Afbeelding
Foto: Femke van de Weide

D66 STELT VRAGEN AAN COLLEGE

Zorgen over mogelijke groei aantal giftreinen

Het Rijk wil verkennen of de risicoplafonds op spoorlijnen verhoogd kunnen worden.Dat geldt voor het basisnet, een landelijk aangewezen netwerk voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Wanneer de landelijke overheid de mogelijkheden oprekt, kan dit leiden tot een groei van het aantal treinen met gevaarlijke stoffen in de provincie Noord-Brabant. Ook Boxtel krijgt daar dan mee te maken.

Treinen op de Brabantroute, tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland, passeren onder andere Boxtel. De plaatselijke D66-fractie maakt zich hier grote zorgen over. ,,De veiligheid van de inwoners staat voorop en het is nog maar de vraag hoe deze wordt gegarandeerd", schrijft fractievoorzitter Jos Hegeman. D66 is van mening dat het college deze mogelijk risicoverhogende ontwikkelingen op het spoor actief en met waakzame blik moet blijven volgen.

De gemeenten Eindhoven, Helmond, Deurne, Breda, Tilburg, Gilze-Rijen en Oisterwijk hebben een brief gestuurd aan het ministerie waarin ze aandringen op een gesprek over een mogelijke uitbreiding van het aantal 'giftreinen'. D66 wil van het college weten of het op de hoogte was van deze brief en of het benaderd is om deze mede te ondertekenen. De fractie vindt een uitbreiding van het aantal treinen met gevaarlijke stoffen onwenselijk. Ze vraagt zich af of het college van B en W die mening deelt. Hegeman: ,,Wij zijn benieuwd of burgemeester en wethouders kunnen inschatten wat de gevolgen voor Boxtel zijn, mocht het Rijk besluiten het risicoplafond in het basisnet te verhogen. Ten slotte horen wij graag of de gemeente Boxtel van plan is ook bezwaren te uiten tegen een eventuele uitbreiding van het aantal giftreinen."

Het college geeft op dit moment nog geen reactie, maar heeft de vragen in behandeling.


VERKIEZINGEN ZICHTBAAR BIJ SNELWEG

Waterschap plaatst groot billboard naast A2

Met een gigantisch billboard naast de rijksweg A2 begint waterschap De Dommel deze week de campagne in aanloop naar de verkiezingen op woensdag 20 maart.

Waterschappen beheren het (grond)waterpeil, zorgen voor schoon water in beken en sloten en zuiveren rioolwater. Een van de credo's van de campagne luidt dan ook 'waterschap De Dommel maakt schoon wat jij doortrekt'. En zo laat de organisatie in aanloop naar de verkiezingen allerlei zaken zien waar het waterschap mee te maken heeft, maar ook hoe inwoners met water in aanraking komen. Zo is op het billboard dat naast de rijksweg A2 staat, de ' stormtrotseerder' te zien. De Dommel houdt voor de verkiezingen een eigen website bij met daarop alle lijsttrekkers, partijen, een stemhulp, fotowedstrijd en andere zaken.

Ga daarvoor naar de webpagina van het waterschap: www.dommel.nl/algemeen/bestuur-en-organisatie/waterschapsverkiezingen/waterschapsverkiezingen.html.

INTERVIEW

Bij De Dommel werken ruim 450 mensen die voor 890.000 inwoners (naast Boxtel en omgeving onder meer ook voor de regio's Eindhoven en Tilburg) het water beheren. Stichting Brabants Centrum publiceert elders in deze krant in het kader van de verkiezingen een artikel over de jonge politicus Bas Peeters (21 jaar) uit Boxtel. In dit interview komen tevens de facetten van het waterschap aan bod.

FOTO BOVEN: Het billboard langs de rijksweg A2 met daarop de 'stormtrotseerder'. Zij is een van de vele types die te maken heeft met de werkzaamheden van waterschap De Dommel. Maar ook als je het toilet gebruikt of gaat vissen, kom je ermee in aanraking. (Foto: Femke van der Weide/Waterschap De Dommel).


BETOOG JUFFERMANS AAN GEMEENTERAAD:

'Terrasverwarmers zijn pure verspilling van fossiele energie'

Om alvast wat stappen te zetten naar de klimaatdoelstellingen die gemeente Boxtel zichzelf heeft opgelegd te halen, zou terrasverwarming verboden moeten worden. Dat vindt Jan Juffermans, die al jaren voorop gaat in de strijd voor duurzaamheid. Hij heeft hiervoor een brief gestuurd naar de gemeenteraad.

Juffermans constateert dat de gemeente ruim tweeënhalf jaar geleden het besluit nam om te gaan streven naar een klimaatneutraal Boxtel in 2030, maar dat tot op heden nog niet veel concreets in gebeurd. Hij vindt dat alle kleine beetjes helpen en geeft als tip om te beginnen met 'laaghangend fruit'. ,,Laten we daar spoedig mee beginnen, want intussen wordt de klimaatontwrichting met de dag erger."

Juffermans geeft de gemeenteraad daarom enkele suggesties. Zo is terrasverwarming in de ogen van de voormalige beleidsmedewerker van De Kleine Aarde pure verspilling van fossiele energie. Maar ook het open laten staan van winkel- en restaurantdeuren op zowel koude als warme dagen is Juffermans een doorn in het oog. ,,Als iedereen de deuren dicht doet, is er weer een gelijk speelveld. Nu is men blijkbaar bang om klanten te verliezen. Neem een voorbeeld aan de gemeente Wageningen, die is hier al mee begonnen", aldus de Boxtelse klimaatgoeroe.

Juffermans hoopt dat de gemeente zijn voorgestelde snelle stappen op korte termijn al zet om zo iets goed te maken van het tijdverlies dat is opgelopen door de langzame procedures in de duurzaamheidstransitie.

Afbeelding