Oud-inwoner van Boxtel Gerbert van der Aa in 2010. (Foto: Marc Cleutjens).
Oud-inwoner van Boxtel Gerbert van der Aa in 2010. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Eigen productie

JOURNALIST ONDERZOCHT MIGRATIE

Oud-Boxtelaar moet van Marokko het land uit

RENS VAN DEN ELSEN

Freelance journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet omdat hij werkte aan een reeks artikelen over illegale migratie en de protesten in het Rifgebied. Dat meldde de oud-Boxtelaar maandag via zijn Twitter- en Facebookpagina.

De journalist nam interviews af in het noordoosten van het Afrikaanse land, onder meer met mensenrechtenactivisten, en werd naar eigen zeggen vrijdag opgepakt in de stad Nador. De Marokkaanse autoriteiten zouden hem daarna hebben verzocht naar de Spaanse enclave Melilla te vertrekken. Toen Van der Aa zondag Marokko weer in wilde, om terug te vliegen naar Nederland, werd hij bij de grens tegengehouden en kreeg hij te horen dat hij was uitgezet. Daarom verblijft de Nederlandse journalist momenteel nog in de enclave aan de Middellandse Zee.

PERSACCREDITATIE

De reden van zijn uitzetting is volgens de journalist het feit dat hij zonder persaccreditatie in Marokko werkt. De regering verstrekt echter zo'n erkenning niet aan buitenlandse journalisten. Volgens Van der Aa was dat eerder nooit een probleem.

Journalistenvakbond NVJ gaat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vragen om de positie van Nederlandse journalisten in Marokko aan te kaarten bij zijn Marokkaanse collega. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ wordt het journalisten in het Noord-Afrikaanse land de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt om te werken.

Van der Aa schrijft onder meer voor NRC en weekblad Elsevier. In het verleden heeft hij ook voor Brabants Centrum enkele artikelen geschreven. De journalist is geboren in Esch en groeide op in Boxtel. Daar ging hij naar het Jacob-Roelandslyceum, waarna hij journalistiek studeerde in Tilburg. Vorig jaar bracht Van der Aa een boek uit over de inwoners van de Sahara.

Maandag vertelde de oud-Boxtelaar zijn uitzettingsverhaal in het tv-programma EenVandaag op NPO 1. Daarin riep ook hij de Nederlandse overheid op om in actie te komen: ,,Marokko verandert in dezelfde dictatuur als Algerije, Egypte of Saoedi-Arabiƫ. Het is een heel gemene politiestaat momenteel."

FOTO BOVEN: Oud-inwoner van Boxtel Gerbert van der Aa geportretteerd in 2010. (Foto: Marc Cleutjens).


Boxtel

Militaire oefening

Boxtel is een van de gemeenten waar van 25 februari tot en met 1 maart een militaire oefening plaatsvindt. Die heeft als doel militaire verkenners te trainen. Zestig soldaten, die gebruikmaken van in totaal 24 militaire voertuigen, moeten tal van opdrachten uitvoeren. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie.


Vrouwendag staat in teken van Heldinnen

Internationale Vrouwendag staat vrijdag 8 maart in het teken van heldinnen. Ook in Boxtel worden activiteiten gehouden; die organiseert welzijnsorganisatie ContourdeTwern in gemeenschaphuis De Walnoot aan de Reginahof.

Tijdens het programma in De Walnoot komen tussen 19.00 en 23.30 uur verhalen van diverse lokale heldinnen aan bod. Het gaat om vrouwen die sterk maakten voor gelijkheid en rechten van hhun medemensen. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan workshops als handletteren, henna en epileren. Dj Popchi zorgt voor de feestelijke omlijsting. Ook het Wereldkoor treedt op.

De organisatoren zetten op 8 maart ook een heldinnenroute uit. Die start en eindigt in De Walnoot. Onderweg houden wandelaars halt in het atrium van appartementencomplex Rentmeester en het Wereldhuis, beide aan de Achterberghstraat. Daar zijn onder verhalen van een Syrische vluchteling en witte zusters te horen.

Ontmoeten en verbinden staat centraal tijdens de bijeenkomst op Internationale Vrouwendag. Bezoekers vanaf 14 jaar zijn welkom en betalen vier euro entree.