat in een belangrijke behoefte wordt voorzien. ,,En het is écht een feest voor iedereen", zegt de medeorganisator. ,,Ik denk dat Drieka het ooit zo heeft bedoeld: mensen met een beperking laten integreren en samen met anderen laten genieten van dit feest."

EREGAST

Het Drieka Habrakenbal was de laatste jaren thuis in De Adelaar. Dat horecabedrijf sloot vorig jaar de deuren en dus moest CV De Natneuzen elders onderdak zoeken. Van de Langenberg: ,,We hebben ons onderkomen gevonden in café De Fellenoord, maar daar is niet voldoende ruimte. Daarom zijn we blij dat Bernard van Stekelenburg en Perry van Weert ons voor deze feestmiddag willen ontvangen in hun andere bedrijf: De Comsche Hoeve."

Het carnavalsbal kan worden gehouden dankzij de opbrengst van de wekelijkse kienavonden in De Fellenoord. Daarnaast doen de leden van De Natneuzen ook een beroep op sponsors, die een bijdrage leveren. De medeorganisator noemt naast de uitbaters van De Comsche Hoeve ook oudervereniging Ons Kind. ,,Ons Kind draagt al vele jaren bij aan de carnavaleske middag en is niet meer weg te denken."

Omdat het Drieka Habrakenbal de gouden editie beleeft, ontving De Natneuzen een schenking van de gemeente Boxtel. ,,We worden ook ondersteund door de prins en zijn gevolg", vertelt Van de Langenberg. ,,En we zijn trots dat prins Donald V met de raad van elf een bezoek brengt aan het bal. Dit jaar komt hij met The Ducktownband, die haar veertigjarig bestaan viert en dus ook jarig is."

HOOG BEZOEK

Het programma van het gouden Drieka Habrakenbal wijkt niet veel af van andere edities. Toch kunnen de bezoekers rekenen op enkele extraatjes, zoals het optreden van een goochelaar. Het ochtendprogramma bestaat verder uit schminken en een bezoek van carnavalsvereniging De Walvisjes. Na het diner, dat wordt verzorgd door naastgelegen restaurant Sjefke's Steakhouse, volgen in De Comsche Hoeve optredens van Dorien 'Dorini' Habraken, Tim Schalkx en De Aggemarvanhuisaf Band.

Hoog bezoek is er niet alleen van prins Donald V; ook jeugdprins Veerke, jeugdprinses Laura en de jeugdraad van elf bezoeken De Comsche Hoeve. Zij worden muzikaal ondersteund door de jeugdhofkapel. Daarnaast heeft waarnemend burgemeester Fons Naterop zijn komst aangekondigd. CV De Natneuzen verheugt zich op het bal. ,,Hét hoogtepunt van carnaval", meent Van de Langenberg. ,,Elk jaar weer is het fijn om zoveel blije gezichten te zien. Bijzonder dat het al vijftig jaar gehouden wordt. En we plakken er graag nóg 150 jaar aan vast."


Seniorencarnaval

Carnavalsvereniging De Agterblijvers en partycentrum De Comsche Hoeve verzorgen zondag 24 februari een carnavalsmiddag voor senioren. De festiviteit duurt van 13.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De zaal gaat om 12.30 open.

Het Drieka Habrakenbal is een carnavalsfeest voor mensen met een beperking en hun vrienden en familie. Vorig jaar trad onder andere de Aggemarvanhuisaf Band op. Dit jaar vindt het festijn voor de vijftigste keer plaats. (Foto: Daisy Renders).