Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

LENNISHEUVELSE GROEP KLAAR VOOR ACHTSTE SNERTCONCERT

Vijf Zaligheden: op weg naar elf jaar

LINDA VAN DE WIEL

Nerveus zijn ze stiekem nog wel, maar de ervaring leerde hen 'dat het wel goed komt'. Morgen en overmorgen beklimmen de leden van De Vijf Zaligheden voor de achtste maal het podium tijdens het uitverkochte jaarlijkse Snertconcert van de Beyersland Kapel in het Lennisheuvelse gemeenschapshuis Orion. ,,We nemen onze act heel serieus, willen onszelf elk jaar overtreffen."

Medio oktober start het kwintet, bestaande uit Frank van Heesch, Wil van de Sande, Marcel Roos, Peter van de Sande en Werner Dekkers met brainstormen. Dit gebeurt traditioneel in een van de Boxtelse kroegen. ,,We hebben altijd heel veel ideeën, té veel zelfs", vertelt Marcel. ,,Maar uiteindelijk maken we een keuze en daar gaan we voor."

Hoewel de vijf mannen ruimschoots op tijd starten met de voorbereidingen, worden op het laatste moment nog aanpassingen gedaan. ,,De act ontwikkelt zich, we bedenken de laatste twee weken nog allerlei leuke details die we toevoegen", aldus Wil.

De creativiteit van de bewoners uit de wijk Het Gescheurd Hemd is dan ook deels de reden van hun succes. ,,Maar we durven ook 'gek' te doen en uit te pakken met kleding. Peter staat dit jaar met een pruik en knalrode lippen op het podium", lacht Frank. ,,Heel Boxtel praat erover." Peter vult aan: ,,Ik kan alleen niet zo goed zingen en dansen." Frank: ,,Je zingt beter dan je danst, Peter…"

POLITIEKE ONDERTOON

Hilariteit is niet het enige ingrediënt dat de optredens van De Vijf Zaligheden succesvol maakt. De zelfgeschreven tekst kent altijd een politieke ondertoon. Carnaval en het op de hak nemen van de politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ,,We hebben daarin een ontwikkeling doorgemaakt. De eerste keer traden we voor de grap op tijdens een feest van de buurtvereniging", aldus Wil. ,,We deden toen een playback-act als de Amerikaanse discogroep Village People. We zijn toen gevraagd hetzelfde nummer te doen tijdens het Snertconcert." Dit beviel zo goed dat de mannen het jaar daarna weer optraden. Frank: ,,Toen met het nummer Gangnam Style dat we live zongen. En mét een zelfgeschreven tekst. "

De acts werden elk jaar carnavalesker, met als één van de hoogtepunten 'Alle Dertien Dood' waarin het ter ziele gegane tv-programma 'Op Volle Toeren' werd gepersifleerd. Met wederom een politieke ondertoon. Tijdens deze act werden van tevoren opgenomen ludieke filmpjes vertoond én betraden de mannen deels alleen het podium. ,,Dat vond ik wel écht heel spannend", geeft Marcel toe. ,,Alleen op bühne staan en dan ook nog live zingen. Alleen Frank voelt zich echt relaxed op het podium, maar wij hadden voor onze playback-act nog nooit opgetreden."

Werner vult aan: ,,De eerste jaren baalde ik ook ontzettend als er wat mis ging. Maar nu ben ik wat relaxter, we voeren onze act in totaal vier keer op en elke uitvoering is anders. En dat is prima."

PIJNPUNTEN

Het toneel van gemeenschapshuis Orion is niet de enige plek waar De Vijf Zaligheden zijn kunsten vertoont. Het vijftal is is sinds een aantal jaren ook succesvol tijdens de Waggelrevue in het Boxtelse Eendengat. De vijf mannen voerden in hofpaleis Denziz afgelopen weekeinde een hilarische act op waarbij de pijnpunten van de verschillende wijken en kerkdorpen van de gemeente Boxtel werden bezongen.

Met dit optreden zijn ze eveneens te zien tijdens het Snertconcert. Hiervoor is de laatste maanden weer flink gerepeteerd. ,,Vanaf begin december oefenden we minstens een keer per week. Dat is geen straf, want we hebben met heel leuk samen. Ik denk dat we dat ook op het podium uitstralen. En volgens mij is het publiek tevreden. We zijn nog nooit bekogeld met rot fruit", lacht Frank.

Het kwintet doet graag nóg drie keer mee aan de Snertconcerten om zo de leutmijlpaal van elf deelnames aan te tikken. ,,Maar", zo zegt Werner, ,,we moeten wel steeds iets leuks op de planken kunnen brengen. Als dat niet het geval is, haken we af."

FOTO BOVEN: De sketch van De Vijf Zaligheden was voor veel mensen hét hoogtepunt van de Waggelrevue afgelopen weekeinde. (Foto: Hans van Doorn).


Festival tien jaar
FilmPodiumScopia
'echt fantastisch'

Films over film: daar ging het eerste filmfestival in Boxtel over. Vrijdag werd cinema vertoond in Muziekhuis Boxtel, zaterdag en zondag in Podium Boxtel. Allemaal ter ere van het tienjarig bestaan van FilmPodiumScopia. ,,We grapten al tegen elkaar: volgende week weer?", lacht medeorganisator Jos Vervoort.

Afgelopen weekend werden er vijf films vertoond op twee locaties in Boxtel. Ook was er vrijdagavond een quiz, waar zeven groepen aan meededen. ,,Per dag hadden we gemiddeld zestig bezoekers, maar er waren ook zo'n dertig mensen die naar elke film geweest zijn. Dat vond ik echt fantastisch", spreekt Vervoort mede namens zijn collega-organisator Wim van Liempt.

Ook waren de voorstellingen voer voor discussie. ,,Mensen bleven vaak lang zitten om te praten over wat ze gezien hadden en dan hadden we goede gesprekken", vertelt Vervoort. De film Trumbo, die gaat over het anti-communisme in de jaren veertig en vijftig in Amerika, riep veel reacties op. ,,Het is echt mooi om te horen: 'Dat wist ik helemaal niet, dat dat zo kort geleden nog gebeurde!'"

Hoewel het festival een succes was, wordt het geen jaarlijks terugkerend evenement. Vervoort: ,,We wilden het toch bijzonder houden, vanwege ons jubileum. Maar het smaakt wel naar meer!"

De Rots

VRIJDAG 22 FEBRUARI

Biljarten        13.00

ZONDAG 24 FEBRUARI

Rommelmarkt        13.00

MAANDAG 25 FEBRUARI

Yoga SUB        09.00

Knutselen        09.30

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Schildersclub Oircol        13.00

Cultuurcafé        19.00

Zenmeditatie        19.30

Tai chi        19.30

DINSDAG 26 FEBRUARI

Dagbesteding Oost        09.00

Gym        09.30

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Bewonersavond Sint-Joseph        18.00

WOENSDAG 27 FEBRUARI

Knutselen Qwiek        09.30

Naailes SUB        13.00

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Country dansen        18.30

DONDERDAG 28 FEBRUARI

Knutselen Qwiek        09.30

Spel Qwiek        13.00

Biljarten        13.00

Quilten        13.30

Country dansen        19.00