Afbeelding
Foto:

HOOFDROLSPELERS HOUDEN KAKEN OP ELKAAR IN BESTUURSCRISIS

Waarnemer aan de slag in Haaren

Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft oud-gedeputeerde Yves de Boer (VVD) aangesteld als waarnemend burgemeester van de gemeente Haaren. Daar ontstond eind vorige week een bestuurscrisis: de vier wethouders zegden het vertrouwen op in burgemeester Jeannette Zwijnenburg vanwege een 'verstoorde verstandshouding'. De burgemeester meldde zich daarop ziek. Na een aantal tumultueuze dagen, hult bestuurlijk Haaren zich in stilzwijgen. Niemand wil vertellen wat de precieze oorzaak van het conflict is.

RENS VAN DEN ELSEN

Interim-burgemeester De Boer is vandaag aan de slag gegaan in Haaren. Commissaris Van de Donk heeft aangegeven dat De Boer het best de taken rondom de opsplitsing van Haaren per 2021 op zich kan nemen. Dat is nu de grootste portefeuille van wethouder Carine Blom.

De Boer was sinds 2016 bijna drie jaar waarnemend burgemeester in Werkendam. Hij werkte twaalf jaar als wethouder in Oosterhout en was vanaf 2010 een periode gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant.

Vrijdagmiddag moesten het voltallige college en de fractievoorzitters van alle politieke partijen op het matje komen bij Van de Donk. Hij kwam tot de conclusie dat er zich 'onoorbare zaken hebben afgespeeld die geleid hebben tot beschadigde mensen en een breuk in de onderlinge verhoudingen'. Zwijnenburg kan daardoor volgens hem haar ambt niet meer kan vervullen en daarom is nu De Boer aangesteld. ,,Die krijgt de opdracht om verder te werken aan een constructief en goed gemeentebestuur en de afhandeling van het herindelingsproces." Burgemeester Zwijnenburg geeft na vragen van deze krant aan dat voor haar de zaak hiermee is afgedaan en wil verder niet ingaan op de ware toedracht van de bestuurscrisis.

Volgens enkele raadsleden licht de oorzaak van het probleem bij de verstoorde relatie tussen huidig wethouder Carine Blom (Progressief '96) en de zittende burgemeester. Blom werd in 2015, toen ze nog raadslid was, door Zwijnenburg beticht van belangenverstrengeling. Dat gebeurde in een stemming over subsidieverstrekking voor onder meer de Haarense harmonie Sint-Gregorius, waar Blom op dat moment bestuurslid voor was. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zijn oppositie en coalitie echter van plek gewisseld, waardoor Blom en haar partijgenoot Adrienne Verschuren op de wethoudersstoel kwamen te zitten. Het oude zeer zou hierdoor al snel boven zijn komen drijven.

GEBREK AAN INFORMATIE

De wethouders lijken nu vooral de zondebok in dit verhaal. Zo hekelt de gemeenteraad het gebrek aan informatieverstrekking. Raadslid Christien van Schijndel (Samenwerking '95) uit Esch: ,,Wij zijn nooit geïnformeerd over de verslechterde situatie. Zo gaat dat helaas al sinds de verkiezingen en niet alleen op bestuursniveau. Ook bij andere projecten krijgen we vaak pas vlak voordat de pers op de hoogte wordt gebracht de informatie van het college. Dat werkt natuurlijk niet."

Haar partij bracht daarom donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie van afkeuring in stelling. ,,We hebben een motie van wantrouwen overwogen, maar vonden dat een te zwaar middel in deze situatie. Maar het geeft wel te kennen dat we het niet eens zijn met hoe alles nu gaat."

Het daaropvolgende debat over het conflict binnen het college was verrassend kort. Blom gaf in een reactie op vragen van fractievoorzitter Johan van den Brand (Samenwerking '95) aan dat de hele situatie vervelend is, maar dat het college die wel op een goede manier wil oplossen. De volgende dag werden de kemphanen gesommeerd om in het provinciehuis bij Van de Donk op gesprek te komen.

Van Schijndel hoopt dat de hele situatie geen invloed heeft op de projecten die al lopen binnen de gemeente, zoals de mogelijke nieuwbouw van de basisschool Sint-Willibrordus in Esch. ,,Wat ons betreft blijven we ons inzetten voor de inwoners van het dorp. Het zou niet goed zijn als dit conflict wordt uitgevochten over de inwoners van onze gemeente", geeft het raadslid aan.

FOTO BOVEN: Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren is met ziekteverlof gegaan na een conflict met de wethouders. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Lezing over 'windcoöperatie'

De Limburgse vereniging Zuidenwind verzorgt maandag 25 februari een lezing in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd over coöperatieve windenergie.

Zuidenwind is een vereniging die voor haar vierhonderd leden een windturbine exploiteert in Midden-Limburg. De opbrengst komt ten goede aan de coöperatie en de regio waar de molens staan. Organisator Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) organiseert de presentatie om kennis en inspiratie op te doen: zouden Liempdenaren bijvoorbeeld samen één of meerdere molens kunnen bouwen om vervolgens de opbrengst in de samenleving te kunnen steken? De informatieve bijeenkomst vindt plaats op maandag 25 februari vanaf 19.00 uur in het bezoekerscentrum aan de Barrierweg 4 in Liempde. De toegang tot de lezing is gratis. Onder de aanwezigen wordt een rondleiding verloot in de turbine van Zuidenwind. Dit is de 98 meter hoge Coöperwiek in het Limburgse Neer.