Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel

Geheimzinnigheid Stapelen

Al circa één jaar wordt voortdurend geheimzinnig gedaan over de verkoop van het bijzondere rijksmonument: kasteel Stapelen met het bijbehorende park. De verkoop heeft kennelijk plaatsgevonden in september 2018, de eigendomsoverdracht eerst 27 december 2018. En wel voor de prijs van 2.600.000 euro (zie de openbare registers).

Eerst werd door de verkopers - de assumptionisten/de beheerstichting - geheimzinnig gedaan wie de koper zou zijn. Dat blijkt (via een stichting en BV) een Eindhovense projectontwikkelaar. Ook is door verkopers nimmer melding gedaan over mogelijke '(bouw)ontwikkeling/bestemming'-plannen van koper.

Het is eenieder bekend dat de laatste jaren op Stapelen vele kunst- en culturele activiteiten zijn georganiseerd. Mijn grote vrees is dat daaromtrent bij de verkoop - middels kettingbedingen/kwalitatieve verplichtingen - niets is geregeld maar dat uitsluitend de maximaal haalbare prijs werd beoogd.

Gelet op het bijzondere rijksmonument midden in Boxtel en gelet op de status van de verkopers verbaast mij – en velen met mij - al deze geheimzinnigheid en dat ook over de maatschappelijk Boxtelse belangen geen enkele transparantie wordt gegeven. Boxtel heeft hier in dit geval recht op!

        HUB RAS


Bruisend Boxtel en kil IJscafé

Op de voorpagina van BC van donderdag 14 februari staat het artikel 'Rekenkamer onderzoekt centrumplannen Boxtel' met daarbij een foto van lokale politici. Zij staan met met hun rug gekeerd naar het IJscafé. Bij de foto de tekst 'Afgelopen jaren is veel geld en energie gestoken in de uitvoering van plannen voor een bruisender centrum van Boxtel'. Dat klopt, maar het bruist nog niet overal.

De uitbater van het IJscafé heeft na vele jaren nog steeds niet begrepen wat het woord 'bruisend' betekent: sprankelend, je wordt er vrolijk van. Een bruisend IJscafé in het hart van Boxtel? 's Zomers wel, maar zodra het seizoen voorbij is, stopt het bruisen.

Kijk maar eens naar de somberheid in de etalage van het IJscafé in de herfst- en wintermaanden. Achter de ramen staan gestapelde stoelen en tafels en als je naar binnen kijkt, word je depressief van dit rommelige en kille beeld.

Het lijkt me dat de ijsverkoop voldoende moet opleveren om de ramen in de herfst- en wintermaanden te voorzien van schermen die de stoelen, tafels en de rommelige rest aan het zicht van de burgers onttrekken. Schermen met vrolijk gekleurde ijsco's erop, beelden waar je in een naargeestige en soms nog ijskoude winter warm van wordt.

Ik hoop dat dit advies de uitbater niet ijskoud laat. Dan staan de politici bij een volgende winterse 'analyse van het kerngebied' niet meer met hun rug gekeerd naar het IJscafé, maar kijken ze met gretige blikken en likkebaardend naar de ijsco's op de schermen en verlangen ze naar hun eerste ijs-traktatie in een nieuwe lente. Dankzij een IJscafé dat bruist in alle seizoenen.

        BEN OTTEN

        'Voor ijs kun je me wakker maken!'


ERIK DE RIDDER OPVOLGER PETER GLAS

Wethouder Tilburg in beeld als watergraaf

CDA-wethouder Erik de Ridder (40) is vorige week voorgedragen als nieuwe watergraaf van De Dommel. Als hij wordt benoemd voor een periode van zes jaar, is De Ridder in de loop van dit voorjaar de opvolger van Peter Glas.

Lex Huijbers, voorzitter van de vertrouwenscommissie én waarnemend watergraaf, noemt de jarenlange bestuurlijke ervaring van De Ridder in Tilburg een 'uitstekend vertrekpunt'. De Ridder is sinds 2010 wethouder van Tilburg. Na acht jaar financiën en economische zaken heeft hij nu gezondheid, welzijn, sport, emancipatie & integratie en evenementen in zijn portefeuille. Hij begon zijn loopbaan als beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken en was werkzaam voor consultingbedrijf Ordina.

De Ridder vindt de toekomstige werkzaamheden bij het waterschap spannende uitdaging, maar het is geen onontgonnen gebied voor hem: ,,Als kind van een ingenieur van Rijkswaterstaat heb ik tijdens onze vakanties in Nederland volgens mij alle sluizen, dijken en waterlopen in ons land wel gezien. Tenminste één keer! Water heeft me eigenlijk altijd enorm aangetrokken."

De nog altijd in Boxtel woonachtige oud-watergraaf Peter Glas is sinds 1 januari deltacommissaris.

Boxtel

Cultuurverbinder

Cultuurverbinder Romijn Conen houdt voortaan een wekelijks inloopspreekuur. Hij is elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur te vinden in Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker.


Tweedehandsmarkt

De Boxtelse vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt op zondag 24 februari een tweedehandsmarkt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang kost één euro per persoon en kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen.

(Ver)andercafé

(Ver)andercafé, een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Transitie Boxtel, houdt donderdag 7 maart tussen 19.30 en 21.00 uur een informatieavond over de grote klimaatmars die zondag 10 maart wordt gehouden in Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats op het adres De Klompenmaker 1 in Boxtel.