Afbeelding
Foto: Jan Hermens

FAMILIEBEDRIJF INVESTEERT IN TOEKOMST

Spuitgietmachine landt zacht op Boxtelse bodem

Het is best een spannend moment voor Paul Rabou en zijn vader. De nieuwe spuitgietmachine van het Boxtelse familiebedrijf Fleur Plastics hangt in de takels. De kolos is meer dan zeven meter lang en weegt ruim dertien ton. Een investering in de toekomst. ,,Deze machine kan alles op het gebied van spuitgieten," vertelt vader Paulus.

JAN HERMENS

Zoon Paul is sinds vorig jaar directeur/eigenaar van het bedrijf dat hij samen met zijn zwager runt. Hij legt uit wat Fleur Plastics doet en waar de nieuwe machine voor dient. ,,Wij maken kunststof producten, van verpakkingen voor groene zeep tot wieltjes, maar ook industriƫle componenten. Onze spuitgietmachines zuigen grondstoffen naar binnen. Dit zijn korrels. In de machines draait een schroef die het materiaal verwarmt en mengt. De vloeibare kunststof wordt in een matrijs gespoten. Daar krijgt het eindproduct zijn vorm. In overleg met de klant bepalen we het materiaal, want de ene kunststof is de andere niet. We laten indien nodig een matrijs maken."

SNELLERE PRODUCTIE

De nieuwe spuitgietmachine is snel, sterk en kent veel toepassingsmogelijkheden. ,,Het gaat om een hybride apparaat dat elektrische snelheid en precisie koppelt aan hydraulische kracht en dynamiek. We kunnen grotere producten maken, tot zevenhonderd gram, met een lagere cyclustijd. Afhankelijk van het artikel, kunnen we in zes seconden een cyclus draaien. Een snellere productie betekent dalende kosten voor de klant. En dat versterkt de concurrentiepositie van Fleur Plastics. Ons dienstenpalet groeit door deze uitbreiding van ons machinepark en dat betekent dat we een bredere klantenkring kunnen gaan aanboren."

De kersverse aanwinst is van Duitse makelij. Drie vrachtauto's begeven zich deze maandag op de Havervelden om de machine af te leveren. Een met heftrucks, een met een kraan en een met de spuitgietmachine zelf. De krachtige kraan tilt de mastodont uit een trailer en laat hem uiterst voorzichtig zakken. Vader en zoon zijn trots en opgelucht als de Arburg Allrounder 630 H 2500-1300 veilig is geland. ,,Nu moeten we hem nog met heftrucks op zijn plaats zetten en aansluiten. Daarna kunnen we ermee aan de slag."

FOTO ONDER: De Arburg Allrounder 630 H 2500-1300 hangt in de takels. Voorzichtig laten medewerkers van M. J. van Riel, onder andere specialist in exceptioneel transport, de gloednieuwe machine zakken. (Foto: Jan Hermens).