Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

ZITTINGSAVONDEN EENDENGAT VORMEN MOOIE OPMAAT VOOR CARNAVAL 2019

Waggelrevue oogst lachsalvo's en staande ovaties

LINDA VAN DE WIEL

In een tot hofpaleis omgetoverd partycentre Denziz in Boxtel vond vrijdag en zaterdag de jaarlijkse Waggelrevue plaats. In een avondvullend programma vol muziek en tonpraters bezorgden artiesten en organisatie het in groten getale aanwezige publiek een zeer plezierige en kolderieke avond.

Carnaval komt met rasse schreden naderbij en traditioneel horen daar twee pronkzittingen in het Eendengatse hofpaleis bij. Naast bekende deelnemers als Ad Hoevenaars, CV De Agterblijvers en een puik spelende Ducktownband, verscheen ook een tweetal nieuwe acts op de bühne.

Het spits werd afgebeten door vier leden van CV Geen Drank Geen Klank in een jolige act van synchroonzwemmers. Waterballetdanser Cor van der Steen was tevreden over het debuutoptreden van zijn club: ,,Al vond ik het best wel spannend."

CV Gin Verstand was de tweede nieuwkomer in de Waggelrevue. Femke Boeren en Bart van der Mijden toonden zich van hun meest hilarische kant in een act over telekinese, de gave om voorwerpen te laten bewegen met je geest. Dat lukte met het deksel van een prullenbak én een serpentine, natuurlijk door te sjoemelen. De act oogstte vanwege zijn eenvoud stevige lachsalvo's.

NAAKT IN DE PROCESSIE?

Lachsalvo's waren ook in overvloed te horen tijdens het optreden van Ad Hoevenaars. Deze tonprater bezoekt het hele jaar raadsvergaderingen om de vele gebeurtenissen te verwerken tot pareltjes in zijn politiek getinte buut. In zijn verhaal gaf hij burgemeester en wethouders allen een rol in de kerstal. Zo kreeg wethouder Eric van den Broek de rol van Jozef toebedeeld: ,,Hij staat erbij alsof hij verantwoordelijk voor het succes is, maar we weten allemaal dat dit niet het geval is." De drie wijzen komen volgens Hoevenaars uit Liempde, dat ten oosten van Boxtel ligt. ,,Ik heb wel medelijden met kindje Jezus, want ik vrees dat hij alleen de weg naar huis moet vinden."

De tonprater, die voor het elfde jaar solo in de buutton stond, had ook een tip voor de organisatoren van de Heilig Bloedprocessie. Uit angst voor schade aan de kostuums, is die immers al diverse malen afgelast vanwege de regen. ,,Maar in de processie is al jarenlang sprake van een historische onjuistheid. Want Adam en Eva droegen helemaal geen kleding in het paradijs. Dus waarom lopen zij niet naakt mee? Dan gaat de bloedprocessie elk jaar door en komt er meer publiek op af."

Hoevenaars stelde ook voor om meer koppels de rol van Adam en Eva te laten vertolken. ,,Zoals Marria van den Hoven en Jan de Koning, de gemeenteraadsleden van INbox. Dan zien we eindelijk eens wat hun inbox is... Of Ton en Ine Jonkers, zodat we zien hoe een lid in de Orde van Oranje-Nassau erbij staat ...of hangt."

WIJKBEHEER

De Zorgeendjes werkten in de thuiszorg. Het duo Marja Coset en Brigitta Kivits kon daar smakelijk over vertellen. ,,Werken in de zorg is het mooiste dat er is. Je krijgt er zóveel voor terug. Gevuld incontinentiemateriaal bijvoorbeeld."

Net als afgelopen jaren bracht De Vijf Zaligheden een hilarische en actuele sketch op de planken. Als burgemeester en wethouders bezong dit kwintet alle wijken en kerkdorpen. Daarin werd Liempde de grootste achterstandswijk van Boxtel genoemd. Ook kwam natuurlijk Lennisheuvel aan bod, waar het vijftal woonachtig is. Op hits van The Beatles werd het een ode aan voormalig burgemeester Mark Buijs. Op de fiets én met een begeleidende film met daarin pijnpunten van eerder genoemde plaatsen en wijken. De vernieuwde Markt kon rekenen op ferme kritiek: ,,Ik ben blij dat we met de fiets zijn, ik zou niet weten waar we moesten parkeren."

LIEFDE

Trio De Drie Kupkes, gevormd door leden van de Red River Band, betuigde de liefde aan een overdonderde hoffotograaf Marieke van der Steen. In een dolkomisch lied over zijn onbeantwoorde gevoelens, zong Rudi van der Plas: ,,Je wekt de impressie dat je niet meer van me houdt. Haal die föhn uit het bad, ik krijg geen stroom schat."

Leden van CV De Agterblijvers betraden het toneel als agenten. Ze bezongen 'de pliesie' in een hilarische act dat begon met een toneelspel en zingend eindigde over het werk van de handhavers der wet. Met natuurlijk een vette knipoog naar de recente rellen op de Boxtelse Markt. ,,Hebben jullie allemaal jullie bitjes in?"

Tonprater Rien Bekkers uit Olland vertelde over zijn reis langs verschillende vakgebieden en werkgevers. Hij had zijn roeping gevonden als opticien. ,,Twanneke heeft zo'n luie ogen dat hij over drie weken pas weet wat hij vandaag gezien heeft." Gepensioneerd arbeidsdeskundige Jan Strik uit Someren vertelde juist over zijn bezigheden ná zijn werkzame leven. ,,Ik ben op zoek naar een geschikte hangplek voor ouderen. Maar ik ben niet blij met het resultaat: iedereen heeft natte ogen, een natte neus en het ruikt er naar een hondenuitlaatplek."

Het publiek van de Waggelrevue ging na een avond vol carnavalesk plezier content richting huis. Ook de organisatie was tevreden over de kolderavonden. ,, Het waren twee geslaagde avonden met medewerking van alle artiesten, de organisatie, KEK en huisorkest Ducktownband", aldus medeorganisator Toon van Krieken. ,, De saamhorigheid achter de coulissen tussen deelnemers en organisatie was voelbaar. En dát is waar het met carnaval om draait."

FOTO LINKSBOVEN: CV Geen Drank Geen Klank maakte als synchroonzwemmers haar debuut op de Waggelrevue.

FOTO RECHTSBOVEN: Als politieagenten verkleed vroeg CV De Agterblijvers of het publiek bitjes in had, verwijzend naar de rellen op de Boxtelse Markt. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding